Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: «Η ΕΤΑΔ δεν έχει μείνει με σταυρωμένα χέρια για το Αχίλλειο» (video)

Στέφανος Γκίκας
27 Οκτωβρίου 2023 / 13:19
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Με 49,4% έκπτωση πήρε το έργο ο ανάδοχος - «Τα περισσότερα δημόσια έργα το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στη διακοπή εργασιών αποκατάστασης του Αχιλλείου αναφέρθηκε ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας, ο οποίος έδωσε συνέντευξη Τύπου για τις σημαντικές επαφές που είχε στην Αθήνα.

Ο κ. Γκίκας απάντησε στις ανακοινώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντάς ως «αντιπολιτευτικές κορώνες».

«Με έκπληξη είδα τις αντιπολιτευτικές κορώνες της αντιπολίτευσης για τη διακοπή εργολαβίας στο Αχίλλειο, λες και δεν είναι γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα δημόσια έργα. Να σημειώσω ότι τεσσεράμισι χρόνια που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καν ξεκινήσει το έργο, δεν είχε καν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Αυτό που αντιμετωπίζει το Αχίλλειο είναι αυτό που αντιμετωπίζει μια σειρά από δημόσια έργα και μάλιστα σε ότι αφορά την ΕΤΑΔ, το ίδιο ακριβώς πρόβλημα υπάρχει και στον Διρό και στον Καϊάφα και σε άλλα μέρη που της ανήκουν».

Μισοτιμής

Ο βουλευτής ανέφερε ότι πράγματι η έκπτωση που είχε δώσει το 2021 ο εργολάβος που ανέλαβε ήταν πολύ μεγάλη, της τάξεως του 49,4%. «Έχουν προχωρήσει κάποια μέρη του έργου, όπως το κτήριο του Βαρόνου που έχει ολοκληρωθεί. Οι στρατώνες βρίσκονται στο 80% και στο κεντρικό κτήριο έχουν γίνει σημαντικά μεν αλλά σε μικρότερο ποσοστό ολοκλήρωσης έργα».

«Ακριβώς επειδή υπήρχε αυτή η καθυστέρηση, η ΕΤΑΔ δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Έχει ήδη αναθέσει σε μελετητές το έργο της επικαιροποίησης. Δεύτερον, εδώ και μήνες υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να ενταχθεί το έργο σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και αμέσως μετά θα βγει ο καινούργιος διαγωνισμός. Άρα η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει αυτό το μεγάλο έργο, αντιθέτως κάνουμε ο,τι μπορούμε για να δρομολογηθεί και να ολοκληρωθεί». 

Ο κ. Γκίκας τόνισε επίσης ότι την Τρίτη θα έχει συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Δική μου πρόταση όπως και της Διεύθυνσης, είναι να παραμείνει ανοικτό το Αχίλλειο όλον τον χρόνο ακόμα και τους χειμερινούς μήνες με κάποια τμήματα επισκέψιμα και βεβαίως οι κήποι. Είναι εύκολες οι αντιπολιτευτικές κορώνες, αλλά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευθύνη, δεν είχε κάνει τίποτα» κατέληξε ο Στέφανος Γκίκας.

Σύντομο ιστορικό

Μολονότι το Αχίλλειο είναι στην κυριότητα της ΕΤΑΔ, η οποία αποκομίζει τα έσοδα από την τεράστια επισκεψιμότητά του, ωστόσο το μνημείο είχε αφεθεί ασυντήρητο και είχε περιέλθει σε τραγική κατάσταση. Χρειάστηκε να δεσμευτούν πόροι του ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων για να προκηρυχθεί εργολαβία αποκατάστασης.

Επί θητείας Θ. Γαλιατσάτου δεσμεύθηκε πόροι από την ΠΙΝ  μέσω της πρόσκλησης ΙΟΝ 80 του ΕΣΠΑ 2014-2020 τον Ιούλιο του 2019.

Εντάχθηκε στο πρόγραμμα με προϋπολογισμό 12.950.000 ευρώ τον Απρίλιο του 2020 από τη Ρόδη Κράτσα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης την 31/12/2023. Ωστόσο η εργολαβία προχωρούσε με αργούς ρυθμούς και είχε τελικά την ίδια κατάληξη: Διάλυση και επαναπροκήρυξη.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση με την ανάδοχο «Σιδηροδρομικά Έργα Α.Τ.Ε.» υπεγράφη στις 23 Μαρτίου 2021 στα 5,8 εκ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ανερχόταν στα 11,5 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ), με την ανάδοχο να μειοδοτεί μεταξύ δέκα προσφορών με έκπτωση 49,4%. Αναθέτουσα αρχή είναι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.