Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο ΕΣΠΑ 2021-2027 εντάχθηκε η κατασκευή για το νέο Δημοτικό Γαστουρίου

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
04 Μαρτίου 2024 / 14:37
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Τρεις νέες αποφάσεις εντάξης στη νέα προγραμματική περίοδο υπέγραψε ο Γιάννης Τρεπεκλής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η κατασκευή νέου Δημοτικού Γαστουρίου συμπεριλαμβάνεται στις τρεις νέες αποφάσεις ένταξης που υπέγραψε στο Πρόγραμμα Ιόνια Νησιά 2021 - 2027 ο Περιφερειάρχης Γιάννης Τρεπεκλής.

Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης ο προϋπολογισμός της πράξης με τελικό δικαιούχο τον Δήμο Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ανέρχεται στα 2.301.687 ευρώ.

Το έργο αφορά στην καθαίρεση του παλαιού υπάρχοντος σχολείου κατασκευής 1975, το οποίο βρίσκεται μέσα στον παραδοσιακό οικισμό Γαστουρίου και στην ανέγερση στον ίδιο χώρο, νέου Δημοτικού Σχολείου, σύμφωνα με τις σημερινές προδιαγραφές οικοδόμησης, τον νέο αντισεισμικό κανονισμό του 2000 και τις απαιτήσεις λειτουργίας ενός σύγχρονου σχολείου.

Το Δημοτικό σχολείο Γαστουρίου βρίσκεται σε υπερυψωμένο οικόπεδο σε σχέση με την οδό προσπέλασης του ( Εθνική οδός  Γύρου Αχιλλείου ) και έχει επιφάνεια 2.497,10 τ.μ.

Ακόμη δυο αποφάσεις

Επιπλέον, υπογράφηκε η απόφαση ένταξης για την αποκατάσταση του σχολικού συγκροτήματος του Κοργιαλένειου κτιρίου στο Αργοστόλι, λόγω σεισμών. Ειδικότερα  ο προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται στα 2.261.200 ευρώ με τελικό δικαιούχο τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας το σχολικό συγκρότημα του Κοργιαλένειου κτιρίου αποτελείται από τέσσερα κτίρια δύο και τριών ορόφων από οπλισμένο σκυρόδεμα, ωστόσο σήμερα, λόγω της σεισμικής καταπόνησης και των προβλημάτων στη κτιριακή υποδομή το κτίριο δεν χρησιμοποιείται.

Μετά τις επισκευές και την ενίσχυση, το κτίριο θα στεγάσει το Ειδικό και Εσπερινό Γυμνάσιο - Λύκειο Αργοστολίου και το ΕΚΦΕ. Πρόκειται να γίνουν στατικές ενισχύσεις στο φέροντα οργανισμό και επισκευές που προκλήθηκαν από τη φθορά του χρόνου σε διάφορες θέσεις των κτιρίων με σκοπό την βελτίωση της λειτουργίας και την περαιτέρω προστασία αυτών.

Τέλος, χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ, η συνέχιση της λειτουργίας 1ης ΤΟΜΥ Ζακύνθου μέχρι 31/12/2024 και 1ης ΤΟΜΥ Κέρκυρας μέχρι 31/12/2025, με σκοπό την καθολική, προσβάσιμη και ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας με έμφαση στην πρόληψη και διατήρηση της καλής υγείας των ατόμων και της κοινότητας. Ο π/υ του έργου ανέρχεται στις 855.540 (εκ των οποίων το ποσό των 359.326,80 ευρώ αποτελεί συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη). Υπενθυμίζεται ότι οι δράσεις αυτές χρηματοδοτούνταν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων 2014-2020.

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.