Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Ολλανδός σπηλαιολόγος René van Vliet ανακάλυψε ανεξερεύνητο θάλαμο στο σπήλαιο Πλατεσγούρνας!

René van Vliet
09 Σεπτεμβρίου 2019 / 16:38

Ο σπηλαιολόγος γράφει αποκλειστικά για την Ενημέρωση και την ανακάλυψή του στον Σπαρτύλα

«Έχω μεγάλο ενδιαφέρον για το χωριό Σπαρτύλας. Εκεί υπάρχουν μερικά σπήλαια όπως το μεγάλο και βαθύ σπήλαιο Γραβολιθιά που έχει φανταστικούς σχηματισμούς από σταλακτίτες. Το σπήλαιο είναι γνωστό για μια ενδιαφέρουσα ιστορία από του 1926. Επίσης στον Σπαρτύλα βρίσκονται δύο ανώνυμα σπήλαια σε ιδιόκτητα κτήματα. Και μόνο λίγοι άνθρωποι ξέρουν τη Βαθιά Γράβα και τη Γράβα της Οξίας το Κάθισμα που βρίσκονται πάνω από το χωριό.
Το σπήλαιο Πλατεσγούρνα ανακαλύφθηκε από τον Νίκο Γισδάκη τον χειμώνα του 2018 και τον Απρίλιο 2019 επισκέφτηκα το σπήλαιο Πλατεσγούρνα για την πρώτη φορά. (λινκ: http://enimerosi.com/details.php?id=32290 ) Το σπήλαιο είναι κρυμμένο σε έναν ελαιώνα και έχει δύο μικρές εισόδους. Μόνο μία από τις δύο εισόδους είναι προσβάσιμη. Μετά από ένα μικρό χώρο (ένα χολ), υπάρχει ο πρώτος θάλαμος του σπηλαίου εντυπωσιακής ομορφιάς. Το σπήλαιο Πλατεσγούρνα έχει πολλούς σταλακτίτες, διαφορετικές ομάδες σταλαγμιτών και κολώνες. Το σπήλαιο είναι εξαιρετικά ευάλωτο λόγω του μοναδικού και αδιαίρετου εσωτερικού του.


Ο πρώτος θάλαμος στο σπήλαιο Πλατεσγούρνα


Την Τετάρτη 28 Αυγούστου γύρισα στο σπήλαιο με ειδικές λάμπες ώστε να μπορέσω να χαρτογραφήσω το σπήλαιο και να φωτογραφίσω την εξαιρετική διακόσμησή του. Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου επισκέφτηκα το σπήλαιο Πλατεσγούρνας για τρίτη φορά εφέτος. Η υγρασία στο σπήλαιο ήταν σε υψηλό επίπεδο. Σε κάποια στιγμή ήμουν στο πάνω μέρο του σπηλαίου και είδα ξαφνικά έναν ανοιχτό χώρο. Πίσω από έναν μεγάλο ογκόλιθο και κάτω από τον πρώτο θάλαμο βρίσκεται ένας δεύτερος θάλαμος με σταλακτίτες και με μια ομάδα τεσσάρων σταλαγμιτών. Ο πιο υψηλός σταλαγμίτης έχει μήκος περίπου 1,5 μέτρα. Η πρόσβαση είναι δύσκολη γιατί πρέπει να κυλήσω πάνω από τον ογκόλιθο και τότε μπορώ να τρυπήσω μια μεταλλική άγκυρα στο τοίχωμα για να μπορέσω να κατέβω με σχοινί. Είχα όλον τον εξοπλισμό μαζί μου εκτός από το τρυπάνι. Σύντομα ο νέος θάλαμος θα εξερευνηθεί».


Ο ανεξερεύνητος θάλαμος με σταλακτίτες και μια ομάδα τεσσάρων σταλαγμιτών


Ο σπηλαιολόγος René van Vliet κάνει έρευνα στην Κέρκυρα από τις 27 Αυγούστου μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου.
Περισσότερες πληροφορίες από τα σπήλαια της Κέρκυρας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Speleo Corfu (www.speleocorfu.com).
Ο René van Vliet θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσοι τον βοήθησαν. Όπως λέει «Η επισκεψή του σπηλαίου αυτού έγινε με την ευγενική και σημαντικη βοήθεια του Νίκο Γισδάκη, CanyonZone, Rodcle, Aventure Verticale, Climbing Technology, Vasilikos / Nitecore ».