Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πουλημένος: «Στην εποχή της ...Δραχμής έχουν "κολλήσει" τα ανταποδοτικά τέλη»

Διαχείριση απορριμμάτων
05 Μαρτίου 2024 / 13:07
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Οι βασικοί άξονες πάνω τους οποίους θα κινηθεί το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Εμφανείς βελτιώσεις στη διαχείριση απορριμμάτων δεν βλέπουμε», επεσήμανε ο δημοτικός σύμβουλος Τάκης Μεταλληνός, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης λογοδοσίας που έγινε το βράδυ της Δευτέρας. 

Στην ερώτησή του προς τη δημοτική αρχή, ο επικεφαλής της παράταξης "Αλλάζουμε Ρότα", ζήτησε να μάθει για τον σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει η νέα δημοτική αρχή. «Παραμένουν ακόμα οι εστίες απορριμμάτων σε καίρια σημεία της πόλης. Η μεταφορά των απορριμμάτων μας κοστίζει 10 εκατ. ευρώ ετησίως και η υπόθεση της κατασκευής του εργοστασίου βρίσκεται ξανά στον αέρα λόγω κακών χειρισμών στη διαδικασία δημοπράτησης. Για να αποκτήσουμε εργοστάσιο θα πρέπει ίσως να περάσουν άλλα 5 ή 6 χρόνια» τόνισε ο Τάκης Μεταλληνός, προτείνοντας να επιδιώξει ο Δήμος χρηματοδότηση από το Υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα αυτά κόστη. 

Δεν επαρκούν οι εργαζόμενοι «πρώτης γραμμής»

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, επεσήμανε ότι εμφανή αποτελέσματα δεν είναι ακόμα ορατά καθώς δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού της Υπηρεσίας Καθαριότητας. «Είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος διαθέτει τον καλύτερο εξοπλισμό απορριμματοφόρων που είχε ποτέ, χάρη στις χρηματοδοτήσεις που είχαν εξασφαλιστεί επί θητείας Γαλιατσάτου, και τα προγράμματα leasing της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Διαθέτει επίσης ικανοποιητικό αριθμό κάδων, ωστόσο ο τρίτος και βασικότερος παράγοντας είναι το προσωπικό. 

«Εχουμε πολλούς επιτελικούς αλλά το προσωπικό της πρώτης γραμμής είναι ανεπαρκές. Μπαίνουμε και συχνά στον πειρασμό να βολέψουμε κάποιους στα γραφεία κι έτσι λείπει το προσωπικό που δίνει τη μάχη ή που είναι εξειδικευμένο σε χειρισμό μηχανημάτων. Αυτές είναι οι αδυναμίες που δεν μας έχουν επιτρέψει να δείξουμε ακόμα τα πρώτα δείγματα γραφής το δίμηνο αυτό» απάντησε ο Δήμαρχος.

Στην εποχή της ...δραχμής 

Αναφορικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης ο Στέφανος Πουλημένος τόνισε ότι η μεγάλη "ψαλίδα" μεταξύ εσόδων και εξόδων του Δήμου οφείλεται στα πολύ χαμηλά ανταποδοτικά τέλη, τα οποία για τους περιφερειακούς δήμους έχουν μείνει στο 1999, ενώ στη Δημοτική Ενότητα Κέρκυρας αναπροσαρμόστηκαν τελευταία φορά το 2007 επί θητείας Μικάλεφ. 

«Πώς να τολμήσουμε να ζητήσουμε χρηματοδότηση από Υπουργείο όταν δεν έχουμε νοικοκυρέψει τον Δήμο;» αναρωτήθηκε.

Από τη δική του μεριά, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σπύρος Νεράντζης, προσκόμισε την απόφαση Γραφάκου του 2019 για τη μεταφορά απορριμμάτων, που ανέφερε ρητά ότι ο Δήμος θα επιβαρύνει αποκλειστικά το δικό του προϋπολογισμό και δεν έχει δικαίωμα χρηματοδότησης. 

Ωστόσο ο Τάκης Μεταλληνός, επεσήμανε ότι εφόσον οι δημότες επιβαρυνθούν με 50 εκατομμυρία μέσα στην επόμενη πενταετία, ο Δήμος θα πρέπει ζητήσει τη χρηματοδότηση λόγω έκτακτης ανάγκης. 

Οι στόχοι της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας

Όσον αφορά τον σχεδιασμό, ο αντιδήμαρχος Σπύρος Νεράντζης έκανε μια συνοπτική παρουσίαση των βασικών αξόνων πάνω στους οποίους θα κινηθεί το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων:

1. Αλλαγή στις πολιτικές και το σχεδιασμό της υπηρεσίας

2. Αναδιοργάνωση του σχεδιασμού της αποκομιδής

3. Βελτιστοποίηση του δικτύου συλλογής γυαλιού

4. Επαναδιαπραγμάτευση και εγκατάσταση του δικτύου συλλογής μαγειρικών ελαίων (τηγανόλαδα)

5. Βελτιστοποίηση του συστήματος για την απομάκρυνση των εγκαταλειμμένων οχημάτων

6. Κλείσιμο των κάδων

7. Τακτικό πλύσιμο κάδων και πεζόδρομων

8. Ανάπτυξη του δικτύου οικιακών κομποστοποιητών

9. Ανάπτυξη του δικτύου των κίτρινων κάδων και των απορριμματοφόρων για τη συλλογή χαρτιού

10. Βελτιστοποίηση για τη διαδικασία ογκωδών υλικών και αποβλήτων κατεδαφίσεων 

11. Έλεγχος και βελτιστοποίηση της συλλογής ζικών υποπροϊόντων και ληγμένων προϊόντων

12. Επαναδιαπραγμάτευση και συνέχιση της λειτουργίας του δικτύου συλλόγής ειδών ένδησης και υπόδησης

13. Δημιουργία δικτύου συλλογής πλαστικών καπακιών, που έως σήμερα γίνεται μόνον από εθελοντές.

14. Υλοποίηση της σύμβασης για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση

15. Εγκατάσταση, τροποποίηση και λειτουργία 5 πρότυπων περιπτέρων ανακύκλωσης

16. Συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια, πολιτιστικούς συλλόγους, κλπ για τη δημιουργία Γωνιών Ανακύκλωσης σε τοπικό επίπεδο. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.