Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τη ζωή, πατίνι!

EDITORIAL
23 Απριλίου 2024 / 15:30
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Διότι γίνεται εύκολα αντιληπτό πως σ΄ αυτή τη δύσμοιρη πόλη δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν μαζί και κατά παράβαση των πιο στοιχειωδών προβλέψεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, φορτηγά, πούλμαν, περιηγητικά δίπατα, ιχ αυτοκίνητα και μοτο, ηλεκτρικά ποδήλατα και συμβατικά και τώρα πατίνια.

Όταν η Κέρκυρα κατασκεύαζε ποδηλατόδρομους πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια, το έκανε ακριβώς για να ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις εναλλακτικής κίνησης. Όμως η κερκυραϊκή πραγματικότητα, γνήσιον συμπλήρωμα της ελληνικής, δεν θέλησε ποτέ να αποτρέψει την κίνηση των συμβατικών οχημάτων, ιδιαιτέρως των μεγάλων, ώστε να αντικατασταθεί αυτή από τα εναλλακτικά μέσα προς επίρρωση και της αφήγησης για τον περιορισμό χρήσης των ορυκτών καυσίμων και έτσι την προστασία του περιβάλλοντος.

Σχεδιάστηκε δίκτυο ποδηλατοδρόμων ώστε να μπορεί κάποιος να φτάσει παντού από το λιμάνι έως τουλάχιστον το Μον Ρεπό, βεβαίως έως και τις παρυφές της καρδιάς της παλιάς πόλης. Ο σχεδιασμός υπήρξε σε πολλά τμήματα του δικτύου προβληματικός ενώ αφαιρούσε και θέσεις παρόδιας στάθμευσης, που είναι άλλωστε είδος εν ανεπαρκεία. Κάτι οι αδυναμίες αυτές, κάτι τα συμφέροντα, κάτι οι αντιδράσεις, το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων ουδέποτε λειτούργησε ενώ το έργο εκτελέστηκε κανονικά, απορρόφησε τις πιστώσεις μέχρι το τελευταίο σεντ και παρελήφθη με όλες τις τιμές και τους τύπους από τις τοπικές Αρχές υπό την εποπτεία της Διαχειριστικής Αρχής του. Κανείς, ποτέ, δεν λογοδότησε γι' αυτήν τη μπαλαφάρα!

Στο μεταξύ ο Δήμος εκπόνησε Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Το περιέφερε μάλιστα σε απανωτές διαβουλεύσεις με το σύνολο των Φορέων της πόλης. Στο Σχέδιο αναφέρεται η δυνατότητα (σ.σ. ή μήπως η επιδίωξη;) ενθάρρυνσης της εναλλακτικής κινητικότητας. Όμως που; Πως και υπό ποιές προϋποθέσεις;

Διότι γίνεται εύκολα αντιληπτό πως σ' αυτή τη δύσμοιρη πόλη δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν μαζί και κατά παράβαση των πιο στοιχειωδών προβλέψεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, φορτηγά, πούλμαν, περιηγητικά δίπατα, ιχ αυτοκίνητα και μοτο, ηλεκτρικά ποδήλατα και συμβατικά και τώρα πατίνια. Πρόκειται για επικίνδυνο τρελοκομείο (σ.σ. άλλη είναι η προσήκουσα διατύπωση) που επεκτείνεται και στα πεζοδρόμια, όπου ο μελετητής ξεπέρασε την αμηχανία του και χάραξε και εκεί ποδηλατοδρόμους! Μαζί με καρότσια με μικρά παιδιά, πεζούς μικρούς και μεγάλους.

Δεν χρειάζεται νομικός να λύσει τον γρίφο. Γιατρός χρειάζεται!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.