Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την παιδική κακοποίηση παρουσίασε στην Κέρκυρα η Έλενα Ράπτη

Έλενα Ράπτη
06 Σεπτεμβρίου 2023 / 17:52
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης (ΕΣΔ)για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Ανηλίκων, παρουσίασε σήμερα το απόγευμα στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και προνοιακών φορέων της Κέρκυρας η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη ως συντονίστρια της καμπάνιας «Ένα στα Πέντε».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ορφανοτροφείο Κέρκυρας υπό την αιγίδα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας με την υποστήριξη του Οργανισμού Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων.

Για πρώτη φορά

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ)για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση αποτελεί μια ολιστική παρέμβαση στο υφιστάμενο πλαίσιο δομών και λειτουργιών για την πρόληψη του φαινομένου, την προαγωγή της αποκάλυψής του, όταν συμβαίνει, την γρήγορη και αποτελεσματική δίωξη των δραστών και την παροχή προστασίας και στήριξης στα θύματα. Στρατηγικοί στόχοι του Σχεδίου σε βάθος πενταετίας είναι η αναπροσαρμογή των θεσμικών λειτουργιών στην κατεύθυνση των φιλικών προς το παιδί διαδικασιών, η μετρήσιμη ποσοτική μείωση των κρουσμάτων, που συμβαίνουν και η αύξηση των κρουσμάτων, που αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες για να διερευνηθούν.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα εκπονεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) για την προστασία των παιδιών από το έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Το 16% των παιδιών στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων, εκπαιδευτικών και εκπροσώπων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, υπάρχουν περισσότερες καταγγελίες περιστατικών, τόνισε η κ. Ράπτη για να προσθέσει πως στις 9 από τις 10 περιπτώσεις το παιδί υφίσταται σεξουαλική κακοποίηση σε οικείο περιβάλλον.
Στο πλαίσιο της συνάντησης η Υφυπουργός μίλησε και στα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί για την πρόληψη της παιδικής εκμετάλλευσης.

 

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.