Κυριακή 19.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένωση νοσοκομειακών γιατρών: Αντεπίθεση στη συνομωσία των μετρίων

Νοσοκομείο Κέρκυρας
31 Αυγούστου 2016 / 12:02

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ζωηρή ήταν η γενική συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Αυγούστου, στην οποίαν εξετάστηκαν συνολικά τα ζητήματα που απασχολούν τον τομέα της Υγείας στην Κέρκυρα.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν τα εξής:

«1ον. Εμμένουμε στην διακηρυγμένη θέση μας για επανασύσταση του ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων (Υγειονομική Περιφέρεια Ιονίων Νήσων). Είναι απολύτως προφανές ότι η λειτουργία ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τους Δημάρχους, θα εκμεταλλευτούν προγράμματα ΕΣΠΑ (ΣΕΣ), κάτι που γίνεται πολλά χρόνια τώρα σε άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση της παρεχόμενης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στους άλλους νομούς. Θεωρούμε ότι η περιφέρειά μας είναι από τις πλέον υποβαθμισμένες και ξεχασμένες υγειονομικά περιφέρειες στην επικράτεια. Η ευθύνη των εκλεγμένων αντιπροσώπων για αυτή την κατάντια, είναι μεγάλη και  αυτονόητη διαχρονικά και σήμερα.  
2ον. ΕΚΑΒ Κέρκυρας με έδρα την Κέρκυρα. Θεωρούμε εγκληματική την ενέργεια της μεταφοράς σοβαρού επείγοντος περιστατικού, που χρειάζεται άμεση τριτοβάθμια νοσοκομειακή αντιμετώπιση, από την Κέρκυρα στα Ιωάννινα με ασθενοφόρο των Ιωαννίνων και μάλιστα χωρίς γιατρό! Ο χρόνος διακομιδής υπερδιπλασιάζεται, χάνεται η έννοια της άμεσης βοήθειας με πιθανές πολύ δυσάρεστες εξελίξεις στην υγεία, αλλά και στην ίδια ζωή των ασθενών. Για να μην πούμε ότι στην Κέρκυρα δεν προσφέρει απολύτως τίποτα αυτός ο σχεδιασμός του ΕΚΑΒ (εκτός ίσως από κάποιους παχυλούς μισθούς “αρμοδίων”. Έχουμε γεμίσει στην Ελλάδα από “αρμόδιους” που απομυζούν χρήματα). Αντιθέτως, αφαιρεί δυναμικό (γιατρούς, οδηγούς ασθενοφόρων και διασώστες) από την Κέρκυρα στα Γιάννενα. Η τελευταία προκήρυξη προέβλεπε πρόσληψη οχτώ διασωστών για την Κέρκυρα. Δύο έμειναν στην Κέρκυρα και οι υπόλοιποι έξι μεταφέρθηκαν στο... κέντρο, στα Γιάννενα. Καλούνται επειγόντως οι πολιτικοί της Κέρκυρας (βουλευτές, περιφερειάρχης και δήμαρχος) να ενημερωθούν, να πάρουν επιτέλους ξεκάθαρη θέση και να ενεργήσουν άμεσα για το απολύτως δίκαιο και αυτονόητο αίτημα των Κερκυραίων.  
3ον. Αύξηση της χρηματοδότησης του Νοσοκομείου. Παρά τα υποσχεθέντα, για μία ακόμη χρονιά (2016) η χρηματοδότηση είναι μικρότερη από την προηγούμενη χρονιά. Ελπίζουμε στην έγκριση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ που αιτήθηκε η προηγούμενη διοίκηση. Αν υπολογίσει κανείς ότι τα λεγόμενα ”ακριβά φάρμακα” όπως χημειοθεραπευτικά, αυτοάνοσων νόσων κλπ επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, θεωρούμε ότι και η επιπλέον χρηματοδότηση, εφόσον χορηγηθεί, δεν είναι δυνατόν να ισορροπήσει τις οικονομικές ανάγκες της λειτουργίας του νοσοκομείου. Αυτά που λέει ο κόσμος, ισχύουν: δεν υπάρχει χαρτί τουαλέτας, σαπούνι και άλλα χρηστικά υλικά πρώτης ανάγκης.
4ον. Ο θεσμός (;) του επικουρικού γιατρού είναι απολύτως εξευτελιστικός για τον επιστήμονα γιατρό που προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κοινωνικό σύνολο, στο πλέον ευαίσθητο τομέα υγείας. Τον καθιστά ”πολιτικό όμηρο χωρίς μέλλον”. Όταν η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παρατείνει εξάμηνο και χρόνο κάθε φορά την υπηρεσία και όχι μόνο δεν λύνει την σύμβασή του, αλλά προσλαμβάνει και άλλους επικουρικούς γιατρούς, τότε είναι αυτονόητη η έλλειψη ιατρικού δυναμικού στο νοσοκομείο. Θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα όλοι οι υπηρετούντες επικουρικοί γιατροί, εφόσον το επιθυμούν, να μονιμοποιηθούν στις θέσεις που προσλήφθηκαν. Εξάλλου αυτό έγινε στο παρελθόν με τους συμβασιούχους γιατρούς του ΙΚΑ (τώρα ΠΕΔΥ), αυτό επιχειρείται και για τους δημοτικούς υπαλλήλους σήμερα. Παρεμπιπτόντως να ρωτήσουμε τον Περιφερειάρχη: η απόφαση για χρηματική ενίσχυση των επικουρικών γιατρών που υποσχεθήκατε, ακόμα ισχύει; Γιατί οι συνάδελφοι επικουρικοί γιατροί, που κατά μεγάλη πλειοψηφία δεν είναι από την Κέρκυρα και τα βγάζουν δύσκολα (γιατροί σου λέει ο άλλος!) δεν έχουν δει ούτε ευρώ.
5ον. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ιατρών. Για να λειτουργήσει επαρκώς το νοσοκομείο μας χρειάζεται άμεσα τουλάχιστον είκοσι μόνιμους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Η αναρχία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που φθάνει στα όρια της εξάντλησης γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς αλλά και χρήστες υγείας, προσδίδει εικόνα τριτοκοσμικού κράτους. Η έλλειψη αγγειοδυναμικού εργαστηρίου, μονάδας εμφραγμάτων και μονάδας νεογνών, όχι μόνο δεν χρειάζονται χρήματα, αλλά θα εξοικονομηθούν πολλά εκατομμύρια ευρώ σε βάθος ελάχιστων μόνο ετών. Εξυπακούεται το κέρδος υγείας και η αντιμετώπιση επικίνδυνων για τη ζωή καταστάσεων, είναι το κυρίαρχο ζητούμενο και το δικαιούμαστε ως πολίτες αυτού του τόπου. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού είναι η μεγάλη ντροπή του τόπου μας. Μία επίσκεψη στο χώρο και τους ασθενείς, είναι αρκετή για να απορέσει κανείς πώς ακόμα ανεχόμαστε σαν κοινωνία αυτή την κατάσταση. Γιατροί και ασθενείς έχουν υποταχτεί στην μοίρα της αδιαφορίας του κράτους και προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται. Και οι μεν και οι δε. Για το μαγνητικό τομογράφο, φωτογραφίες είδαμε, δηλώσεις ακούσαμε, αλλά μαγνητικές τομογραφίες δεν είδαμε και ποιος ξέρει αν και πότε.
6ον. Η κατάργηση (συγχώνευση ή λειτουργική ενοποίηση την ονομάζουν οι αθεόφοβοι) κλινικών ή τμημάτων είναι οπισθοδρόμηση και υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του νομού. Μιλούν πολύ, άνθρωποι οι οποίοι δεν γνωρίζουν τίποτα από την λειτουργία νοσοκομείου. Αυτά λοιπόν τα άτομα τα καταγγέλλουμε σαν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Όσοι εξ αυτών θέλουν, τους προσκαλούμε για ενημέρωση. Όσοι από αυτούς θέλουν, τους προσκαλούμε σε δημόσιο διάλογο. Γιατί κρύβονται πίσω από κενούς μονολόγους;
7ον. Η ασφαλής εφημέρευση κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου είναι της απόλυτης επιστημονικής ευθύνης των διευθυντών της. Εκείνοι καταρτίζουν τα προγράμματα και τα αποστέλλουν στο θεσμικό επιστημονικό όργανο (επιστημονικό συμβούλιο) και προφανώς για τελική έγκριση στον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, όπως ο νόμος ορίζει.. Υπενθυμίζουμε την υπερεργασία και τον εθελοντισμό του προσωπικού του νοσοκομείου. Χωρίς διοίκηση το νοσοκομείο λειτουργεί για εννιά μήνες τώρα (σε προηγούμενους χρόνους για καθυστέρηση τοποθέτησης διοίκησης για 6 μήνες, είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες! Διαθέτουμε και μνήμη και εμπειρία). Χωρίς γιατρούς δεν μπορεί ούτε μία μέρα να λειτουργήσει. Θεωρούμε σκόπιμο να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε οριστικά και αμετάκλητα την 23η Δεκεμβρίου 2015 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για την υπερεργασία του ιατρικού της προσωπικού που έχει σαν αποτέλεσμα την φθορά της σωματικής και ψυχικής υγείας των εργαζομένων, αλλά και των αναπόφευκτων ιατρικών λαθών στους χρήστες υγείας. Αυτό αυτόματα σημαίνει αύξηση των ιατρών στα νοσοκομεία και όχι αλισβερίσια πολιτικών και παραταξιακών ή κομματικών ηγεσιών για δήθεν επιχρίσματα.
8ον. Το νοσοκομείο μας υπάγεται στην τρίτη ζώνη όσον αφορά στις εφημερίες γιατρών Αυτό σημαίνει 7-11 εφημερίες κάθε γιατρού (5-7 που αντιστοιχούν σε ενεργείς). Πολιτικός αλήστου μνήμης, ανακοίνωσε την απόφαση αυτή με υπερηφάνεια! Αυτό σημαίνει ότι υπαγόμαστε στα νοσοκομεία με το μικρότερο ιατρικό δυναμικό και για να αντεπεξέλθουμε στη λειτουργία του νοσοκομείου και τις ανάγκες του, εφημερεύουμε περισσότερες μέρες. Μόνο και μόνο ότι υπάρχουν α! β! και γ! ζώνες εφημεριών αυτό μεταφράζεται αυτόματα,  περισσότεροι γιατροί (α! ζώνη), λιγότεροι γιατροί (β! ζώνη) και ελάχιστοι γιατροί (γ! ζώνη). Είναι απολύτως εξευτελιστικό για το ίδιο το κράτος να χαρακτηρίζει τους πολίτες πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Εμείς, στην Κέρκυρα, είμαστε πολίτες και με τη βούλα του κράτους τρίτης κατηγορίας! Το καταλάβατε κυρία και κύριοι βουλευτές; Κάνατε ή θα κάνετε κάτι; Αλλά πόσο γνωρίζετε και πότε ενδιαφερθήκατε σοβαρά για τα προβλήματα του νοσοκομείου;
9ον. Οι εργαζόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν υποχρεώσεις τις οποίες όχι μόνο τηρούν, αλλά πολλοί από αυτούς τις υπερβαίνουν με προσωπικές θυσίες. Αλλά και το κράτος είναι υπεύθυνο απέναντί τους. Ο νέος διοικητής από όλα τα μεγάλα, τα τεράστια προβλήματα που μαστίζουν το νοσοκομείο, βρήκε να ασχοληθεί με τις εφημερίες! Εμείς λοιπόν, οι νοσοκομειακοί γιατροί τηρούμε απαρέγκλιτα όσα ο νόμος ορίζει (παρότι αυτός έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για την οποία θα προσφύγουμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη). Αλλά ο νόμος δεν μπορεί να τηρείται κατά περίπτωση. Σαφώς αναφέρει ότι οι εφημερίες πληρώνονται στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα. Από σήμερα λοιπόν, απαιτούμε την εφαρμογή του νόμου, διαφορετικά θα προβούμε σε σκληρές κινητοποιήσεις. Μέχρι τώρα το κράτος μας πλήρωνε μετά 3, 5 ή και 8 μήνες μετά. Τα νόμιμα από όλες της πλευρές.
 
Υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που συζητήθηκαν στην ζωηρή και μαζική συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών. Θα επανέλθουμε.
 
Έχουμε όλοι ιερό χρέος να αντεπιτεθούμε στη συνομωσία των μετρίων. Εμείς, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα το πράξουμε. Ο λαός έχει τις ίδιες ευθύνες και την ίδια υποχρέωση να αγωνιστεί για το μέλλον που του κλέβουν αδίσταχτα. Κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών για την κατάντια μας».