Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο διωγμός των άλλων βουλευτών

EDITORIAL
05 Μαρτίου 2024 / 20:03
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Κι ενώ η Σύναξη συγχαίρει τον Γκίκα για την στάση του, αποφεύγει να αναφερθεί στον Νίκο Δένδια, που ψήφισε όπως και οι άλλοι υπό διωγμόν Κερκυραίοι βουλευτές!

Η σχέση των υπό διωγμό, δυο βουλευτών Κερκύρας με τη θρησκευτική πίστη, είναι δική τους υπόθεση, όπως άλλωστε είναι και για τον καθένα. Η αναφορά στο ελληνικό Σύνταγμα παρέλκει*. Ο σεβασμός στις πεποιθήσεις του κάθε ανθρώπου είναι, εδώ και πολλά χρόνια, επιβεβλημένος στις λεγόμενες δυτικές κοινωνίες. Η απόφαση της ιερατικής σύναξης στην Κέρκυρα, διακονεί τον διχασμό μέσα από τη διευρυμένη πεποίθηση της ιδεολογικής (πνευματικής, θα πει) ηγεμονίας επί της τοπικής κοινωνίας. 

Οι διατυπώσεις μπορεί να παραπέμπουν στο δικαίωμα, που απορρέει από την διοίκηση της Εκκλησίας, όμως υπερβαίνουν τα εσκαμμένα όταν εγκαλούν θεσμικά τους βουλευτές για τις θέσεις και τον τρόπο που μετέρχονται στην παραγωγή νομοθετικού έργου. Και κάτι τέτοιο «είναι αλλουνού παπά βαγγέλιο» και όχι της εκκλησιαστικής ιεραρχίας.

Όπως και νάχει όμως το πράγμα, η πολιτικότητα της επίθεσης είναι αναμφισβήτητη, και ανεξαρτήτως αν οι επισπεύδοντες το είχαν προβλέψει ή όχι, κεφαλοποιείται υπέρ συγκεκριμένων κομματικών παρατάξεων και προσώπων. Λόγω συγκυρίας μάλιστα, αναπόφευκτα θα μετρηθεί και αυτή στις επικείμενες κάλπες.

Αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε μια τέτοια δομική σύγκρουση ανάμεσα στις αντιφατικές συνιστώσες του αφηγήματος του ελληνικού σχηματισμού, που συμπλήρωσε τις αναφορές στην αρχαία κλασική σκέψη με την Ορθοδοξία στα μέσα του 19ου αιώνα, και με αμοιβαίες παραχωρήσεις παραμένει ακόμα συνεκτικό. Η μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη, μετά τη νίκη της γαλλικής επανάστασης, είχε θεολογικού χαρακτήρα αφορμές. Οι αναφορές στις αρχαίες ελληνικές, κλασικές αξίες, πέραν των άλλων, πυροδότησαν και το μεγάλο φιλελληνικό κίνημα, που δοκιμάστηκε κατά την ελληνική επανάσταση.

Άλλες ευρωπαϊκές και όχι μόνον Πολιτείες κατόρθωσαν να συνθέσουν προσεγγίσεις, προσφέροντας στην εγγενή και αέναη φιλοσοφική αναζήτηση του ανθρώπου, προτάσσοντας τις αρετές μιας τέτοιας στάσης από τη διαίρεση και τον διχασμό με βάση τις πεποιθήσεις. Η Ιερατική Σύναξη Κερκύρας δεν έδειξε να εμφορείται από τέτοιες αρχές.

Κι ενώ η Σύναξη συγχαίρει τον Γκίκα για την στάση του, αποφεύγει να αναφερθεί στον Νίκο Δένδια, που ψήφισε όπως και οι άλλοι υπό διωγμόν Κερκυραίοι βουλευτές! Μάλλον η εξήγηση είναι πως ο υπουργός Άμυνας δεν εκλέγεται πλέον στην ιδιαίτερη του πατρίδα. Τι σημασία όμως έχει όταν κι αυτός προφανώς συγκαταλέγεται σε 'κείνους που «... δεν κράτησαν ακέραιο το ελληνορθόδοξο φρόνημα, και δεν στήριξαν την ελληνική οικογένεια και τα παραδεδομένα»;

Σημ.: Άρθρο 13, παράγραφος 1 του Συντάγματος: Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.