Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποια έργα μεταφέρονται ως γέφυρα στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ

ΕΣΠΑ
05 Δεκεμβρίου 2023 / 11:11
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Τεχνική συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκου με τους 13 προϊσταμένους των Διαχειριστικών Αρχών των Περιφερειών για τον τρόπο χρηματοδότησης των έργων που έχουν ήδη ενταχθεί σε δυο χρηματοδοτικές περιόδους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σειρά σημαντικών έργων για την Κέρκυρα περνούν ως έργα - γέφυρα στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, με το τρέχον πρόγραμμα 2014-2020 να οδεύει προς τη δύση του, με ημερομηνία - ορόσημο την 31η Δεκεμβρίου του 2023.

Αν και οι χρηματοδοτήσεις των έργων δεν χάνονται, ωστόσο ακόμη μια προγραμματική περίοδος παρήλθε, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά έργα για το νησί, με άλλα είτε να μην έχουν ξεκινήσει καθόλου και άλλα που πήραν μπρος, να έχουν ακόμη δρόμο μέχρι να αποπερατωθούν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στη νέα προγραμματική περίοδο μεταφέρονται μεταξύ άλλων η αποκατάσταση της Βίλλα – Ρόσσα που έχει ξεκινήσει να εκτελείται, η περίφημη παράκαμψη Τρία Γεφύρια Βρυώνη, με τον φάκελο του έργου να βρίσκεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το επίσης σημαντικό οδικό έργο Βρυώνη – Μωραΐτικα,  εμβληματικά έργα πολιτισμού (κτίρια Φοίνικα, Γιαλλινά), ύδρευσης, κατασκευές σχολικών κτιρίων (π.χ ανέγερση Δημοτικού σχολείου Γαστουρίου), αποκαταστάσεις και συντηρήσεις ναών (π.χ. ΙΝ Αγίων Σαράντα στο Περιβόλι, ΙΝ Αγίου Αθανασίου Άνω Κορακιάνας) όπως και η ανέγερση του νέου κτιρίου για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Μουσείο Αχιλλείου

Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης στο Μουσείο του Αχιλλείου μετά την αποχώρηση του εργολάβου, για οικονομικούς λόγους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται ότι συμφώνησε άτυπα να ενταχθεί η β’ φάση του έργου στην νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. Η εργολαβία έχει ολοκληρωθεί στο 40%, ενώ θα απαιτηθεί νέος διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου, όπως και επικαιροποίηση των μελετών από την ΕΤΑΔ.

Τεχνική συνάντηση

Στο μεταξύ τεχνική συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, είχαν προ εικοσαημέρου στην Αθήνα οι 13 προϊστάμενοι των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΣΠΑ) των Περιφερειών με αντικείμενο τον τρόπο χρηματόδοτησης των έργων που έχουν ήδη ενταχθεί σε δυο χρηματοδοτικές περιόδους.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Σκάλκος τα έργα που είναι σε εξέλιξη αλλά δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, λόγω και της στενότητας πόρων, θα εκτελεστούν από 1η Ιανουαρίου με εθνικούς πόρους που θα διατεθούν σε όλες τις Περιφέρειες για την ολοκλήρωση των χρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ. Το κονδύλι αυτό, θα αποτελεί ένα ξεχωριστό τμήμα του ΠΔΕ για το σκοπό αυτό.

Σημειώνεται ότι για το 2023 είχε δεσμευτεί στον κρατικό προϋπολογισμό για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΕΣΠΑ, ποσό 6,8 δις ευρώ για όλη τη χώρα. Εξ αυτών έχουν δαπανηθεί έως τώρα 5,8 δις ευρώ (μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησης), με το ένα 1 δις που απομένει να μην επαρκεί για να κλείσουν όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ Ιονίων Νήσων με τον τρόπο αυτό αναμένεται να προχωρήσει η ολοκλήρωση του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στο Καφέ- Γυαλί, το οποίο αποτελεί έργο – γέφυρα με το προηγούμενο ΕΣΠΑ 2007-2013 και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να ενταχθεί σε νέα χρηματοδοτική περίοδο.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η στατική ενίσχυση των παλιών εκδοτηρίων, σε εξέλιξη είναι η διαμόρφωση του εσωτερικού και των ηλεκτρομηχανολογικών, ενώ όσον αφορά το θαλάσσιο κομμάτι, έχουν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές και έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση των λιθορριπών και η προστασία του υπήνεμου μόλου.

Στις καλένδες ωστόσο φαίνεται ότι παραπέμπεται το υποέργο της κατασκευής του παντορροϊκού αγωγού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων στη Σπήλια που εμφανίζονται σε κάθε έντονη βροχόπτωση. Το υποέργο όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει αλλά δεν υπάρχει για την ώρα τουλάχιστον και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεσή του.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.