Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σαμοΐλης: «Ψήφισαν αδιαμαρτύρητα περιβαλλοντοκτόνο νόμο»

Σαμοΐλης Στέφανος
06 Μαΐου 2020 / 21:09

«Περιβαλλοντοκτόνο νόμο ψήφισε η Βουλή και αποδέχεται αδιαμαρτύρητα η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων», υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η παράταξη του Στέφανου Σαμοΐλη

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης «Ανυπότακτο Ιόνιο» με επιεκφαλής τον Στέφανο Σαμοΐλη αναφορικά με τη χθεσινή (5/5) συζήτηση και ψήφιση από το Περιφερειακό Συμβόυλιο Ιονίων Νήσων του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης του Στέφανου Σαμοΐλη:

«Για άλλη μια φορά η περιφερειακή αρχή εγκαταλείπει την αυτοδιοίκηση και στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές.

Ούτε στα θέματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων αλλά και στα θέματα της διαχείρισης των περιοχών natura 2000 σήκωσε την «αυτοδιοικητική» της φωνή υποτασσόμενη στις κυβερνητικές επιλογές.

Το ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΙΟΝΙΟ κατήγγειλε αυτήν την αντιαυτοδιοικητική στάση την οποία θα πληρώσουν με βαρύ τίμημα τα νησιά μας.

Κατήγγειλε το νομοσχέδιο ως βαθιά αντιδραστικό και «περιβαλλοντοκτόνο» διότι αυτό που κάνει είναι να αφαιρεί αποφασιστικές αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και να τις μεταφέρει σε απόλυτα ελεγχόμενα όργανα και δομές.

Κατήγγειλε το νομοσχέδιο διότι το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί δομές με το μάτι στραμμένο στα κέρδη που θα έλθουν για τις εταιρείες.

Ουδεμία μέριμνα για το περιβάλλον και την προστασία του, πράγμα επιτακτικά αναγκαίο.

Αυτό που είναι εξοργιστικό και μας θυμώνει, είναι το άρθρο 93 το οποίο εφαρμόζεται αποκλειστικά για την Περιφέρεια Ιονίων αλλά και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως ένα είδος τιμωρίας, με το οποίο καταργούνται οι ΦΟΣΔΑ και ιδρύεται ο διαβαθμιδικός ΦΟΣΔΑ  με την μορφή ανωνύμου εταιρείας, με μοναδικό στόχο την απελευθέρωση των κινήσεων της Τ.Α. για την «εκμετάλλευση» των απορριμμάτων από ιδιώτες.

Ούτε μια κουβέντα για τα παραπάνω παρά μόνο μισόλογα και υπονοούμενα από τη Περιφερειακή Αρχή

Η περιφερειακή αρχή δηλώνει ότι επιδιώκει την συνεργασία του α΄ και β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης, μόνον που αυτή η συνεργασία που προσπαθεί να επιβληθεί με τον νέο νόμο είναι κατανοητό από όλους ότι είναι αδύνατον να επιτύχει.

Η συνεργασία μπορεί να επιτύχει μόνον με διάλογο και κατανόηση των προβλημάτων με χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης με σεβασμό στις αποφάσεις της και με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι των εταιρειών.

Το ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΙΟΝΙΟ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο σκούπα που σκουπίζει τα υπολείμματα που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσον αφορά το περιβάλλον, τις αποφασιστικές αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης, τον δημόσιο χαρακτήρα των περιοχών natura 2000, των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, κλπ.

Από τον νόμο μπαίνει τέλος στην θεώρηση ότι το περιβάλλον είναι κοινωνικό αγαθό και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζετε και προστατεύετε αντίθετα με τον ψηφισθέντα νόμο τις 05-05-2020 παγιώνεται η θεώρηση ότι το περιβάλλον είναι καλό για μπίζνες.

Η προστασία του περιβάλλοντος, η ολοκληρωμένη διαχείρισή του υπέρ του κοινωνικού συνόλου, η προστασία των Προστατευόμενων Περιοχών που είναι κρατική περιουσία, η προστασία του δημόσιου χώρου και των φυσικών οικοσυστημάτων και η μη εκχώρησή τους στα οικονομικά πολυεθνικά συμφέροντα, είναι άμεση προτεραιότητα για την Παράταξή μας και θα υπερασπιστούμε το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών της ΠΙΝ»