Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χορωδιακή βραδιά αφιερωμένη στον Γιάννη Καρκάλα

Δημοτικό Θέατρο
12 Μαρτίου 2017 / 10:01

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια σημαντική προσωπικότητα της χορωδιακής μουσικής τίμησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σπαρτύλα «Ο Προμηθέας», στη συναυλία που διοργάνωσε στο Δημοτικό Θέατρο,

το Σάββατο 11 Μαρτίου. Ο λόγος για τον μαέστρο και συνθέτη Γιάννη Καρκάλα.
Στην έναρξη της εκδήλωσης σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σπαρτύλα, Γιώργος Λαδοβρέχης. Αμέσως μετά, το αμιγώς μουσικό μέρος άνοιξε με την Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας η οποία και ερμήνευσε τέσσερα έργα του Γιάννη Καρκάλα, υπό την διεύθυνση του Κώστα Ζερβόπουλου και την πιανιστική συνοδεία του Ανδρέα Βλάχου. Στη συνέχεια ήταν η σειρά της οικοδέσποινας Μεικτής Χορωδίας Σπαρτύλα (διεύθυνση: Αλέξης Κροκίδης, συνοδεία Εβελίνα Καββαδά) να παρουσιάσει έργα των Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Αργύρη κ.ά. Ακολούθησε η Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου η οποία και παρουσίασε (με τη συνοδεία της Κερασιάς Σιάρα) ένα ευρύ ρεπερτόριο με έργα διαφόρων συνθετών· από τους Arcadelt και Rota έως τους Μαρκόπουλο και Κουγιουμτζή. Την Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου διεύθυνε ο τιμώμενος, Γιάννης Καρκάλας. Η βραδιά ολοκληρώθηκε και με τις τρεις χορωδίες επί σκηνής.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Χορωδιών, Ευστάθιος Αρβανίτης.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Καρκάλα

Ο Γιάννης Καρκάλας γεννήθηκε στη Λάρισα, όπου και έλαβε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής. Αργότερα συνέχισε τις σπουδές του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Διεύθυνση Χορωδίας και στην Σύνθεση στην Ακαδημία «Santa Cecilia» της Ρώμης. Ίδρυσε και διεύθυνε πολυάριθμες χορωδίες με τις οποίες και συμμετείχε σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς και φεστιβάλ. Για την προσφορά του στο χορωδιακό τραγούδι έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος, ενώ διακρίσεις έχει αποσπάσει και για το συνθετικό του έργο. Σήμερα διευθύνει την Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου.