Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η πορεία του κερκυραϊκού τουρισμού και τα νέα συμβόλαια

editorial
26 Ιουνίου 2019 / 16:13

Η αναφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία και τάσεις προστατεύει την αξία της συζήτησης αλλά και από τους κινδύνους χειραγώγησης. Η κάμψη που εμφανίζεται σε αριθμούς που σχετίζονται με την πορεία της τουριστικής σεζόν, πυροδοτεί εκτός των άλλων εκείνη τη μανία αυτοκαταστροφής, εξ΄ αιτίας της οποίας αναπαράγονται θρύλοι ποσοστιαίας κατακρήμνισης των κερκυραϊκών δεικτών.

Δόλιοι πολιτικολογούντες, προφανώς χωρίς την επίγνωση της επιρροής των φημών στα πράγματα, διαλαλούν κατά κανόνα μεγεθύνοντας την καταστροφή. Επιβεβαιώνονται (;) έτσι στα μάτια του τρομαγμένου ίσως, μικρού επιχειρηματία, που σπεύδει να υιοθετήσει αυτήν την καταστροφολογία, καμιά φορά και ως δικαιολογία για τα κακώς κείμενα αποσείοντας έτσι ίσως και την όποια δική του ευθύνη. Βεβαίως η επίκληση συμπεριλαμβάνει όλα τα διοικητικά δεινά του τόπου, της διαχείρισης και της υποδομής ως αυτοεπιβεβαιούμενη απόδειξη της συντελούμενης καταστροφής και με επωδό ναρθούν οι δικοί μας να φτιάξουν τα πράγματα και τους οικονομικούς δείκτες και 'μεις ως τότε να σπεκουλάρουμε αχρεωστήτως στις όχι και τόσο και πάντα απρόβλεπτες συμπεριφορές της αγοράς.
Όλα αυτά θα ήταν πολύ γραφικά και σκαμπρόζικα εάν για την αποπειρώμενη διόρθωση των τιμών από τους κορυφαίους εμπόρους του τουρισμού δεν είχαν αυτοί, ακριβώς αυτήν την στιγμή, αυτήν την επιδίωξη. Μετά από τουλάχιστον πέντε χρόνια συνεχών αυξήσεων (και) στα συμβόλαια επιδιώκουν να επιτύχουν χαμηλότερες τιμές για την σεζόν του 2020. Κι επειδή ο άνθρωπος φοβάται ό, τι δεν γνωρίζει, ένα τέτοιο περιβάλλον πλήρες σπερμοειδών «ειδήσεων» για τις επιδόσεις του κερκυραϊκού τουρισμού είναι η καλύτερη χειραγωγική ατμόσφαιρα. Σ' αυτήν την κατάσταση συνεπικουρεί και η θεσμική ανωριμότητα ανθρώπων και Φορέων, που περιφέρουν την αυθεντία τους επικαλούμενοι και διαψεύδοντας στοιχεία με τη γνωστή επιπολαιότητα που το έκαναν πάντα. Τραγικοί εμπειριστές οι ίδιοι και πρωταθλητές δημοσίων σχέσεων, επιβεβαιώνονται και διαψεύδονται, συχνά εναλλάξ, από το πλήθος των γνωριμιών και των αναφορών τους άνευ λοιπών στοιχείων και τεκμηρίων. Εχθρικοί προς τις ιδέες του προγραμματισμού, του σχεδιασμού και του Επιτελείου, εντέλει της συνεργασίας, αδήριτης αναγκαιότητας για το μικρό, οικονομικό μέγεθος, που αντικειμενικά αδυνατεί να αντλήσει και να επεξεργαστεί πληροφορίες από τις διεθνείς αγορές, παραμένοντας εκτεθειμένο και επιρρεπές στη φημολογία και τις πιέσεις. Εν ολίγοις και δίχως περιστροφές, ψυχραιμία παιδιά. Μη βγάλουμε τα ματάκια μας με τα ίδια τα χεράκια μας, για μια ακόμα φορά!