Σάββατο 18.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με αφορμή την εκπομπή του Mega για τις Φιλαρμονικές

Γιώργος Ζούμπος
06 Μαΐου 2016 / 13:01

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο νησί μας είναι άφθονες όλο το χρόνο και βέβαια στην περίοδο του Πάσχα δεν υπάρχει μέρα χωρίς μουσική έκφραση.

Το βράδυ της Μ. Παρασκευής παρουσιάστηκε στο Mega, στην εκπομπή «Ορίζοντες», αφιέρωμα για τις τρεις αρχαιότερες Φιλαρμονικές του νησιού: Παλιά, Μάντζαρος, Γαστούρι. Πιστεύουμε ότι ήταν μια εκπομπή καλοστημένη, χωρίς περιττά στοιχεία, που έδινε μια καλή εικόνα για τον καλλιτεχνικό και κοινωνικό ρόλο των Φιλαρμονικών.
Στεκόμαστε σε ένα σημείο μόνο που αφορά τη «Μάντζαρο» για την οποία επικρατούσε παλαιότερα η άποψη ότι προήλθε από διάσπαση της Παλιάς. Ο καθηγητής του Τμ. Μουσικών Σπουδών Κώστας Καρδάμης αναφέρθηκε στο σκοπό της ίδρυσης της «Μαντζάρου» ο οποίος είναι διαφοροποιημένος από αυτόν των άλλων δύο φιλαρμονικών της εποχής εκείνης. Ανάμεσα σε όσους μίλησαν για τη «Μάντζαρο» ξεχωρίζουμε το συμπολίτη Θανάση Τσουκαλά ο οποίος αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - στο εργατικό παρελθόν της. 
Τονίζουμε ότι τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας της «Μαντζάρου» δεν έχουν σχέση με τα επόμενα 115. Πρόκειται για μια σημαντική δεκαετία η οποία δεν προβάλλεται με κανένα τρόπο, ενώ είναι διευκρινισμένα και δημοσιευμένα πολλά σημεία της. Σήμερα, σταμάτησε να θεωρείται η δημιουργία της «Μαντζάρου» αποτέλεσμα διάσπασης της Παλιάς και παρουσιάζεται πλέον σαν ενέργεια … γλεντζέδων νέων της εποχής απονευρώνοντας την κοινωνική σημασία του γεγονότος της ίδρυσής της.