Δημοσιογράφοι ενωμένοι «ενάντια στον Διχασμό»

Δημοσιογράφοι ενωμένοι «ενάντια στον Διχασμό»

Από τα πρόσφατα επεισόδια εναντίον μεταναστών στην Μυτιλήνη, που ακολούθησαν επιθέσεις κατά των ανθρώπων του Τύπου.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Συνάντηση με τον Εισαγγελέα και τον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου είχαν χτες το πρωί κατά την τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξαν η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων και το Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου σύσσωμοι οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι του νησιού, μηδενός εξαιρουμένου, και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων του Τύπου.

17
Μαΐου / 2018

Οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων και των εργαζομένων εξέθεσαν στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και της Προστασίας του Πολίτη αντίστοιχα τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους από ακροδεξιά στοιχεία.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες τα παραβατικά αυτά άτομα τους έχουν στοχοποιήσει και συστηματικά βάλλουν εναντίον τους, είτε με κατασκευασμένες, ψευδείς «ειδήσεις» που διασπείρουν στο διαδίκτυο είτε επιχειρώντας με προπηλακισμούς, απειλές και χρήση της βίας να τους αποβάλλουν από το δημόσιο χώρο, ώστε να δρουν «ανενόχλητοι», χωρίς να καταγράφονται. Τόσο ο Εισαγγελέας, όσο και ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου άκουσαν με προσοχή τους προβληματισμούς τους, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα περιστατικά που τους γνωστοποιήθηκαν.
 
«Για την Αλήθεια και τη Δημοκρατία»
 
Οι λειτουργοί του Τύπου που απείχαν χτες Τετάρτη από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι υπερασπίζοντας το δημοκρατικό δικαίωμα στην ενημέρωση, δηλώνουν πως «δεσμευόμαστε από τους συνταγματικούς κανόνες της χώρας μας, τη δημοκρατική μας συνείδηση και τις αρχές δεοντολογίας ότι θα συνεχίσουμε, παρά τις όποιες επιθέσεις, να υπηρετούμε την ενημέρωση. Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου, όμως, είναι υπόθεση όλων και προπαντός της κοινωνίας. Σε αυτήν την πορεία υπεράσπισης της ενημέρωσης και της επαγγελματικής δημοσιογραφίας, που έχει εξελιχθεί σε αγώνα και τώρα τελευταία σε μάχη, δυστυχώς σώμα με σώμα, θέλουμε μαζί μας και εσάς. Ενάντια στον διχασμό και το κλίμα εμφυλίου, να προστατεύσουμε την Αλήθεια και τη Δημοκρατία». Και υπογράφουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι της Λέσβου: Βερβέρη Ντίνα, Γιακουμή Πέλλη, Γκαγκαδέλλης Βασίλης, Δαφιώτη Νάσια, Μανάβης Νίκος, Μπαλάσκας Στρατής, Ορφανός Μαρίνος, Παζιάνου Ανθή, Παπανικολάου Νατάσσα, Παπαντώνης Βαγγέλης, Πολλάτου Μαρίνα, Σπυριδάκη Αναστασία, Τζινέλλη Μυρσίνη, Σαμιώτης Στρατής, Χατζηγεωργίου Μαρία
 
Συμπαράσταση και από την ΠΟΕΣΥ
 
Τη συμπαράστασή της στους δημοσιογράφους της Λέσβου εξέφρασε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών: «H ΠΟΕΣΥ στηρίζει τους συναδέλφους στη Λέσβο και καταδικάζει τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας σε βάρος τους, τα οποία παίρνουν όλο και πιο επικίνδυνες διαστάσεις. Οι συνάδελφοι έχουν πολλές φορές απειληθεί, προπηλακιστεί, ενώ έχουν γίνει προσπάθειες καταστροφής του υλικοτεχνικού τους εξοπλισμού.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δημοσιογράφοι, ιδιαιτέρως της Μυτιλήνης, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κλίμα τρομοκρατίας που δημιουργούν ακραίοι κύκλοι επιδιώκοντας την αναταραχή και την ανωμαλία στην τοπική κοινωνία.
Το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ στέκεται στο πλευρό της ΕΣΗΕΠΗΝ και καλεί τα αρμόδια υπουργεία και τους εκπροσώπους των αρχών να προστατεύουν την ελευθεροτυπία και τους λειτουργούς της, όπως έχουν υποχρέωση από τους νόμους και το σύνταγμα της χώρας.»

ΕΜΠΡΟΣ