Τρίτη 03.03.2026 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θέματα από ταινίες ειδικά γραμμένα για μπάντα

Μουσική από τον κινηματογράφο.
ΣΙΝΑΡΑΔΕΣ
02 Μαρτίου 2026 / 09:26
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο από την Φιλαρμονική Σιναράδων.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Κυριακή 1η Μαρτίου, το κοινό γέμισε το Δημοτικό Θέατρο, για την καθιερωμένη πια συναυλία του μουσικού σώματος της Φιλαρμονικής Σιναράδων, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Αλέξανδρου Κοσκινά. Η φετινή συναυλία ήταν αφιερωμένη στη μουσική του ελληνικού κινηματογράφου, με την πρωτοτυπία ότι αυτή δεν αφορούσε τα συνήθη τραγούδια και soundtracks που ακούγονται συχνά σε ανάλογα αφιερώματα, αλλά επιλογές/διασκευές μουσικών θεμάτων από ταινίες ειδικά γραμμένα για μπάντα, πολλές εκ των οποίων ακούστηκαν για πρώτη φορά.

Τα τέσσερα πρώτα έργα της συναυλίας ήταν όλα δημιουργίες του εξαιρετικού αλλά όχι ιδιαίτερα προβεβλημένου ζακυνθινής καταγωγής συνθέτη Κώστα Καπνίση. Ειδικότερα, ακούστηκαν αποσπάσματα της μουσικής του για τις ταινίες "Τζένη - Τζένη", "Παπαφλέσσας", "Κονσέρτο για πολυβόλα" και "Υπολοχαγός Νατάσα" διασκευασμένα από τους Άγγελο Κοσκινά και Νίκο Καίσαρη. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με επιλογές από τη μουσική του Μίμη Πλέσσα από τις ταινίες "Ορατότης Μηδέν" και "Η κόρη του Ήλιου", καθώς και μία ακόμη επιλογή άλλων δημοφιλών μελωδιών του υπό τον τίτλο "Σαν σινεμά..." σε διασκευή Θ. Παπαθανασίου. Ακολούθησε μία επιλογή με ιδιαίτερο χιούμορ από μουσικά θέματα που ακούγονται στην κωμική ταινία "Φανερός Πράκτωρ 000" με τον Θανάση Βέγγο, σε επεξεργασία επίσης του Νίκου Καίσαρη, καθώς και μία ανάλογη επιλογή του Αλέξανδρου Κοσκινά για σόλο ξυλόφωνο και μπάντα πάνω σε θέματα του Γιάννη Μαρκόπουλου για τη ταινία "Το πιο λαμπρό αστέρι". Σολίστ ήταν η Μαρία Γραμμένου. Από τη συναυλία δεν θα μπορούσε να λείπει και μια αναφορά στην αείμνηστη Ρένα Βλαχοπούλου, μέσα από γνωστά αποσπάσματα της μουσικής του Γιώργου Κατσαρού για τις ταινίες "Viva Ρένα" και "Η κόμισσα της Κέρκυρας".

Τη συναυλία παρουσίασε η δημοσιογράφος Μαρίνα Μοσχάτ.

 

 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».