Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δ. Γραμμένος και «Cameristi della Scala» καταχειροκροτήθηκαν στη συναυλία της Παρασκευής

Cameristi della Scala
15 Οκτωβρίου 2022 / 11:29

Μια από τις ωραιότερες στιγμές του Φεστιβάλ, έως τώρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μία από τις σημαντικότερες και ποιοτικότερες έως τώρα εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας 2022, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου. Ο λόγος για τη συναυλία της Ορχήστρας Δωματίου «Cameristi della Scala» (Καμεράτα της Σκάλας του Μιλάνου) και της Ιταλίδας mezzo-soprano Rosa Bove, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου και κλαρινετίστα Διονύση Γραμμένου, καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ. Η εκδήλωση τελικώς έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο.

Το πρόγραμμα της συναυλίας, που ήταν αφιερωμένη στο ιταλικό Μπαρόκ, άνοιξε με το Concerto για έγχορδα, σε Σολ ελάσσονα (RV152) του Antonio Vivaldi για να ακολουθήσει το 4ο από τα 12 Concerti grossi, op.6 του Arcangelo Corelli.

Η συνέχεια του α΄ μέρους της συναυλίας άνηκε στη mezzo-soprano Rosa Bove, η οποία με τη γεμάτη εκφραστικότητα ερμηνεία της «κέρδισε» από την αρχή το κοινό, τραγουδώντας αποσπάσματα από δύο εκ των γνωστότερων έργων του Vivaldi: το Armatae face et anguibus από το περίφημο ορατόριο Juditha Triumphans (RV644) -που συνετέθη για να τιμήσει αλληγορικά τη νίκη επί των Οθωμανών στην Πολιορκία της Κέρκυρας το 1716-, καθώς και την άρια Gelido in ogni vena από τη β΄ πράξη της όπερας Farnace.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το β΄ μέρος ξεκίνησε το Concerto grosso no.2 του Ναπολιτάνου συνθέτη Francesco Grosso, ενώ στη συνέχεια ακούστηκε ένα ακόμη έργο του Vivaldi αντιπροσωπευτικό του ρεπερτορίου για έγχορδα του ύστερου Μπαρόκ. Ο λόγος για το Concerto για δύο βιολιά, σε Λα ελάσσονα (RV522) που ερμήνευσαν εξαιρετικά η Agnese Ferraro και ο Roberto Nigro. Πέραν των δύο soloists, άριστες εντυπώσεις άφησε (όπως, άλλωστε, και σε ολόκληρη τη συναυλία) και το «δίδυμο» που εκτελούσε το basso continuo.

Επανερχόμενοι στα 12 Concerti grossi, op.6 του Corelli, οι «Cameristi della Scala» ερμήνευσαν αυτή τη φορά το 8ο έργο της εν λόγω συλλογής («Fatto per la notte di Natale»). Το κανονικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το δεξιοτεχνικότατο Concerto grosso, σε Ρε ελάσσονα (Η143) του Francesco Geminiani -γνωστότερο απλώς ως «La folia»-, ενώ η βραδιά έκλεισε με bis στο Πρελούδιο από την α΄ πράξη της όπερας La traviata του Giuseppe Verdi.

Σημειώνεται ότι η συναυλία αυτή της Ορχήστρας Δωματίου «Cameristi della Scala», αποτελούμενης αποκλειστικά από μουσικούς του φημισμένου μιλανέζικου λυρικού θεάτρου, συνέπεσε με την επέτειο των 40 ετών από την ίδρυσή της, αλλά και των 10 ετών από τη βράβευσή της για την συνεισφορά της στην γενικότερη προβολή της πόλης του Μιλάνου διεθνώς. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που τόσο η Rosa Bove, όσο και οι «Cameristi della Scala», βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Κέρκυρα. Ο δε Διονύσης Γραμμένος έχει συνεργαστεί ξανά με την εν λόγω ορχήστρα δωματίου, σε δύο συναυλίες στην Ελβετία στο πρόσφατο παρελθόν.


ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τέλος, οφείλουμε να σημειώσουμε ακόμη, ότι η (έστω και την ύστατη στιγμή και ως προϊόν πολλών και δικαιολογημένων διαμαρτυριών) απόφαση αλλαγής του χώρου διεξαγωγής της συναυλίας -στο Δημοτικό Θέατρο, αντί της αίθουσας του θρόνου στα παλαιά Ανάκτορα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο- υπήρξε ορθότατη. Κι αυτό διότι δόθηκε η ευκαιρία σε πολύ μεγαλύτερο κοινό να παρακολουθήσει μία τέτοιου επιπέδου εκδήλωση· μία ανάγκη που εκφράστηκε με τρόπο «εντυπωσιακό και συγκινητικό» όπως επισήμανε χαρακτηριστικά και ο Διονύσης Γραμμένος στην αποφώνησή του. Ελπίζουμε ότι σε επόμενες αντίστοιχες περιπτώσεις αυτό θα ληφθεί εξαρχής υπ’ όψιν από τους διοργανωτές, από τη στιγμή εξάλλου που το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας απευθύνεται στο ευρύ κοινό.