Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνάντηση Γκίκα με τον Υπ. Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη

Στέφανος Γκίκας
24 Ιανουαρίου 2024 / 15:01

Για τα έργα της Ύδρευσης, το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων, τα Χρέη των Εταιρειών Ύδρευσης και τα Αιολικά Πάρκα

ΑΘΗΝΑ. Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, είχε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν σημαντικά ζητήματα της Π.Ε. Κέρκυρας, όπως τα έργα της Ύδρευσης, ο διαγωνισμός για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, τα χρέη των Εταιρειών Ύδρευσης – Αποχέτευσης, η εκτός σχεδίου δόμηση και τα αιολικά πάρκα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Στέφανος Γκίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μια συνάντηση με γεμάτη ατζέντα είχα σήμερα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Αρχικά ανέφερα στον Υπουργό την ανάγκη να δημοπρατηθεί το έργο της Αφαλάτωσης «Νεοχωρακίου  - Κακότραφου» ύψους 22 εκατ. Ευρώ, καθώς ο Φάκελος του έργου από το Υπουργείο Υποδομών πέρασε πλέον στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Σημειωτέον ότι τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα. Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε.

Επίσης έθεσα το σοβαρό ζήτημα του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων της Κέρκυρας, εν αναμονή και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο θα κρίνει τελικά αν θα ολοκληρωθεί ή όχι ο Διαγωνισμός. Τόνισα στον Υπουργό την αδήριτη ανάγκη να συντομευθούν οι χρόνοι, διότι το εργοστάσιο αυτό έχει καθυστερήσει υπερβολικά…

Σε ότι αφορά στο ζήτημα των χρεών της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ, παρακάλεσα τον Υπουργό – εν όψει και της κατάθεσης του Νομοσχεδίου για την βιωσιμότητα των Εταιρειών Ύδρευσης / Αποχέτευσης – να ζητήσει από την ΔΕΗ να προχωρήσει στη σύνδεση των δυο αντλιοστασίων του νέου αποχετευτικού αγωγού των Εργατικών Κατοικιών Αγ. Ιωάννη προς Σκάφωνα, ώστε επιτέλους να τεθεί σε λειτουργία. Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ δεν προχωρεί στην σύνδεση, λόγω του μεγάλου χρέους της ΔΕΥΑΚ προς την ΔΕΗ που υπερβαίνει τα 13 εκατ. Ευρώ.

Τώρα, για τα εκτός σχεδίου και τα γενικότερα πολεοδομικά θέματα, όπως με ενημέρωσε ο Υπουργός, το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο αναμένεται να βγει στην διαβούλευση το επόμενο 10ήμερο. 

Τέλος, για το θέμα της χωροθέτησης του Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου (ΥΑΠ) στην περιοχή των Διαποντίων Νήσων, πέρα από κάποιες προτάσεις που έχουν κατατεθεί, δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση και ως εκ τούτου δεν υφίσταται ζήτημα.»