Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δικαστήρια: Ποιές υποθέσεις θα εκδικάζονται, περιορισμοί πρόσβασης

Δικαστήρια
28 Απριλίου 2020 / 10:43

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μόνον τα αυτόφωρα αδικήματα θα εκδικάζονται κανονικά ενώ για υποθέσεις προσημειώσεων η συζήτηση θα γίνεται εγγράφως. Η κυκλοφορία διαδίκων ή κοινού στο Δικαστικό Μέγαρο θα γίνεται με αυστηρούς περιορισμούς.

Όπως ενημερώνει ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Κέρκυρας: 
Σύμφωνα με την από 25-4-2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Α' 86/25-4-2020), με την οποία τροποποιείται μερικώς η υπ’ αρίθμ. Δ1 α/ΓΠ.οικ.24403/11-4-2020 ΚΥΑ Υπουργών Εθνικής Άμυνας - Υγείας - Δικαιοσύνης (ΦΕΚ 833Β/12-3-2020) - Επιβολή του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας όλων των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών στο σύνολο της Επικράτειας και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, καθώς και των διατάξεων του ν.4684/2020 για το χρονικό διάστημα από 5 28-4-2020 έως και 15-5-2020/30-6-2020 και τις ανάγκες της υπηρεσίας του Ειρηνοδικείου και Πρωτοδικείου Κέρκυρας, ορίζεται ότι:

I. Κατά το χρονικό διάστημα από την 28η Απριλίου 2020 έως και την 15η Μάίου 2020 δεν θα εκδικαστούν: α) οι πολιτικές υποθέσεις, που έχουν προσδιορισθεί για συζήτηση β) οι υποθέσεις του Μονομελούς και Τριμελούς Πλημμελειοδικείου γ) δεν θα λάβει χώρα η έναρξη της συνόδου του ΜΟΔ, εφόσον κατά τη σύνοδο του μηνός Μαΐου 2020, δεν υπάρχει προσδιορισμένη προς εκδίκαση υπόθεση που να εμπίπτει στις υπό στοιχεία ε’ και στ’ περιπτώσεις της ΚΥΑ, κατ' εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 4 παρ.2 δ' της ΚΥΑ, δ) τα αδικήματα που υπάγονται στην αυτόφωρη διαδικασία θα εκδικάζονται, εφόσον αφορούν κατηγορούμενο που κρατείται δυνάμει των διατάξεων της αυτόφωρης διαδικασίας κατ’ άρθρο 4 παρ.2 γ' της ΚΥΑ.

Η κλήρωση για τη σύνθεση της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων θα λάβει χώρα κανονικά, προκειμένου ιδίως, κατ' εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 4 παρ.2 α' της ΚΥΑ να εκδικαστούν, οι δίκες ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ως αντικείμενο εγγυοδοσία, συντηρητική κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας, δικαστική μεσεγγύηση, σφράγιση, αποσφράγιση, απογραφή και δημόσια κατάθεση κατά τα άρθρα 737, 738 ΚΠολΔ (π.δ. 503/1985, Α’ 182), Ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης λογαριασμού κατ’ άρθρο 738Α ΚΠολΔ, τις ανακλήσεις αυτών, καθώς και τις σχετικές με αυτές διαφορές του άρθρου 702 ΚΠολΔ.

Αναφορικά μόνο με τις υποθέσεις προσημείωσης, ανάκλησης, εξάλειψης και μεταρρύθμισης συναινετικής προσημείωσης υποθήκης και κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 17 ν. 4684/2020 για το χρονικό διάστημα από τις 28 Απριλίου 2020 έως και τις 30 Ιουνίου 2020 η εκδίκαση τους θα διεξάγεται ως εξής: α) Η συζήτηση διεξάγεται εγγράφως, κατά παρέκκλιση της παρ. 2 του άρθρου 115 ΚΠολΔ και οι διάδικοι παρίστανται στο ακροατήριο του δικαστηρίου με δήλωση, σύμφωνα με την παρ. 2  του  άρθρου 242  ΚΠολΔ.
β) Η συναίνεση του προσημειούχου δανειστή δίνεται εγγράφως με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του.

II. Ως προς την λειτουργία των Γραμματειών του Ειρηνοδικείου και του Πρωτοδικείου Κέρκυρας, αυτή αναστέλλεται απολύτως, εκτός των ρητώς αναφερόμενων εξαιρέσεων και ειδικότερα:
α) το Τμήμα Κατάθεσης δικογράφων, είτε ενώπιον του Πολυμελούς, είτε ενώπιον του Μονομελούς δεν θα δέχεται καμία κατάθεση οποιουδήποτε είδους δικογράφου, προτάσεων κλπ. (χωρίς εξαίρεση σχετικά με την εφαρμογή του νόμου περί διαμεσολάβησης) κατ' άρθρο 4 παρ.1 α' και β' της ΚΥΑ, εκτός αποκλειστικά και μόνο από την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά τις ειδικώς προαναφερόμενες εξαιρέσεις, επιπλέον δε και των αιτήσεων προσωρινής διαταγής, οι οποίες θα λαβαίνουν χώρα χωρίς κλήτευση του αντιδίκου, ενώ σε όσες υποθέσεις έχει χορηγηθεί προσωρινή διαταγή έως τη συζήτηση της υπόθεσης, αυτή θα παραταθεί οίκοθεν από τον στον Πρόεδρο Υπηρεσίας έως και την έκδοση απόφασης, κατ' άρθρο 4 παρ.2 β' της ΚΥΑ,

Οι προθεσμίες κατάθεσης προτάσεων νέας τακτικής πολυμελούς και μονομελούς (100 ημέρες) καθώς και οι προθεσμίες κατάθεσης προσθήκης- αντίκρουσης (115 ημέρες), εφόσον λήγουν κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής, παρατείνονται ισάριθμες ημέρες από τη λήξη του διαστήματος της αναστολής.
β) το Τμήμα Πιστοποιητικών Διαθηκών - Σωματείων - Εταιρικών θα εκδίδει πιστοποιητικά που έχουν επείγοντα χαρακτήρα και μόνο μετά την αιτιολόγηση της αίτησης, ενόψει α) κατεπείγοντος, εφόσον κριθεί το έννομο συμφέρον και β) της κατάθεσης αίτησης για μία των περιπτώσεων που προβλέπονται κατ’ εξαίρεση από τη διάταξη του άρθρου 4 παρ.2 α' της ΚΥΑ και αρ. 17 ν.4684/2020 γ) το Τμήμα Δημοσίευσης Πολιτικών Αποφάσεων θα λειτουργεί κανονικά για τη δημοσίευση, ενώ όπου χρειάζονται αντίγραφα αποφάσεων αυτά θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά κατόπιν σχετικού επίσης ηλεκτρονικού αιτήματος (το οποίο θα περιλαμβάνει τα δέουσες διατυπώσεις) με χρήση μεγαρόσημων σε μορφή e - Παράβολου. Στην περίπτωση που δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική διακίνηση οι ώρες χορήγησης αντιγράφων περιορίζονται στο διάστημα από 09.00 έως 13.00, αφού προηγουμένως έχει διατυπωθεί τηλεφωνικό αίτημα. Τα ανωτέρω ισχύουν, στο μέτρο που τα αφορούν και για τα Ειρηνοδικεία και Πταισματοδικεία της περιφερείας του Πρωτοδικείου Κέρκυρας.

Ill Προκειμένου να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του Δικαστηρίου, ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 συνιστάται:
1.            Τήρηση απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων κατ’ ελάχιστον 1,5 μέτρο, και
2.            Καθορίζεται ανώτατο όριο εισερχομένων ατόμων εντός αιθουσών και εν γένει περίκλειστων χώρων, ενός (1) ατόμου ανά 10 τ.μ..
Ειδικότερα, προκειμένου να καταστεί εφικτό να τηρηθούν τα παραπάνω ορίζεται,
ότι:
Α) Η μόνη διαθέσιμη είσοδος των Δικαστηρίων, θα είναι αυτή από την οδό Κολοκοτρώνη (έναντι Φυλακών), από την οποία και μόνο θα διενεργείται η είσοδος και μετάβαση στα γραφεία του κτιρίου, με την επισήμανση α) ότι η είσοδος στο κτίριο επιτρέπεται μόνο για ενέργειες σχετιζόμενες με την εκδίκαση των κατ’ εξαίρεση, κατά τα προεκτεθέντα, υποθέσεων α) ότι απαγορεύεται η χρήση για τους δικηγόρους και τους πολίτες των περιφερειακών ανελκυστήρων, επιτρεπόμενης της χρήσης μόνο των κεντρικών, ήτοι αυτών που υπάρχουν αμέσως μετά την είσοδο από την οδό Κολοκοτρώνη κι εκτείνονται σε όλους του ορόφους, β) ότι όλες οι περιφερειακές πόρτες του κτιρίου, εκατέρωθεν των σε κάθε όροφο αίθριων θα παραμένουν κλειστές, απαγορευόμενης της εισόδου και εξόδου από αυτές, γ) ότι κατά την έλευση οποιουδήποτε συνηγόρου ή πολίτη, στο Δικαστικό Μέγαρο, θα διενεργείται έλεγχος προ της εισόδου του στο κτίριο, της τήρησης του κωδικού Β3 (για όσο διαρκεί), προκειμένου να διερευνάται το νόμιμο και αναγκαίο για τη μετακίνησή του, προαπαιτούμενο από αρμόδιο υπάλληλο ή αστυνομικό, οπότε παρακαλούνται όλοι να διαθέτουν όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά (δικηγορική ταυτότητα, κλπ.), προκειμένου να διεξάγεται με ασφάλεια η κίνηση των συνηγόρων και πολιτών εντός του Δικαστικού Μεγάρου.

Β) Προτού μεταβεί ο οποιοσδήποτε διάδικος ή συνήγορος στο Δικαστικό Μέγαρο, προκειμένου να διενεργηθούν τα νόμιμα, μόνο για ενέργειες σχετιζόμενες με την εκδίκαση των κατ’ εξαίρεση, κατά τα προεκτεθέντα, υποθέσεων, απαιτείται να έχει
προηγηθεί συνεννόηση με τη Γραμματεία, μετά από τηλεφωνική κλήση, ώστε να αποφευχθεί ταυτόχρονη αθρόα προσέλευση συνηγόρων και διαδίκων, οριζόμενης συγκεκριμένης ώρας προσέλευσης εκάστου. Ειδικότερα δε, για τις υποθέσεις προσημείωσης ή εξάλειψης προσημείωσης, ορίζεται ότι η κατάθεση των σχετικών αιτήσεων θα λαμβάνει χώρα, μετά από σχετική τηλεφωνική συνεννόηση με τη Γραμματεία, από τις 10:00 έως τη 13:00 εκάστης εργάσιμης ημέρας, ανά μία ώρα, οριζόμενων των προς εκδίκαση υποθέσεων με σειρά χρονικής προτεραιότητας.

Τέλος, για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα ανωτέρω μπορείτε να επικοινωνείτε στα παρακάτω τηλέφωνα και mail
ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Τηλέφωνα: 2661098931, 266109832, 2661098933
Mail: [email protected]
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Τηλέφωνα 2661098823, 266109825, 2661098827 και 2661098830
Mail       (για        αποστολή           αίτησης               πιστοποιητικών):
[email protected]
Mail (γραμματείας): [email protected]

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Αθανάσιος Κοντοφάκας
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Φωτεινή Κατωμέρη