Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυθαιρετικότητα!

editorial
20 Φεβρουαρίου 2020 / 12:46

Δυο κριτικές παρατηρήσεις ξεχωρίζουν από τη ρητορική των δημοτικών παρατάξεων για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα 2020.

Εκείνη της Λα.Συ. που επισημαίνει ότι χρόνο με το χρόνο μειώνεται η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού κι αυξάνονται οι υποχρεώσεις του Δήμου, απειλώντας με νέα τέλη. Η άλλη του Γ. Καλούδη, που παρατηρεί ότι χωρίς τα όσα προβλέπονται, βεβαίως και την σύνταξη του προαπαιτούμενου επιχειρησιακού προγράμματος, τα ντοκουμέντα που πέρασαν προχθές από το δημοτικό συμβούλιο στερούνται αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Ανάλογη είναι και η ανακοίνωση του Γ. Καρύδη αλλά και η τοποθέτηση του Χ. Σαρλή στην συνεδρίαση κ.α.

Τι έχει συμβεί; Όση επικοινωνιακή φρεσκάδα και να δίδεται με αφορμή κάθε νέο ξεκίνημα στα δημοτικά μας πράγματα, δύσκολα αποφεύγεται η οδυνηρή συνάντηση με την πραγματικότητα. Κι αυτή περιγράφεται από τον τρόπο που συγκροτούνται τα ψηφοδέλτια και δίνεται ο προεκλογικός αγώνας σε συνδυασμό με την κατάσταση των Υπηρεσιών. Το γινόμενο αυτό, κατά κανόνα δίνει φτωχά αποτελέσματα, ό, τι και να πιστεύουν οι νέες Αρχές.
Απέναντι σ' αυτήν την πραγματικότητα, ο υπουργός Θεοδωρικάκος πρόσφερε κακές υπηρεσίες «κυβερνησιμότητας», διευκολύνοντας πλειοψηφίες σε βάρος της αναλογικής προτίμησης, που (προ)καλεί σε συνεργασίες κλίμακας ώστε να αντιμετωπίσει (κάθε) τοπική Διοίκηση τα ζητήματα.
Έτσι παρατηρείται η συστημική αντίφαση, να προβλέπεται σχεδιασμός βιώσιμης αστικής ανάπτυξης με link στα περιφερειακά προγράμματα ώστε να δοκιμάζονται οι οργανωμένες πολιτικές και οι δράσεις στο ενιαίο περιφερειακό πεδίο ενώ την ίδια ώρα και αντιθέτως συνεχίζεται ο παραταξιακός αυτοσχεδιασμός, που εμφανίζει δίκην προγράμματος ελλειπτικά αθροίσματα εκκρεμουσών υποχρεώσεων. Επιπροσθέτως, η πρόβλεψη/πρόνοια, να εκπονούνται τα προγράμματα κατόπιν διαβούλευσης, διέλαθε, θύμα κι αυτή της χειρότερης εκδοχής της κυβερνησιμότητας. Και με κορωνίδα την προσφορά σατραπειών* απέναντι στη λειτουργία της τοπικής Διοίκησης, όπως γίνεται με τη διολίσθηση της Αυτοδιοίκησης στην ολοένα και μεγαλύτερη ανταποδοτική χρηματοδότηση της λειτουργίας της αλλά και τη θρασεία αφαίρεση αρμοδιοτήτων, όπως έπραξε προσφάτως ο Ανάπτυξης ως άλλος Αρταξέρξης με αφορμή τον Ερημίτη και την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας.
* Τι συμφορά, ενώ είσαι καμωμένος για τα ωραία και μεγάλα έργα η άδικη αυτή σου η τύχη πάντα ενθάρρυνσι κ' επιτυχία να σε αρνείται· να σ' εμποδίζουν ευτελείς συνήθειες, και μικροπρέπειες, κι αδιαφορίες. Από την Σατραπεία του Κ. Καβάφη