Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μετακομίζει στα παλιά Δικαστήρια η Περιφέρεια, μετά από αναμονή ετών! (photos)

Παλιά δικαστήρια
21 Μαρτίου 2024 / 09:43
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Θα μεταφερθούν κυρίως οι Υπηρεσίες που στεγάζονται όλα αυτά τα χρόνια σε μισθωμένο κτίριο στις Αλυκές Ποταμού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά από αναμονή ετών η έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μετακομίζει το προσεχές διάστημα στο νέο της σπίτι, στα παλαιά Δικαστήρια. Μάλιστα στον ιστότοπό της αναρτήθηκε την Τρίτη (19/03) η πρόσκληση υποβολής προσφοράς, με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, για την μεταστέγαση των Υπηρεσιών της στο νέο ιδιόκτητο κτίριο της, επί της οδού Ζαβιτσάνου 1.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων και Προγραμματισμού Γιώργος Μάμαλος, οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και μόλις προκύψει ο ανάδοχος θα γίνει και η μετακόμιση στο κτίριο. Σύμφωνα με την πρόσκληση που έχει αναρτηθεί, η μεταστέγαση θα πραγματοποιηθεί εντός 10 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης, π/υ 32.240 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν την προσφορά τους μέχρι την προσεχή Τρίτη 26 Μαρτίου.

Στο κτίριο των παλαιών Δικαστηρίων πρόκειται να μεταφερθούν κυρίως οι Υπηρεσίες που στεγάζονται όλα αυτά τα χρόνια σε μισθωμένο κτίριο, στις Αλυκές Ποταμού, δηλαδή το Γραφείο Περιφερειάρχη, η Αυτοτελής Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που έχει και σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα, καθώς θα εξοικονομηθούν δημόσια χρήματα που καταβάλλονται επί χρόνια για τα ενοίκια στις Αλυκές, ενώ παράλληλα η μεταστέγαση θα συμβάλλει και στην αναγέννηση της περιοχής της Σπηλιάς, σε συνδυασμό με το έργο του τουριστικού καταφυγίου σκαφών αναψυχής, απέναντι από τα παλαιά Δικαστήρια.

Στην πρόσκληση υποβολής προσφοράς καταγράφονται αναλυτικά τα έπιπλα, οι πίνακες και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός (υπολογιστές, εκτυπωτές, πολυμηχανήματα, κ.α.) που θα μεταφερθούν από το Γραφείο Περιφερειάρχη και την Αυτοτελή Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, το Γραφείο του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη και του Περιφερειάρχη στην παλιά νομαρχία, στο νέο χώρο.

Το ιστορικό

Επί Περιφερειακής Αρχής Σπύρου Σπύρου το κτίριο των Παλαιών Δικαστηρίων είχε παραχωρηθεί στην ΠΙΝ για 20 χρόνια συνολικά, εκ των οποίων μόνο τα 10 χωρίς αντίτιμο, ενώ για τα υπόλοιπα 10 χρόνια προβλεπόταν η καταβολή ενοικίου. Ωστόσο ο επόμενος Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι η σύμβαση που ίσχυε ήταν ετεροβαρής και ασύμφορη για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τελικά το 2017 παραχωρήθηκε η κυριότητα του ακινήτου χωρίς αντάλλαγμα στην Περιφέρεια.

Η επισκευή του κτιρίου ξεκίνησε το 2014, αρχικά με πίστωση 835.000 ευρώ που είχε εξασφαλίσει δυο χρόνια πριν ο τότε Περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου. Ωστόσο η εργολαβία περιλάμβανε γενικές επισκευές του κτιρίου και όχι κάποιο συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό σχέδιο.

Εν συνεχεία, στις 23-09-2016 ο Θ. Γαλιατσάτος υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής του έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, π/υ 278.298,42 ευρώ με ΦΠΑ. Η εργολαβία που ολοκληρώθηκε στην ώρα της, αφορούσε μεταξύ άλλων σε τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης, εγκατάσταση νέων συστημάτων θέρμανσης – ψύξης και κλιματισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης, φωτιστικά σώματα εσωτερικού και εξωτερικού φωτισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης κ.α.

Ωστόσο η επόμενη Περιφερειακή Αρχή διαπίστωσε κάποια κενά, με την πρώην Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα να προχωρά και σε γ’ εργολαβία για την ολοκλήρωση του κτιρίου του πρώην Δικαστικού Μεγάρου Κέρκυρας. Η εργολαβία αφορούσε μεταξύ άλλων την καθαίρεση των σαθρών επιχρισμάτων των εξωτερικών τοίχων και την επισκευή νέων, την ενεργειακή αναβάθμιση με νέα κουφώματα με ειδική ξυλεία, ενώ προβλέπονταν επίσης κάποιες εργασίες αποκατάστασης στο δώμα του κτιρίου και καλλωπισμού του περιβάλλοντα χώρου. Στην πορεία ωστόσο προέκυψαν επιπλέον εργασίες για την αντιμετώπιση υγρασιών που διαπιστώθηκαν τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Η σύμβαση όμως για την εκτέλεσή τους, κατέπεσε στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Όπως τόνισε πάντως στην «Ε» ο κ. Μάμαλος, το πρόβλημα με τις υγρασίες αντιμετωπίστηκε από την παρούσα Περιφερειακή Αρχή, όπως και κάποια άλλα ζητήματα που διαπιστώθηκαν και απομένουν μόνο κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες να γίνουν εντός του χώρου, με το σύνολο των εργασιών πάντως να θεωρείται ολοκληρωμένο.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.