Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Για κέντρο σύγχρονης τέχνης προορίζουν τα «παλιά σφαγεία» της Κέρκυρας

Μαντούκι
29 Σεπτεμβρίου 2018 / 17:46

Εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου για χρηματοδότηση με 1,3 εκ. από Ευρωπαϊκά Προγράμματα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το κτήριο των πρώην παλιών σφαγείων στο Μαντούκι, που μέχρι σήμερα εξυπηρετεί ανάγκες της Υπηρεσίας Καθαριότητας, στεγάζοντας τα απορριμματοφόρα, θα αλλάξει όψη, εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο του Δήμου για μετατροπή του σε κέντρο πολιτισμού.

Όπως ενημερώνει ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Καββαδίας, «εκτός του κέντρου της Πόλης που άμεσα ξεκινά να μεταμορφώνεται από τις παρεμβάσεις στα ιστορικά μας κτίρια και τις αναπλάσεις εξωτερικών  χώρων  που χρηματοδοτούνται από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση με 71,4 εκατομμύρια ευρώ, την Παρασκευή, εγκρίθηκε η πρόταση μας  για τη μετατροπή των παλαιών σφαγείων του Δήμου στο Μαντούκι σε πολύ-πολιτιστικό κέντρο.

Το ύψος της χρηματοδότησης είναι 1.294.020 ευρώ, ίσως το μεγαλύτερο ποσόν που έχει πετύχει ο Δήμος σε Ευρωπαϊκά προγράμματα συνεργασίας.
Το έργο θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή, αφού, αντικαθιστώντας τις οχλούσες χρήσεις με πολιτιστικές δράσεις  σε έναν ιδιαίτερο πολιτιστικό χώρο, θα γίνει πόλος έλξης για τους Κερκυραίους, αλλά και για τους επισκέπτες μας, με δεδομένη τη γειτνίαση του με το χώρο της κρουαζιέρας».

Η σχετική μελέτη μετατροπής του χώρου εκπονήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Μπίσκου και ενσωμάτωσε όλες τις παραμέτρους ενός υπερμοντέρνου και λόγω της βιομηχανικής του κατασκευής, χώρου πολιτισμού.

Στις προβλέψεις των σχεδίων συμπεριλαμβάνονται μεταβαλλόμενοι (ανάλογα με τις ανάγκες) εκθεσιακοί χώροι, ενώ το κεντρικό τμήμα παρέχει τη δυνατότητα της πολυχρηστικότητας, ώστε να καλύπτει τόσο καλλιτεχνικά γεγονότα, όσο κι άλλου είδους εκδηλώσεις. Παράλληλα προβλέπεται χώρος αιθρίου με πωλητήριο κι εντευκτήριο, ενώ ένα τμήμα της κατασκευής αφιερώνεται στη φύλαξη κι αποθήκευση συλλογών του κέντρου.

Παράλληλα, λόγω των προδιαγραφών του κτηρίου και του εξωτερικού χώρου που μπορεί ν’ αποτελέσει προέκταση της υπάρχουσας εγκατάστασης καθίσταται το μελλοντικό κέντρο τέχνης ιδιαίτερα φιλικό για τη φιλοξενία γλυπτών, καθώς και μνημειακών συνθέσεων, πράγμα που η Κέρκυρα στερείται ως σήμερα.