Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο αεροδρόμιο Ι. Καποδίστριας το θρυλικό Σπιτφάιρ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (video- pics)

spitfire
27 Μαΐου 2021 / 12:59

Επέστρεψε στην Ελλάδα πετώντας πάνω από Μεγ. Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία για να μπει στον ελληνικό εναέριο χώρο με στάσεις στη Κέρκυρα και Αραξο πρίν προσγειωθεί στη βάση του στο Τατόι

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με ανυπομονησία περίμενε πολύς κόσμος να δει με τα μάτια του την προσγείωση του θρυλικού μαχητικού αεροσκάφους του Β΄Π.Π.   



που έφθασε στο αεροδρόμιο Ι. Καποδίστριας της Κέρκυρας το μεσημέρι της Πέμπτης. Το ανακατασκευασμένο Spitfire της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, επιστρέφοντας απο την Μεγ. Βρετανία, όπου υπέστη πλήρη ανακατασκευή και επανήλθε σε πλόιμη κατάσταση, επέστρεψε στην Ελλάδα πετώντας πάνω από Μεγ. Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία για να μπει στον ελληνικό εναέριο χώρο με στάσεις στη Κέρκυρα και Αραξο πρίν προσγειωθεί στη βάση του στο Τατόι. 







Από τα 20.000 και πλέον Σπιτφάιρ που κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες του πολέμου από το 1938 έως και το 1948, σήμερα διασώζονται μόνο 240, από τα οποία 60 περίπου βρίσκονται σε πτήσιμη κατάσταση. Ένα από αυτά είναι και το ελληνικό Σπιτφάιρ MJ755, που ανακατασκευάστηκε πρόσφατα στο Μπίγκιν Χιλλ της Μεγάλης Βρετανίας για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να συμμετέχει με τις πτήσεις του σε ιστορικές επετείους και άλλες εκδηλώσεις.

Υπάρχουν άλλα 70, που κοσμούν μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο ως στατικά εκθέματα, ενώ άλλα 110 βρίσκονται αποθηκευμένα περιμένοντας την ανακατασκευή τους.

To ιστορικό αεροσκάφος κατέφθασε στην Κέρκυρα συνοδεία δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16. 



   Photo: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ