Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ψηλά στην ατζέντα Πουλημένου η αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου

Δημοτικό Θέατρο
30 Ιανουαρίου 2024 / 10:08
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Την Τετάρτη αναμένεται να έχει συνάντηση με εξωτερικό μελετητή, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης της μελέτης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον φάκελο της αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου πιάνει η νέα δημοτική αρχή μετά και την πρόσφατη αυτοψία που πραγματοποίησε ο Στέφανος Πουλημένος, διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι την έκταση του προβλήματος στεγανοποίησης της στέγης. 

Μάλιστα αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να έχει συνάντηση με εξωτερικό μελετητή, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης της μελέτης, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου.

Σε ανάρτησή του μάλιστα στη σελίδα του στο fb δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που κινδυνεύει να χαθεί. Όπως έγραψε:«Τώρα, ψάχνουμε να βρούμε μηχανικούς που θα ετοιμάσουν τα τεύχη δημοπράτησης της μελέτης αποκατάστασης του Δ.Θ. που έχει χρηματοδοτηθεί από τον Ιούλιο του 2020, με 600.000 ευρώ και κινδυνεύουν να χαθούν!».

Καλόγερος: Μονώνεται η πίσω πλευρά

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον πρώην Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Νίκο Καλόγερο, επισημαίνοντας με ανάρτησή του στο fb, ότι η απελθούσα δημοτική αρχή δημοπράτησε και υπάρχει ανάδοχος, ώστε να μονωθεί η πίσω πλευρά της οροφής του Θεάτρου. Όπως ανέφερε, ήδη ο εργολάβος έχει αφαιρέσει τις παλιές μονώσεις και σε συνεργασία με την επίβλεψη θα προχωρήσει στην θεραπεία του τμήματος αυτού.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην επίμαχη μελέτη για την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου, για την οποία εκκρεμεί η δημοπράτησή της. "Επίσης η προηγούμενη δημοτική αρχή, εξασφάλισε χρηματοδότηση για την εκπόνηση μελέτης εφαρμογής μέσα από το ΠΔΕ, ώστε να μπορέσει ο Δήμος, αμέσως μετά την μελέτη αυτή, να υποβάλει αίτημα για την ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου (σε δυο περίπου χρόνια από σήμερα προϋπολογισμού, 10.000.000 και πλέον εκ € με πρόχειρες εκτιμήσεις).

Να τονίσουμε ότι εξαιτίας του τότε αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Θέατρο, ο οποίος πολύ σωστά, είχε εκπονηθεί την δημοτική περίοδο του κ. Μικαλεφ και επειδή άλλαξε ο νόμος των δημοσίων έργων υπήρξε σύγκρουση απόψεων ερμηνειών μεταξύ Τεχνικών Υπηρεσιών (Τ.Υ), Νομικής Υπηρεσίας του μελετητή του Α’ βραβείου ( ο οποίος διεκδικεί την ανάθεση της μελέτης αυτής). Όλο το ιστορικό υπάρχει στις Τ.Υ. καθώς και επικοινωνία με την ΕΑΔΗΣΥ ( ενιαία αρχή δημοσίων συμβάσεων). Αξιοπερίεργο είναι ότι, ο νέος Δήμαρχος και τότε Νομάρχης «δεν έβλεπε» την ίδια άθλια ακριβώς κατάσταση του Θεάτρου που βρίσκονταν απέναντι από το παράθυρό του. Και σήμερα δηλώνει έκπληκτος!

Αλλά ας το αφήσουμε για την ώρα αυτό, καθότι όλη αυτή η αρνητική προπαγάνδα γίνεται στα πλαίσια του δακρύβρεχτου αφηγήματος που λανσάρει η νέα Δημοτική σε όλους τους τομείς, ενώ τελικά δεν θα παρεκκλίνει ούτε ένα εκατοστό από τον υφιστάμενο σχεδιασμό. Εμείς από την πλευρά μας θα στηρίξουμε κάθε βήμα προς το στόχο που έχουμε θέσει! Αυτόν της λύσης για το Δημοτικό μας Θέατρο», επισημαίνεται στην ανάρτηση του κ. Καλόγερου.

Από το 2020

Υπενθυμίζεται ότι οι μελέτες για την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας και του εμβληματικού San Giacomo, εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης προς χρηματοδότηση στο ΠΔΕ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων από τον Ιούλιο του 2020, ωστόσο μέχρι και σήμερα η εικόνα των δυο αυτών κτιρίων - τοπόσημων για το νησί παραμένει ίδια και απαράλλακτη. Ειδικότερα η μελέτη για την «Συνολική αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας και της διαμόρφωσης υπαίθριων χώρων», είναι π/υ 600.000 ευρώ, και η μελέτη του «Έργου αποκατάστασης κτιρίου Σαν Τζιάκομο», έχει π/υ 200.000 ευρώ.

Για τα δυο αυτά έργα πολιτιστικής υπεραξίας για τον τόπο, έχουν «δώσει» τα χέρια η Περιφέρεια ως φορέας χρηματοδότησης και ο Δήμος Κ. Κέρκυρας ως φορέας υλοποίησης και δημοπράτησης των μελετών. Μάλιστα προκειμένου να μην χαθούν οι εγκεκριμένες πιστώσεις, μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ), το οποίο προβλέπει και την επικαιροποίηση των χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωση των μελετών.  Ειδικότερα οι μελέτες βάσει των επικαιροποιημένων χρονοδιαγραμμάτων, θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31-12-2025, ενώ η ανάδειξη των αναδόχων που θα τις εκπονήσουν έχουν χρονικό ορίζοντα μέχρι 31-05-2024.

Μόνο για το Σαν Τζιάκομο

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγο πριν την αλλαγή σκυτάλης στο Δήμο Κ. Κέρκυρας, δημοσιεύθηκε στην οικεία ηλεκτρονική πλατφόρμα μόνο η διακήρυξη για την εκπόνηση μελέτης για το έργο αποκατάστασης του Ιστορικού Δημαρχείου Σαν Τζιάκομο, με την προθεσμία για τους ενδιαφερόμενους μελετητές να εκπνέει τον Μάρτιο.

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Όσον αφορά την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου το θέμα είναι περίπλοκο, καθώς κατά τον κ. Καλόγερο, ίσως απαιτηθεί νέος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που θα πρέπει να προηγηθεί της μελέτης. Όπως σημείωσε, με την αλλαγή του νόμου για τα δημόσια έργα, υπάρχει διάσταση απόψεων και ερμηνείας μεταξύ των Υπηρεσιών του Δήμου και του νομικού συμβούλου της εταιρείας που κέρδισε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το αν μπορεί να αναλάβει εκείνη την μελέτη.

Για το λόγο αυτό ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας ζήτησε παρέμβαση στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, όπου ζητήθηκαν από το Δήμο γνωμοδοτήσεις, το ιστορικό, ο παλιός φάκελος του διαγωνισμού κ.α. με τη γραφειοκρατική αυτή διαδικασία να κρατάει σε μήνες.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.