Τι μπορεί να σημαίνει η ήττα του Όρμπαν
Πιστεύεται πως αποκαθίσταται το ενιαίο της Ε.Ε., ιδιαιτέρως ως προς τις γεωπολιτικές της επιδιώξεις.
ΑΘΗΝΑ. Η εκλογική ήττα του Viktor Orbán και η επικράτηση του Péter Magyar στην Ουγγαρία συνιστούν μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη των τελευταίων ετών. Μετά από 16 χρόνια κυριαρχίας, το σύστημα εξουσίας που είχε οικοδομήσει ο Όρμπαν υφίσταται μια καθοριστική ήττα, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο πολιτικής μετάβασης.
Η αλλαγή αυτή δεν αφορά μόνο την εσωτερική πολιτική σκηνή της Ουγγαρίας. Έχει άμεσες προεκτάσεις για τη λειτουργία της Ε.Ε., καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επανειλημμένα μπλοκάρει κρίσιμες αποφάσεις, ιδίως σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Η νέα ηγεσία αναμένεται να υιοθετήσει πιο συνεργατική στάση, διευκολύνοντας τη λήψη αποφάσεων και ενισχύοντας τη συνοχή της Ένωσης.
Ενδεικτική του ευρωπαϊκού κλίματος είναι και η άμεση αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μέσω της επίσημης πλατφόρμας PrimeministerGR ανέφερε: «Μεγάλη βραδιά για την Ουγγαρία και την Ευρώπη! Συγχαρητήρια στον Πέτερ Μαγιάρ για την εντυπωσιακή νίκη του».
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην πιθανή επίδραση της αλλαγής αυτής στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αποχώρηση της κυβέρνησης Όρμπαν, η οποία συχνά καθυστερούσε ή μπλόκαρε ευρωπαϊκές αποφάσεις, αναμένεται να οδηγήσει σε ταχύτερη έγκριση οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο. Παράλληλα, ενισχύεται η ενότητα της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία και διευκολύνεται ο συντονισμός με το NATO, περιορίζοντας τις εσωτερικές αντιφάσεις της δυτικής συμμαχίας. Αν και οι εξελίξεις αυτές δεν αλλάζουν άμεσα τις στρατιωτικές ισορροπίες στο πεδίο, βελτιώνουν τη συνολική θέση της Ουκρανίας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ
Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.

