Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Για να μην σου φαίνονται κινέζικα!

Editorial
02 Αυγούστου 2017 / 13:04

Τα στοιχεία είναι ευρωπαϊκά, σημερινά, αδιαμφισβήτητα. Η ευρωπαϊκή οικονομία ξεπέρασε την κρίση σε βάρος των ανθρώπων της.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε επιμέρους κρατικό, σημειώνονται ρυθμοί ανάπτυξης έως και 3% ενώ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βυθίζεται στη φτώχεια. Το περίπου 1/4 των 750 εκατ. Ευρωπαίων, δηλ. σχεδόν 190 εκατ. ψυχές, καταγράφονται σήμερα κάτω από τα συμφωνημένα όρια της φτώχειας. Ειδικό παράδειγμα, οι Σπανιόλοι, των οποίων το 1/3 των 47 εκατ. είναι πλέον φτωχοί την ώρα που η οικονομία της χώρας χτυπάει επιδόσεις ανάπτυξης 3,2%!

Είναι πρόδηλο, το πως «λύθηκε» ο Γόρδιος δεσμός της κρίσης υπερσυσώρρευσης, που χτύπησε προ πολλού την παγκόσμια οικονομία και έγινε ορατός δια γυμνού οφθαλμού με την εντυπωσιακή πτώχευση της Λίμαν Μπράδερς, που δεν κατάφεραν να προβλέψουν, οι κατά τα λοιπά λαλίστατοι Οίκοι αξιολόγησης, των οποίων και 'μείς οι Έλληνες απολαύσαμε τη χλεύη.

Το Κεφάλαιο κατίσχυσε της Εργασίας, στο όνομα ενός εξαιρετικά μονομερούς και άδικου, ταξικού ορθολογισμού, καταφέρνοντάς της συντριπτικά χτυπήματα, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά. Η κρίση, έτσι έγινε εργαλείο στα χέρια των κυρίαρχων και εφόσον «οι εξεγέρσεις μας ήταν εκτός του κλίματος», σποραδικές, ασυντόνιστες, αμήχανες, επιρρεπείς και απελπισμένες, κέρδισαν θεσμικά σχεδόν όσα είχαν παραχωρήσει κατά τη μεταπολεμική περίοδο της οργιώδους ανάπτυξης και της ευφορίας.

Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν, μ' αυτήν την αφορμή αλλά ίσως το σημαντικότερο είναι ένα: Η υπόδειξη της ευρείας γεωγραφίας, επί της οποίας χρειάζεται να αναγεννηθεί συντονισμένα η ανάταση της πολιτικής της Εργασίας. Η υπέρβαση του εθνικού ως τακτική συμμαχιών με «αδούλωτα» τμήματα της εθνικής επιχειρηματικότητας και τον ανυπόφορο μικροαστισμό των μεσαίων στρωμάτων. Πρόκειται για χιλιοειπωμένες συνταγές παλαιότερων εποχών, μεγάλης ιστορικής σημασίας και μικρής πολιτικής ισχύος, σήμερα...

Κινέζικα: Εκ πρώτης όψεως άσχετο, όμως ανακοινώνεται ότι η Κίνα θα αναπτύξει στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί, κομβικό λιμάνι στον Ινδικό, του θαλάσσιου, νέου δρόμου του μεταξιού! Αρχαιόθεν η εμπορική επέκταση προετοιμαζόταν με τα ίδια εργαλεία και μεθόδους και εξακολουθεί να το κάνει. Και δεύτερο, ο πρόεδρος της Κίνας προειδοποίησε ότι ο στρατός θα υπεραμυνθεί της ακεραιότητας της χώρας του εφόσον απειληθεί. Ακούσατε κάποιον να επιβουλεύεται την εδαφική συνοχή της Κίνας ή μήπως ξέρει κάτι παραπάνω ο σύντροφος Σιν Τσιμπίνγκ;