Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, η κόλαση είναι μπροστά!*

editorial
18 Δεκεμβρίου 2018 / 18:29

Εδώ και καιρό τώρα, το πρόβλημα δεν είναι πια της διαχείρισης των σκουπιδιών. Πιο σωστά, εκτός από το πρόβλημα των σκουπιδιών, υπάρχει θέμα διάρρηξης των κοινωνικών σχέσεων ανάμεσα στους κατοίκους του νησιού.

Όταν επιλέχθηκε ως μέθοδος επίλυσης του προβλήματος της διαχείρισης των σκουπιδιών, η επίδειξη πυγμής, όσα ζούμε έκτοτε ήταν εξαιρετική πιθανότητα να συμβούν. Γνωστή εκ προοιμίου λόγω της προϊστορίας τέτοιων περιπτώσεων στην Λευκίμμη κ.α. 

Από τη μια αναφέρονται όσοι αισθάνονται ότι δεν είναι δικό τους θέμα κι αντιμετωπίζουν αδιάφορα ή με σνομπισμό τη λευκιμμιώτικη έκρηξη κι από την άλλη στοιχίζονται, κατά περίοδο και περίπτωση, εκείνοι που πιστεύουν πως τα αδιέξοδα συνιστούν ευκαιρία να αποδείξουν την αναπότρεπτη αποτυχία της υφιστάμενης πολιτικής διαχείρισης σε επίρρωση των προκαταλήψεων τους ή απλώς ψαρεύουν σε θολά νερά. Κι απομένουν στη μέση όλοι οι υπόλοιποι δηλ. η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, που επιθυμεί μια λύση και πιθανότατα αισθάνεται ότι δεν εκπροσωπείται στη Διοίκηση του νησιού και στην ίδια τη διαδικασία για την εξεύρεση μιας λύσης. 
Είναι φανερό ότι απαιτείται μια διαμεσολάβηση, αρχικώς για την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης και της συνεννόησης. Η επίκληση ανενεργών και έτσι άχρηστων κατευναστικών αποφάσεων (σ.σ. όπως αυτή του δημοτικού συμβουλίου για την απομάκρυνση των αστυνομικών από τον περιφερειακό), οι φρούδες διαβεβαιώσεις που ξεχνιούνται αμέσως μόλις δοθούν και όσοι μετατράπηκαν σε φιγούρες που συμβολίζουν πλευρές αυτού του διχασμού, προφανώς και δεν αναφέρονται ως τα καταλληλότερα πρόσωπα και μέθοδοι για μια τέτοια κίνηση. 
Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της κρίσης είναι η πανθομολογούμενη έλλειψη εμπιστοσύνης. Ζητούμενο αποτελεί η αποκατάστασή της στα απαιτούμενα όρια και πλαίσια ώστε να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει η πολιτική και η διοίκηση. Οι επίδοξοι, νέοι κυρίως, υποψήφιοι για τους τοπικούς θεσμούς, οφείλουν να δοκιμάσουν την τύχη και τις ικανότητές τους απέναντι σ' αυτό το δυσεπίλυτο πρόβλημα. Εάν συνειδητά και σκόπιμα παραμερίζουν ώστε να καταστραφούν ολοσχερώς οι σημερινοί, τότε απλώς παίρνουν σειρά να καούν και 'κείνοι σ' αυτό το πυρολυτικό εργοστάσιο σύμμεικτων, πολιτικών αποβλήτων! Η υπέρβαση αυτής της νοσηρής και βρωμερής κατάστασης είναι το μέγιστο κριτήριο επιλεξιμότητας των νέων τοπικών εκπροσώπων. Παραδοσιακές επιδαψιλεύσεις δημοφιλίας και κούφιας πατριωτικής αγωνιστικότητας, μπορεί να επαρκούσαν μέχρι πρότινος, τώρα όμως ηχούν όλο και συχνότερα προκλητικά.
* Από την «Προειδοποίηση της μοίρας», fates warning των Iron Maiden.