Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το σπασμένο τηλέφωνο

editorial
20 Φεβρουαρίου 2019 / 13:21

Ο αναγνώστης της Ενημέρωσης θα πρόσεξε την αγωνιώδη προσπάθεια της σύνταξης να φωτίσει τα τοπικά ζητήματα ώστε να γίνουν αυτά το ψαροκόκαλο της προεκλογικής συζήτησης.

Στα απανωτά, καθημερινά δημοσιεύματα υπήρξε αντίλογος, θεμιτός και δημιουργικός. Έτσι π.χ. αναγνώστης, εκ των παλαιοτέρων, από την Λευκίμμη αντέδρασε στην διατύπωση ότι η διαίρεση τώρα του Δήμου θα έκανε την κατάσταση χειρότερη. Ο ίδιος περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την υφιστάμενη κατάσταση, επιμένοντας ότι για την περιφερειακή Κέρκυρα δεν υπάρχει πιο κάτω. Και στην αναγκαιότητα για την έκτακτη, επείγουσα και προσωρινή μεταφορά σκουπιδιών εκτός Κερκύρας, υπήρξαν αντιθέσεις. Από τον υπουργό, τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο, που πιέζουν στην εφαρμογή του γραφειοκρατικού ΠΕΣΔΑ αλλά και από 'κείνους τους υποψηφίους που προτιμάνε να μη θίξουν το θέμα, πιστεύοντας ότι όλη τη μπόρα θα τη φάνε οι απερχόμενες Αρχές. 
Η βασικότερη και κύρια αντίθεση στην αρθρογραφία της Ενημέρωσης είναι επί της διαδικασίας. Όλοι προσπερνούν την αναγκαιότητα για την συγκρότηση αυτοδιοικητικού κινήματος και την σύνθεση δυνάμεων και δυνατοτήτων. Άλλοι επικαλούνται το δικαίωμα στη ρεβάνς, άλλοι στην επετηρίδα κι άλλοι στην ευκαιρία. Κωφεύουν έτσι στην αναγκαιότητα για ομόνοια και διεκδίκηση λύσεων από τώρα και πάντως πριν τη φετινή έναρξη της τουριστικής περιόδου, τότε δηλ. που τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα τόσο για τον νικητή όσο βεβαίως και για τους χαμένους.
Ως συμβολή στον δημοκρατικό διάλογο λοιπόν, σημειώνεται η εδραία πεποίθηση ότι η εική και ως έτυχεν, διοικητική διαίρεση, ακόμα κι αν δεν υπάρχει πιο κάτω για τη Λευκίμμη, θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την άσχημη διοικητική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος. Το ζητούμενο είναι η ανασυγκρότηση. 
Όσον αφορά στα σκουπίδια, σημειώνεται ότι το εργοστάσιο της Ηπείρου βρίσκεται μόλις 50 χλμ από την Ηγουμενίτσα (σ.σ. από τα Γιάννενα 30, την Άρτα 100 και την Πρέβεζα 120) ενώ κυρίως ο ιδιώτης - επενδυτής επιθυμεί διακαώς την λειτουργία του στα κόκκινα, το συντομότερο - δυνατόν. Η ικανοποίηση αυτής της ανάγκης, σε ότι μας αφορά, είναι απόδειξη ρεαλισμού και διοικητικής ευελιξίας ώστε να αποφύγει η Κέρκυρα περαιτέρω απαξίωση. Η αναζήτηση διαπεριφερειακής συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος δεν είναι αδύνατη, όμως σήμερα κανείς δεν εργάζεται γι' αυτό.
Όσον αφορά στη διαδικασία, καλόν θα ήταν να σταματήσουν να παράγονται δήμαρχοι κι αντ' αυτών να παράγονται γόνιμες προτάσεις στα πέντε πιο βασικά ζητήματα της τοπικής υπόθεσης. Τότε θα γίνει απολύτως αντιληπτό πως δεν είναι πολλές οι εναλλακτικές προσεγγίσεις σε κάθε ζήτημα, άρα δεν χρειάζονται και τόσες υποψηφιότητες.