Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πόσοι Έλληνες έχουν πια και τα δυο τους χέρια;

editorial
12 Ιουλίου 2018 / 12:40

Κι έτσι ξαφνικά βρεθήκαμε πια, σε μικρότερη απόσταση από τις επόμενες, τοπικές εκλογές.

Η αποδοχή της βουλευτικής τροπολογίας από τον υπουργό Εσωτερικών επιβεβαίωσε όσα λέγονταν τις τελευταίες μέρες και κυρίως ότι η διεύρυνση της θητείας των Οργάνων της Αυτοδιοίκησης προβλημάτιζε για την συνταγματική της συμβατότητα. Η εξέλιξη αυτή αντικειμενικά επιταχύνει τις ζυμώσεις και τις επιλογές εντός των υπαρκτών και των οιονεί σχημάτων, που θα επιθυμούσαν την έκθεσή τους στη λαϊκή ψήφο. Αναλόγως θα πρέπει να αποκλειστεί, τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση, το άνοιγμα της συζήτησης για την εκ νέου διαίρεση του Δήμου.

Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για μια συζήτηση, που θα ανοίξει, άγνωστο πως, από το Φθινόπωρο. Το ζήτημα πρόβαλαν κυρίως οι Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά. Πόσο ισχυρές είναι αυτές οι Οργανώσεις και πόσο εδραία η τεκμηρίωση ενός ακόμα σχίσματος, μένει να φανεί. Αν και αυτό που μάλλον φαίνεται είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος, ίσως και όρεξη, για τέτοια σχέδια.

Η περίοδος Γαλιατσάτου - Νικολούζου είναι η μακρύτερη αυτοδιοικητική θητεία. Στις μέρες της έσκασαν οι νάρκες που ήταν χρόνια θαμμένες στην επτανησιακή γη. Η γενικότερη πολιτική ζωή, αυτήν την περίοδο, πέρασε από μύρια κύματα κι ανεξαρτήτως των προγραμματικών προθέσεων, δεν θάταν υπερβολή ο ισχυρισμός ότι πρόκειται πραγματικά για τη νέα μεταπολίτευση. Υπό την έννοια, ότι όλοι οι παίκτες έχουν πλέον ποντάρει κι έτσι μπόρεσαν να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα και το «έχει» τους. Η αξιολόγηση αυτή αντικειμενικά έχει και την τοπική της διάσταση.

Ένα πρώτο συμπέρασμα που αβίαστα ανακύπτει είναι ότι η εδώ δημόσια Διοίκηση και η διαχείρισή της δεν είναι απλώς (;) το επίδικο και εντέλει το αποτέλεσμα μιας καθολικής ψηφοφορίας. Πολύ δε περισσότερο που οι εξελίξεις στο πεδίο της διαμόρφωσης της νέας γεωγραφίας, κι έτσι της πολιτικής τους αντανάκλασης εσωτερικά και τοπικά, δεν παρέχουν την πολυτέλεια του χρόνου και των προσωπικών στρατηγικών.

Το 2019 είναι μια χρονιά στρατηγικού αναπροσανατολισμού σε όλα τα πεδία και τα επίπεδα, που θα ζητηθεί να εγκριθεί από την λαϊκή ψήφο. Η στιγμή που θα στηθούν οι κάλπες, είναι απλώς μια λεπτομέρεια...