Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο σπηλαιολόγος René van Vliet και ο θρύλος της «Καμένης Γράβας» στον Σταυρό!

Σπηλαιολόγος
05 Σεπτεμβρίου 2019 / 09:19

Συνεχίζει τις σπηλαιολογικές εξερευνήσεις στο νησί ο Ολλανδός σπηλαιολόγος, ρίχνοντας φως σε μέρη που γνωρίζουν πολύ λίγοι άνθρωποι- μαζί και τις ιστορίες τους!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Παρασκευή 30 Αυγούστου ο René vanVliet επισκέφτηκε την Καμένη Γράβα στον Σταυρό. Μας είπε για την επίσκεψή του: «Όποτε ακούω για την Καμένη Γράβα, θυμάμαι την ιστορία της έκρηξης και του φόνου. Kάπου λίγο πριν από τα 1700 oι κάτοικοι του χωριού "Γουλουμάτα" εγκατέλειψαν τα σπίτια τους όταν αντιλήφθηκαν πειρατική απόβαση. Τους πήραν ό, τι πολύτιμο είχαν και κρύφτηκαν σε ένα απόκρημνο σπήλαιο.Οι πειρατές όταν έφτασαν και βρήκαν ακατοίκητα τα σπίτια, έβαλαν φωτιά και κατέστρεψαν το χωριό. Μετά ακολούθησαν τυχαία το δρομάκι που οδηγούσε στο σπήλαιο.



Οι πειρατές προσπάθησαν να μπούν μέσα στην είσοδο, αλλά ανέβαιναν ένας-ένας και οι κυνηγημένοι τους σκότωσαν εύκολα.
Τότε, σκέφτηκαν να ανατινάξουν τους βράχους. Πράγματι, τοποθέτησαν κοντά στην είσοδο σάκους με πυρίτιδα που την πυροδότησαν κι έτσι οι χωρικοί βρήκαν τραγικό θάνατο ανάμεσα στους βράχους και στις φλόγες ύστερα από μια τρομερή έκρηξη. Σήμερα, το σπήλαιο λέγεται "Καμένη Γράβα".Τεράστοι γκρεμισμένοι πέτρινοι όγκοι μαρτυρούν το θλιβερό γεγονός».



Ο σπηλαιολόγος René vanVliet κάνει έρευνα στην Κέρκυρα από τις 27 Αυγούστου μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες από τα σπήλαια της Κέρκυρας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του SpeleoCorfu (www.speleocorfu.com).



Ο René van Vliet θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσοι τον βοήθησαν. Όπωςλέει «Η επισκεψή του σπηλαίου αυτού έγινε με την ευγενική και σημαντική βοήθεια του CanyonZone (Ολλανδία), Rodcle (Ισπανία), Aventure Verticale (Γαλλία), Climbing Technology (Ιταλία), Vasilikos / Nitecore  (Θεσσαλονίκη)»