Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σ΄ ένα παπόρο μέσα!

Editorial
21 Δεκεμβρίου 2017 / 11:50

Οι θιασώτες μιας ρέπλικας της Ιόνιας Πολιτείας του 19ου αιώνα, επιμένουν στις προδιαγραφές του πρωτότυπου ώστε να διασφαλίσουν την περιλάλητη συνοχή της Περιφέρειας.

Συγγενεύουν με τους οπαδούς της ακατάσχετης προγονοπληξίας, τεκμήριο δήθεν της ανωτερότητας των Επτανησίων έναντι όλων των άλλων Συνελλήνων. Αυτές οι ανοησίες συνήθως υποθάλπονται από λαϊκιστές πολιτικάντηδες, κόλακες ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ο λόγος εκτροχιάζεται από τις τοπικιστικές ράγες προς πιο διαιρετικές τροχιές. Η φιλολογία αυτή είναι ανιστόρητη, ρηχή και επικίνδυνη. Η όποια υπόσταση του νησιωτικού συμπλέγματος μετά τους Βενετσιάνους, υπήρξε το αμήχανο αποκύημα εν μέσω εθνογενέσεων, με το προνόμιο της κάλυψης του μεγαλύτερου μέρους ενός πρωτεύοντος, θαλάσσιου εμπορικού δρόμου από την Τεργέστη στην Κέρκυρα, την Πάτρα έως την Σύρα, απ' όπου διακτινιζόταν στα μεγάλα εμπορικά λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου. 

Το επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας και του εμπορίου σε συνδυασμό με τη θαλάσσια εν προκειμένω φύση των μεταφορών, εκτός της αίγλης των νησιωτικών λιμανιών πόλωσαν και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στα παρεμβαλόμενα νησιά και τόπους, ιδίως στην Κέρκυρα και την Πάτρα. Από τα μέσα του 20ου αιώνα και για λόγους αλλαγής της τεχνοοικονομικής βάσης της οικονομίας αλλά και των συνεπικουρούμενων γεωπολιτικών συμβάντων και εξελίξεων, ο θαλάσσιος δρόμος έχασε αυτή του τη δυναμική, αδυνατίζοντας και το συμπληρωματικό προφίλ των νησιών. Σήμερα η πιθανότητα να ξαναζωντανέψει αυτός ο δρόμος είναι από Νότο προς Βορρά και με αφορμή τόσο τα ενεργειακά δίκτυα όσο και την εδώ μερική εκδοχή του δρόμου του μεταξιού. Τα νέα δεδομένα όμως φυσικά και δεν θα απαιτούν ένα εμπορικό λιμάνι κάθε τριάντα μίλια στο Ιόνιο.

Προϊόντος του χρόνου θα αναδεικνύεται η στρατηγική φυσιογνωμία της πόλης της Κέρκυρας, πόλου έλξης για τα εμπλεκόμενα σχήματα, έδρα των κολοσσών της υπόθεσης εφόσον βεβαίως ικανοποιούνται εδώ οι προϋποθέσεις υποδομής για κάτι τέτοιο. Το ελληνικό, πολιτικό ζήτημα σ΄αυτήν την περίπτωση είναι το κατά πόσον ο γεωοικονομικός κόμβος - Κέρκυρα θα μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος και επί αποδείξει και του ακρότατου ακόμα ακρωτηρίου της Ζακύνθου (σ.σ. για να μην προσθέσουμε ίσως και των Κυθήρων).