Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το πεπρωμένο της Κέρκυρας ποιος το διαμορφώνει;

Σπύρος Σαββανής
30 Δεκεμβρίου 2019 / 09:07

Γράφει ο Σπύρος Σαββανής, δικηγόρος, μέλος ΜέΡΑ25

Η ανακοίνωση μεταφοράς μέρος των σκουπιδιών στην Κοζάνη παρουσιάστηκε ως τελική λύση του προβλήματος. Δημιούργησε τον απόλυτο αέρα της επιτυχίας και η αισιοδοξία επανήλθε στα πρόσωπά μας .
Όπως σε Εθνικό επίπεδο η Κυβέρνηση της ΝΔ έτσι και σε τοπικό επίπεδο η Δήμαρχος του Δήμου Κερκυραίων και Διαποντίων Νήσων, τρέχουν να μαζεύουν τις δάφνες της επιτυχίας, μιας επιτυχίας που επισφραγίζεται σε Εθνικό επίπεδο, από τα εργοστάσια σύμμεικτων μέσω ΣΔΙΤ (συνεργασία Δημόσιου και ιδιωτικής πρωτοβουλίας) και σε τοπικό επίπεδο από την αναμενόμενη δημοπράτηση του εργοστασίου σύμμεικτων που ολοκλήρωσε η απελθούσα Δημοτική αρχή του κου Νικολούζου, ΚΑΙ τα οποία αφήνουν τεράστια υπολείμματα άνω του 85% ενώ επιτυγχάνουν πολύ χαμηλή ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών 8%-10%, όπως δήλωσε και ο ίδιος στον απολογισμό του κατά την τελετή παράδοσης.

Η μελέτη του υπερδιαστασιολογημένου εργοστασίου (δυναμικότητας 87.000 τόννων σύμμεικτων ετησίως, ενώ στο νησί μας η ετήσια παραγωγή είναι περίπου 60.000 τόνοι) ξεκίνησε από την Δημαρχία του κου Τρεπεκλή που ως γνωστό πρόσκειται στην ΝΔ και όπως όλοι γνωρίζουμε ήταν έτοιμο να δημοπρατηθεί στο τέλος της θητείας του μέσω ΣΔΙΤ, πλην όμως άφησε την δημοπράτηση για την νέα Δημοτική αρχή.

Η νέα Δημοτική αρχή που εκλέχτηκε υπό την ηγεσία του κου Νικολούζου προσκείμενου στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν προχωρά την δημοπράτηση του εργοστασίου, αλλά εισάγει ως προσωρινή λύση αντιμετώπισης του προβλήματος των σκουπιδιών την δεματοποίηση των σκουπιδιών και μεταφορά και εναπόθεση αυτών στην Λευκίμμη, μια πλήρως αποτυχημένη και πανάκριβη μέθοδο.
Εν τω μεταξύ η Κέρκυρα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή με αποτέλεσμα την διεθνή δυσφήμισή της.

Στα τέλη του 2018 πληροφορούμαστε ότι η Δημοτική αρχή υπό την ηγεσία του κου Νικολούζου, επικαιροποιεί «το εργοστάσιο σύμμεικτων» κόστους περίπου 30 εκ. ευρώ που μαζί με τον ΦΠΑ θα κοστίσει 36 εκ. ευρώ και με δυνατότητα επεξεργασίας 35.000 τόνων σύμμεικτων συν 12.500 τόνων προδιαλεγμένων οργανικών και τα χρήματα τα δίνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από Δημόσιο χρήμα.
Η κατακραυγή, στην απελθούσα Δημοτική αρχή του κου Νικολούζου που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, εντονότατη, λόγω του μεγεθυμένου προβλήματος των σκουπιδιών, η οποία μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο από την διάσπαση του ενιαίου Δήμου.

Πολλοί φροντίζουν να επενδύσουν έντεχνα πολιτικά στις αστοχίες για την διαχείριση των σκουπιδιών και τελικά αμείβονται στις επελθούσες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές με πλήρη επικράτηση των ανεξάρτητων συνδυασμών που πλαισιώνονταν από υποψηφίους πολλών πολιτικών αποχρώσεων .
Από το βράδυ των αποτελεσμάτων η ΝΔ πανηγύρισε ότι πέτυχε σημαντική νίκη, σε τοπικό και Περιφερειακό επίπεδο.

Σήμερα η εντύπωση που επικοινωνιακά έχει περάσει στους πολίτες της Κέρκυρας είναι ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών έχει λυθεί οριστικά, με την αναμενόμενη δημοπράτηση και κατασκευή του εργοστασίου συμμείκτων απορριμμάτων και μέχρι την ολοκλήρωσή του την μερική μεταφορά σκουπιδιών στην Κοζάνη.
Σήμερα ουσιαστικά βρισκόμαστε στην ίδια ακριβώς κατάσταση που υπήρχε επί Δημαρχίας του κου Τρεπεκλή, δηλαδή στην δημοπράτηση του ίδιου περίπου εργοστασίου, αντίστοιχο των Ιωαννίνων, το οποίο είναι ξεπερασμένο τεχνολογικά, αφήνει τεράστιο υπόλειμμα και υποθηκεύει το μέλλον της Κέρκυρας για τα επόμενα 25 χρόνια, με διαρκή αναζήτηση νέων ΧΥΤΑ όπου θα πρέπει να θάβονται τα υπολείμματα.

Σύμφωνα με την δική μου γνώση το υπόλειμμα ξεπερνά το 90%, κατά την δήλωση του κου Νικολούζου κατά την τελετή παράδοσης την 30/08/2019 μίλησε για τεράστιο υπόλειμμα 85% και άνω, και κατά την δήλωση της κας Δημάρχου 40%, η οποία έχει δηλώσει κατ' επανάληψιν ότι «δε θα μας φτάσουν ούτε 10 εργοστάσια αν δεν κάνουμε ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή».
Κατά την κοινή λογική και υπόλειμμα της τάξης του 40% είναι υπερβολικά υψηλό.
Το συμπέρασμα είναι το λεγόμενο εργοστάσιο επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, δεν λύνει το πρόβλημα, είναι ασύμφορο, αντιαναπτυξιακό και ουσιαστικά είναι πεταγμένα λεφτά.

Μάλιστα μετά το 2025 δεν θα πληροί τις οδηγίες της ΕΕ και θα πληρώνουμε εμείς οι Κερκυραίοι και πρόστιμα, τα οποία θα χρεώνονται στον λογαριασμό μας.
Αγαπητέ συμπολίτη θα πρέπει επίσης να γνωρίζεις ότι τα χρήματα αυτά μπορούν με αλλαγή του Περιφερειακού Σχεδιασμού να επενδυθούν στη Διαλογή στην Πηγή και στην Ανακύκλωση, η οποία μπορεί να οργανωθεί σε χρονικό διάστημα 6 μηνών και θα έχει αποτελέσματα ανακύκλωσης που θα υπερβούν το 50%, θα δημιουργήσει νέες μόνιμες θέσεις εργασίας και θα μπουν οι βάσεις για οριστική λύση του προβλήματος προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Αγαπητέ συμπολίτη θα πρέπει επίσης να γνωρίζεις ότι η κα Δήμαρχος και οι κοι Δήμαρχοι, που σήμερα όπως δείχνει η εξέλιξη των γεγονότων θέλουν να δημοπρατήσουν το εργοστάσιο,αν και προσκλήθηκαν εγγράφως από την Γενική Γραμματέα του Συνδέσμου Δήμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Municipal Waste Europe) Κα Vanya Veras για τη μετατροπή της Κέρκυρας σε νησί πρότυπο διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων (στερεών και υγρών) στη βάση της φιλοσοφίας των «μηδενικών αποβλήτων» (zerowaste), σύμφωνα με την γνώση μου, ουδέποτε ανταποκρίθηκαν και από ότι δείχνουν τα πράγματα πάει χαμένη η μεγάλη ευκαιρία για την Κέρκυρα.

Αγαπητέ συμπολίτη εσύ είσαι που καθημερινά κάνεις διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση, απαιτώντας στην πράξη από τις νέες Δημοτικές αρχές να προχωρήσουν σε αυτήν την σωστή λύση προς όφελος της Κέρκυρας που αγαπάμε.
Γιατί άραγε δεν προχωρούν; Τι τους εμποδίζει ;
Αύριο όταν θα έχουν δαπανηθεί 36 εκ. ευρώ και τα σκουπίδια θα καταστρέφουν την Κέρκυρα ΚΑΙ δεν θα υπάρχουν δάφνες στον δρόμο, τι απαντήσεις θα δώσουν;

Το πεπρωμένο μας το διαμορφώνουμε εμείς, ας απαιτήσουμε τώρα από τις νέες Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές, τους Βουλευτές μας και όλους τους θεσμικούς παράγοντες και φορείς να σταματήσουν οποιαδήποτε διαδικασία δημοπράτησης του εργοστασίου, να αλλάξει άμεσα ο Περιφερειακός σχεδιασμός και τα χρήματα να διατεθούν για να οργανωθεί η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση με καλά οργανωμένους Δήμους που θα νοιάζονται για το Δημόσιο συμφέρον και αν δεν χάθηκε η ευκαιρία να τρέξουμε στις Βρυξέλες ώστε να μετατραπεί η Κέρκυρα σε πρότυπο νησιού στη βάση της φιλοσοφίας των «μηδενικών αποβλήτων» (zerowaste).

Κέρκυρα 22 Δεκεμβρίου 2019
Σαββανής Σπύρος
Δικηγόρος- Μέλος ΜέΡΑ 25