Δευτέρα 15.06.2026 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το «Δικαίωμα στην Παραμονή» στο επίκεντρο της ημερίδας για τα μικρά νησιά του Ιονίου

Στιγμιότυπο από την ημερίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα για το μέλλον των μικρών νησιών του Ιονίου, με κεντρικό άξονα το «Δικαίωμα στην Παραμονή» και τη διαμόρφωση πολιτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημογραφική ανθεκτικότητα των νησιωτικών κοινοτήτων. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ι.Ν.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ι.Ν.
15 Ιουνίου 2026 / 14:56
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα επιτρέψει στους κατοίκους των μικρών νησιών να ζουν και να δημιουργούν στον τόπο τους ανέδειξε η ημερίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η συνδεσιμότητα, η τοπική ανάπτυξη και η δημογραφική ανθεκτικότητα.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με συμμετοχή και διάλογο ολοκληρώθηκε στην Κέρκυρα η ημερίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με θέμα «Μικρά Νησιά του Ιονίου: Πρόσβαση, Διασύνδεση & Ποιότητα Ζωής». Κεντρικό μήνυμα αποτέλεσε το «Δικαίωμα στην Παραμονή» (Right to Stay), το οποίο παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, ως βασικό άξονα της περιφερειακής πολιτικής για τις μικρές νησιωτικές κοινότητες.

Όπως τόνισε, οι κάτοικοι των μικρών νησιών πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε υπηρεσίες, εκπαίδευση, εργασία και ποιότητα ζωής, χωρίς να εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους λόγω ελλείψεων σε υποδομές και αναπτυξιακές προοπτικές. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα μικρά νησιά δεν ζητούν προνομιακή, αλλά δίκαιη μεταχείριση.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν προτάσεις που εστιάζουν στη βελτίωση της συνδεσιμότητας, στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στη δημογραφική ανθεκτικότητα, ενώ κοινή ήταν η διαπίστωση ότι απαιτείται σταθερή συνεργασία και μακρόπνοος σχεδιασμός για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.

Εμφανίσεις: 282
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.