Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ήλθον, είδον και απήλθον;

Editorial
29 Σεπτεμβρίου 2017 / 10:39

Στο επίκεντρο της προσοχής θα τεθούν η Κέρκυρα και το Ιόνιο, τον Οκτώβριο. Το αναπτυξιακό συνέδριο και η επίσκεψη εδώ του προέδρου της Δημοκρατίας,

αναπότρεπτα θα συμβάλουν ώστε τα φώτα της δημοσιότητας να πέσουν πάνω μας. Η απόδοση όμως αυτής της συγκυρίας δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητη. Σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί από την προετοιμασία ώστε να μετατραπούν τα κατ' αρχάς επικοινωνιακά γεγονότα σε ουσίας και ν' αφήσουν ιζήματα, οργανωτικά και χρηματοδοτικά τέτοια ώστε να αντιμετωπίσει η Διοίκηση τα χρονίζοντα προβλήματα της περιοχής.

Η εμπειρία από τα αναπτυξιακά συνέδρια επί ΠΑΣΟΚ δεν είναι και η καλύτερη. Έγιναν πολλά, περισσότερες οι «συνεδριακές» επισκέψεις των επί του τουρισμού αρμοδίων. Ώρες ολόκληρες οι εισιγήσεις, ο διάλογος και οι διαδικασίες. Όμως η ελληνική κοινωνία και η κερκυραϊκή ειδικότερα δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτές τις κουβέντες ούτε την εισαγόμενη τεχνογνωσία διότι δεν είχαν ούτε έναν θεσμό ικανό να το κάνει. Τα περισσότερα σπαταλήθηκαν στις εσωκομματικές διενέξεις, τροφοδότησαν την ισχύ στο πλαίσιο του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, εξαργυρώθηκαν στις διαδικασίες της κομματικής ανέλιξης, σπαταλήθηκαν.

Στην πραγματικότητα, η τουριστική μονοκαλλιέργεια χειραγωγήθηκε 100% από τους τουριστικούς κολοσσούς, εξαγόρασε επιδιώξεις, μετέτρεψε σε πειθήνιους συνεργάτες όσους χρειάστηκε και κάπως έτσι διαμορφώθηκε η υποδομή αλλά και η συμπεριοφορά του τοπικού εποικοδομήματος, που μοιάζει ανήμπορη πλέον να αντιμετωπίσει και τα πιο στοιχειώδη.
Κι όμως έγιναν συνέδρια, ήρθαν και ξανάρθαν, οι αρμόδιοι, μίλησαν, άκουσαν και ... απήλθαν.

Τώρα και χωρίς καμιά διάθεση πολιτικολογίας, δεν υπάρχει περιθώριο για την επανάληψη όλων αυτών. Ύστερα από μια πολύ καλή, τουριστική χρονιά και μπροστά σε μια ακόμα, είναι φανερό ότι απαιτείται συστηματικός αναστοχασμός. Ελπίζεται να ανταποκριθούν οι τοπικές Διοικήσεις και οι φορείς, που βρίσκονται αρκετοί, στη γόνιμη περίοδο των αρχαιρεσιών. Υπάρχει τρόπος να βγει κάτι καλό, απ' όλο αυτό. Κι αυτή η εκτίμηση σε τίποτα και κανέναν δεν παροτρύνει να απαρνηθεί τις θέσεις του και να ενσωματωθεί. Κάθε άλλο μάλιστα. Η Δημοκρατία οξυγονώνεται από τις αντιθέσεις και την αντιπαράθεση. Η αντίθετη συμπεριφορά μυρίζει λίγο μούχλα...