Δευτέρα 06.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην Ισπανία το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Κέρκυρας με το Erasmus+

Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Κέρκυρας
27 Ιουνίου 2023 / 14:28

Βασική Δράση: Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ με θέμα : «Μια ολιστική προσέγγιση στην επαγγελματική κατάρτιση μέσα από τη στόχευση στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων αναγκών του Εσπερινού ΕΠΑΛ Κέρκυρας» πραγματοποιήθηκαν δύο ροές κινητικότητας στην Ισπανία ως βραχυπρόθεσμα έργα για την κινητικότητα των εκπαιδευομένων και του προσωπικού στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Μια από τις ανάγκες του σημερινού σχολείου είναι ο εκσυγχρονισμός των προγραμμάτων σπουδών, των βιβλίων και των εργαστηρίων και είναι πρόκληση για όλους τους εκπαιδευτικούς να ακολουθήσουν τις εξελίξεις. Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα είναι πως παρά την ανάπτυξη στην ηλεκτροκίνηση των τελευταίων ετών, δεν υπάρχει ακόμη η ειδικότητα του ηλεκτρολόγου ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ως εκ τούτου, στην αγορά εργασίας αυξάνεται η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα, συστήματα φόρτισης και εγκατάστασής τους, συντήρησης κτλ. αλλά οι μαθητές και απόφοιτοι των τομέων ηλεκτρολογίας και μηχανολογίας, δεν έχουν πλήρη εικόνα και γνώσεις επί του θέματος.

Έτσι, το διάστημα 21 Φεβρουαρίου με 04 Μαρτίου 2023 βρέθηκαν στη Σεβίλλη δώδεκα μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Κέρκυρας των τομέων Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας, με δύο συνοδούς εκπαιδευτικούς, για την εκπαίδευση και κατάρτισή τους στην ηλεκτροκίνηση, με συνεργασία των οργανισμών "Maquidosa S.L." και TalentsLab,  “T.L.S. ConsultingServices”.

Οι μαθητές έμαθαν τί είναι ένα ηλεκτρικό όχημα και γιατί είναι σημαντική η μετάβαση προς αυτού του είδους τα οχήματα. Παρουσιάστηκε η ιστορία των ηλεκτρικών οχημάτων και η κατάσταση στην τρέχουσα αγορά. Αναλύθηκαν οι σημερινοί τύποι των αυτοκινήτων και των κινητήρων. Έγινε μια εισαγωγή στις μεθόδους αποθήκευσης ενέργειας στα οχήματα: τύποι αποθήκευσης ηλεκτρισμού και χρήση μπαταριών, πυκνωτές και κυψέλες καυσίμου (fuel cells). Επίσης, έγινε κατάρτιση στους τομείς της συντήρησης αυτοκινήτων και της λειτουργίας ηλεκτρικών οχημάτων σε εργαστήριο με ειδικά διαμορφωμένο χώρο που πληροί τους κανονισμούς ασφαλείας. Υπήρξε μια θεωρητική εισαγωγή στο σχεδιασμό οχημάτων, αναφέρθηκαν τα βοηθητικά συστήματα του ηλεκτροκινητήρα καθώς και ο τρόπος με τον οποίο  επιτυγχάνεται ανάκτηση ενέργειας με την πέδηση. Ακόμη, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις αναρτήσεις και το σύστημα διεύθυνσης του ηλεκτρικού οχήματος, τις μηχανές και τα συστήματα μετάδοσης και τις στρατηγικές ελέγχου υβριδικών οχημάτων.

Παράλληλα, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στη Σεβίλλη, αλλά και σε γύρω περιοχές όπως η Ρόντα και η Κόρντοβα, με σκοπό να γνωρίσουν την Ισπανική και πιο συγκεκριμένα την Ανδαλουσιανή κουλτούρα.

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ροή, η οποία αφορούσε την κινητικότητα εκπαιδευτικών. Πέντε εκπαιδευτικοί του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Κέρκυρας, διαφόρων ειδικοτήτων, επισκέφτηκαν την Βαρκελώνη και το σχολείο STUCOM Centre d' Estudis ώστε να επιμορφωθούν στην εξατομικευμένη μάθηση. Η επιμόρφωση αυτή, προσπαθεί να καλύψει την ανάγκη που υπάρχει στο σχολείο μας για εξατομικευμένη μάθηση καθώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με διαφορετικά γνωστικά επίπεδα, ηλικίες , εμπειρίες, καθώς και χαρακτηριστικά των μαθητών μας.

Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα στην εκπαίδευση αλλά και για το ρόλο του σύγχρονου εκπαιδευτικού. Έγινε εισαγωγή στις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και ειδικότερα στην εξατομικευμένη μάθηση. Μέσω πρακτικής εφαρμογής έγινε αναγνώριση και υποστήριξη των προσωπικών αναγκών, ενδιαφερόντων, προσδοκιών του κάθε μαθητή ώστε να επιλεχθεί ο τρόπος μάθησης που αρμόζει σε κάθε μαθητή καθώς και τα κατάλληλα εργαλεία.

Επίσης, οι εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν σχετικά με τις δυσκολίες μάθησης που μπορεί να υπάρχουν, πιο συγκεκριμένα στην αναγνώριση και αντιμετώπισή τους, καθώς και στο σχεδιασμό του «εξατομικευμένου μαθησιακού πλάνου» του κάθε μαθητή αλλά και των «μαθησιακών διαδρομών» του. Επιπλέον, επιμορφώθηκαν στη διαμόρφωση του κατάλληλου μαθησιακού περιβάλλοντος, στη διαχείριση της τάξης, στην αξιολόγηση και αξιοποίηση μεθόδων και ψηφιακών εργαλείων, στη διαμόρφωση ομάδων καθώς και σε μεθόδους αξιολόγησης και ειδικότερα ο τρόπος με τον οποίο η διαμορφωτική αξιολόγηση εφαρμόζεται στην εξατομικευμένη μάθηση.

Παρομοίως και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την Βαρκελώνη, την πρωτεύουσα της Καταλονίας και σημαντική κοιτίδα πολιτισμού, επισκεπτόμενοι χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Για περισσότερη ενημέρωση, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του σχολείου μας : ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑ.Λ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ  και στο Facebook : Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Κέρκυρας.

Ο  Διευθυντής

Ζερβός  Ιωάννης