Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λα. Συ. Ιονίων Νήσων: «Η πολιτική συμφωνία δεν κρύβεται»

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
17 Φεβρουαρίου 2024 / 15:54

" Η ομοφωνία τους έχει ουσιαστικά χαρακτηριστικά αφού τα επιχειρήματα περί «κυβερνησιμότητας» ή «ψηφίζω για να μην καθυστερήσουν έργα» δεν ευσταθούν πια, έχει φροντίσει γι αυτό ο τελευταίος καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος"

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΠΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ). Στην πρόσφατη συνεδρίαση της «Περιφερειακής Επιτροπής» (06.02.2024), ομονόησαν οι εκπρόσωποι των συνδυασμών της Περιφερειακής Αρχής του κ. Τρεπεκλή (ΝΔ), της κ. Κράτσα (ΝΔ), και της ΑΝΑΣΑ κ. Γαλιατσάτος (ΣΥΡΙΖΑ), (7 παρόντες, 7 θετικές ψήφοι) και ενέκριναν τα Αποτελέσματα Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2023.

Οι γνωστές κοκορομαχίες, ο πόλεμος ανακοινώσεων και Δελτίων Τύπου αλλά και οι προεκλογικές σκιαμαχίες εξαφανίστηκαν. Η ομοφωνία τους έχει ουσιαστικά χαρακτηριστικά αφού τα επιχειρήματα περί «κυβερνησιμότητας» ή «ψηφίζω για να μην καθυστερήσουν έργα» δεν ευσταθούν πια, έχει φροντίσει γι αυτό ο τελευταίος καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος. Η Περιφερειακή Αρχή, έχει 21 στις 35 έδρες στο Π.Σ. και 5 στις 7 στην Περιφερειακή Επιτροπή.

Ψήφισαν-επικύρωσαν, τα Αποτελέσματα Εκτέλεσης του Προϋπολογισμό του 2023 που είχε συντάξει και εκτελέσει η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή (Κράτσα), με τις συγκεκριμένες πολιτικές προτεραιότητες και τα γνωστά αποτελέσματα εις βάρος των αναγκών του λαού των νησιών μας. Συμφώνησαν και ψήφισαν έναν φορομπηχτικό προϋπολογισμό χωρίς υλοποίηση έργων για τις ανάγκες του λαού.

Αυτό προκύπτει, από τα επίσημα στοιχεία των Οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, ορισμένα των οποίων ενδεικτικά αναφέρουμε:

Στα ΕΣΟΔΑ:

  • Οι Φόροι-Τέλη & Δικαιώματα από τα 25.711.674,85 ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί, εισπράχθηκαν τελικά 34.552.019,41 ευρώ, δηλαδή έφθασαν στο 134,38%.
  • Έσοδα από Επιχειρηματική Δραστηριότητα από τα 359.767,12 ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί εισπράχθηκαν τελικά τα 627.923,76 ευρώ, δηλαδή έφθασαν στο 174,54%.
  • Προσαυξήσεις, Πρόστιμα, Χρηματικές Ποινές & Παράβολα είχαν προϋπολογισθεί 150.476,30 ευρώ και εισπράχθηκαν 85.014,92 ευρώ, φθάνοντας στο 56,50%.
  •  Έσοδα από Επιχορηγήσεις για Επενδύσεις είχαν προϋπολογισθεί να εισπραχθούν 276.089.279,13 ευρώ, τελικά εισπράχθηκαν 22.163.984,97 ευρώ, φθάνοντας μόλις στο 8,03% των προϋπολογισθέντων.

Διαπίστωση 1η

Από τη μια τα «Ίδια Έσοδα», ένα μεγάλο μέρος των οποίων, αποτελούνται από Φόρους, Τέλη, πρόστιμα, κ.α. που πληρώνει ο λαός των νησιών μας, έχουν περάσει κάθε πρόβλεψη και φθάνουν στο 134,49%.

Από την άλλη, στην ίδια χρονική περίοδο, οι Επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία έφθασαν μόλις στο 8,03 % των προγραμματισμένων.

Στα ΕΞΟΔΑ:

  • Πληρωμές για Επενδύσεις: Από τα 298.970.685,02 ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί, τελικά πληρώθηκαν 22.163.984.97 ευρώ, φθάνοντας μόλις στο 7,80%των προϋπολογισθέντων.

Οι παραπάνω Πληρωμές για Επενδύσεις αφορούν στην υλοποίηση έργων.

Διαπίστωση 2η

Οι στόχοι και οι προβλέψεις στους πόρους, ξεπερνιούνται όταν βγαίνει από τις τσέπες του λαού (Φόρους, Τέλη, κ.λ.π.). Οι στόχοι και οι προβλέψεις όταν αφορούν στην υλοποίηση έργων για τις ανάγκες και την προστασία του λαού μένουν στα αζήτητα, με διάφορες πάντα δικαιολογίες.

Αυτός ήταν ο προϋπολογισμός και η τα αποτελέσματά του για τα οποία, η νυν περιφερειακή Αρχή, εγκαλούσε την προηγούμενη για «ανικανότητα».

Αυτός ήταν ο προϋπολογισμός και τα αποτελέσματά του για τα οποία, η ΑΝΑΣΑ (ΣΥΡΙΖΑ), εγκαλούσε την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή για «αναποτελεσματικότητα».

Διαπίστωση 3η

Η σύγκλυση, η συμφωνία και η συναίνεση που εκφράστηκε στον προϋπολογισμό και την εκτέλεσή του, αποτυπώνει την ταύτιση αυτών των δυνάμεων στην πολιτική και τις προτεραιότητες στην Περιφέρεια Ι.Ν.

Προτεραιότητες που ικανοποιούν τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, συντασσόμενοι απόλυτα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων τους.

Δεν αποτελεί βέβαια έκπληξη, αφού οι δυνάμεις αυτές όταν άσκησαν διοίκηση ακολουθούσαν τις ίδιες κατευθύνσεις, την πολιτική «κόστους-οφέλους», τις ιεραρχήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό που πρέπει να κρατήσει ο λαός μας, είναι η εμπειρία του από το αποτέλεσμα της πολιτικής τους και όχι τα ψεύτικα και κούφια λόγια τους διανθισμένα με τα εκατομμύρια των Δελτίων Τύπου. Να μην συναινέσει στην πολιτική που θέτει τις δικές του ανάγκες τελευταίες. Να οργανώσει την πάλη του, να διεκδικήσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, τη λύση των προβλημάτων του και να τους καταδικάσει πολιτικά.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ