Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αμετακίνητος ο Θ. Γαλιατσάτος: Τεμπλόνι - Λευκίμμη η μόνη άμεση λύση για τα σκουπίδια (video)

σκουπίδια
09 Φεβρουαρίου 2019 / 17:55
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το ζήτημα της εξεύρεσης άμεσης λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων μονοπώλησε τη συζήτηση

το Σάββατο στο περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων. Το θέμα εισηγήθηκε ο επικεφαλής της Επτανησιακής Αναγέννησης Γιώργος Καλούδης, αλλά και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θόδωρος Γουλής. Η συζήτηση κράτησε πάνω από τρεις ώρες, με όλους ανεξαιρέτως τους συμβούλους να είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι, μπροστά στον διαφαινόμενο κίνδυνο να επαναληφθεί ο περσινός εφιάλτης των σκουπιδιών και τις συνεπαγόμενος οικονομικές, υγιεονομικές και κοινωνικές του συνέπειες.
Με όλο το συμβούλιο να ομονοεί ότι οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά σε ολιγωρίες του Δήμου, συζητήθηκαν προτάσεις έκτακτης ανάγκης όπως η μεταφορά στον ΧΥΤΑ των Ιωαννίνων έως ότου κατασκευαστεί το εργοστάσιο στην Κέρκυρα ή η χρήση παλαιών ΧΑΔΑ. Ο Θ. Γαλιατσάτος απέρριψε και τις δύο προτάσεις: Η μεν μεταφορά θα είχε δυσβάσταχτο κόστος και θα απαιτούσε την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, κάτι που τα συναρμόδια υπουργεία έχουν αρνηθεί. Η πρόταση της χρήσης παλιών ΧΑΔΑ, από τη άλλη, είναι "καραμπινάτο" ποινικό αδίκημα.  
Έντονος προβληματισμός υπήρξε επίσης για το ενδεχόμενο κλεισίματος του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, ενόψει της εκδίκασης της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων από τον Σύλλογο της περιοχής. Ο Θ. Γαλιατσάτος υπογράμμισε ότι και αυτές ακόμα οι αποφάσεις των δικαστηρίων οφείλουν να γίνονται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. «Ο σχεδιασμός Τεμπλόνι -Λευκίμμη είναι μονόδρομος. Ο Δήμος θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να αδειοδοτήσουμε την σύννομη λειτουργία του ΧΥΤΑ στα Μεσορράχια, ο οποίος θα λειτουργήσει για το μεσοδιάστημα και μετά κλείνει η Λευκίμμη και ησυχάζει και ο τόπος».
Πέραν αυτών η Περιφέρεια δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει τον Δήμο, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανακύκλωσης, για τις οποίες υπάρχουν ήδη τα διαθέσιμα κονδύλια, αλλά και να αναλάβει να ενημερώσει αναλυτικά την κυβέρνηση για την υφιστάμενη κατάσταση.  
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.