Σάββατο 02.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρουσίαση Βιβλίου «Ιστορία της Λατινικής Αμερικής»

Βιβλιοπωλείο ΠΛΟΥΣ
05 Απριλίου 2016 / 10:10

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το βιβλιοπωλείο Πλους και οι Εκδόσεις Αιώρα παρουσιάζουν το βιβλίο της Ιστορικού Μαρίας Δαμηλάκου " Ιστορία της Λατινικής Αμερικής " την Τετάρτη 6 Απρίλη 2016 στις 7.30μμ στο Πολύτεχνο (Σχολεμβούργου 39, Κέρκυρα)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Γιώργος Κεντρωτής-καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου, Σωτήρης Λίβας-επίκουρος καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου, Έφη Μήτσιου-Ιστορικός (ΜΑ στην Ιστορία). Επικοινωνία: Βιβλιοπωλείο ΠΛΟΥΣ, Νικηφόρου Θεοτόκη 91, Κέρκυρα, τηλ. 26610 35191.
Περίληψη
Η ιστορία της Λατινικής Αμερικής, γεμάτη ρήξεις αλλά και συνέχειες, είναι αναμφίβολα συναρπαστική. Οι λατινοαμερικανικές χώρες έχουν εγγενείς διαφορές αλλά και βασικές ομοιότητες που σε μεγάλο βαθμό πηγάζουν από το κοινό αποικιακό παρελθόν τους. Τρεις αιώνες ισπανικής και πορτογαλικής κυριαρχίας άφησαν αποδεκατισμένους τους ιθαγενείς πληθυσμούς και μία κληρονομιά εξάρτησης αυτής της πλούσιας σε φυσικούς πόρους ηπείρου. Η ιστορικός Μαρία Δαμηλάκου διατρέχει την περίοδο από το τέλος της αποικιοκρατίας στις αρχές του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας. Στο βιβλίο παρουσιάζονται και αναλύονται ανά χώρα οι κομβικές φάσεις αυτής της πορείας: - Τα επαναστατικά κινήματα και η δύσκολη φάση της συγκρότησης των εθνικών κρατών. - Ο φιλόδοξος εκσυγχρονισμός των νέων κρατών με τις αντιφάσεις και τα όριά του. - Η δυναμική είσοδος πλατιών κοινωνικών στρωμάτων στην πολιτική ζωή στις αρχές του 20ού αιώνα και το φαινόμενο του λαϊκισμού. - Τα αναπτυξιακά πειράματα μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. - Η επαναστατική έκρηξη με αφορμή την Κουβανική Επανάσταση και ο παρεμβατισμός των ΗΠΑ. - Η βία της κρατικής τρομοκρατίας και η δύσκολη μετάβαση στη δημοκρατική ομαλότητα. - Ο νεοφιλελευθερισμός της δεκαετίας του 1990. - Η νέα πολιτική και οικονομική τάξη, σε αναζήτηση μιας ουσιαστικής αποαποικιοποίησης. Η Λατινική Αμερική, τόσο οικεία και ταυτόχρονα τόσο άγνωστη στη χώρα μας, αποτελεί διαχρονικά έναν μοχλό στη διεθνή σκηνή και οι εξελίξεις σ' αυτή τη γεμάτη αντιθέσεις ήπειρο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Μαρία Δαμηλάκου Η Μαρία Δαμηλάκου είναι λέκτορας στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με γνωστικό αντικείμενο την Ιστορία της Αμερικανικής Ηπείρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν κυρίως στη μετανάστευση, στην εργασία και στη λατινοαμερικανική ιστοριογραφία. Έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Αργεντινή, όπου πραγματοποίησε διάφορες μελέτες γύρω από την κοινωνική ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Είναι συγγραφέας του έργου "Έλληνες μετανάστες στην Αργεντινή (1900-1970): διαδικασίες συγκρότησης και μετασχηματισμοί μιας μεταναστευτικής κοινότητας" (2004) και έχει επιμεληθεί τον τόμο "Θέματα και τάσεις της σύγχρονης λατινοαμερικανικής ιστοριογραφίας" (2010).