Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καθηγητές 2ου ΓΕΛ Κέρκυρας: «Η εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί να λειτουργήσει μόνο με Δημοκρατία»

Κατάληψη
22 Ιανουαρίου 2024 / 14:01

«Κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να κοιτάμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας στα μάτια»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΙΑΣΚΟΝΤΩΝ 2ου ΓΕΛ.Την περασμένη Πέμπτη 18-1 το σχολικό συγκρότημα του 1ου και 2ου Λυκείου βρισκόταν υπό κατάληψη, με αφορμή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ. Οι εκπαιδευτικοί του 2ου Λυκείου Κέρκυρας τις απογευματινές ώρες πληροφορηθήκαμε ότι ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν στο υπό κατάληψη σχολικό μας συγκρότημα, για πρώτη φορά στα χρονικά του νησιού. Συνέλαβαν 6 μαθητές και μαθήτριες μας, τους/ τις προσηγαγαν στο αστυνομικό τμήμα και τους ανέκριναν επί δίωρο, χωρίς την παρουσία ούτε καν των γονέων τους. Στη συνέχεια  σχηματίστηκε δικογραφία.

Δεν ξέρουμε τι είχαν στο μυαλό τους οι εμπνευστές αυτής της αστυνομικής  επιχείρησης, αντλώντας όμως επιχειρήματα από τα διδάγματα της παιδαγωγικής και διδακτικής επιστήμης, οφείλουμε να αναφερθούμε στα παρακάτω:

Τέτοιας μορφής επεμβάσεις εξωσχολικών παραγόντων, και μάλιστα μηχανισμών καταστολής, δυσχεραίνουν αντί να διευκολύνουν το εκπαιδευτικό έργο και με κανέναν τρόπο δε συμβάλλουν στην ύπαρξη του αναγκαίου εκείνου κλίματος ηρεμίας και νηφαλιότητας που αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την επίλυση προβλημάτων που  καθημερινά προκύπτουν στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης.

Βασικός σκοπός της εκπαίδευσης είναι η καλλιέργεια κουλτούρας διαλόγου, η δημιουργία ενεργού, σκεπτόμενου και με δημοκρατικό φρόνημα πολίτη. Είμαστε υποχρεωμένες/οι να καταγγείλουμε ότι οι λογικές  και οι ενέργειες που οδήγησαν στην αστυνομική επέμβαση απέχουν πόρρω απο την επίτευξη των παραπάνω και  μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους.

Κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να κοιτάμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας στα μάτια. Η εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί να λειτουργήσει μόνο με Δημοκρατία.

Σύλλογος διδασκόντων 2ου Λυκείου Κέρκυρας

ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ
ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ ΕΛΕΟΝΩΡΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΓΑΡΜΠΗΣ ΜΑΡΚΟΣ
ΚΙΤΣΑΚΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ
ΠΟΥΛΗΜΑ ΓΛΥΚΕΡΙΑ
ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΤΑ
ΤΣΙΤΛΑΙΔΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ
ΜΑΣΣΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΘΥΜΗ ΣΤΑΜΑΤΕΛΛΑ
ΠΑΓΙΑΤΑΚΗ ΝΟΠΗ
ΚΑΡΥΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΑΓΚΡΑΤΗ ΙΩΑΝΝΑ
ΚΑΡΥΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
ΡΕΒΑ  ΕΥΓΕΝΙΑ
ΚΟΝΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ ΚΟΡΙΝΑ
ΜΠΑΛΑΝΙΚΑ ΒΑΣΩ
ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΜΑΡΙΝΑ
ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ ΑΝΝΑ
ΛΕΤΣΑ ΟΥΡΑΝΙΑ
ΔΗΜΗΣΙΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΟΝΤΟΜΑΡΗ ΔΩΡΑ
ΠΡΟΒΑΤΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΓΚΟΥΛΙΟΥΜΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΟΤΙΝΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΚΟΥΡΗ ΔΩΡΑ
ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΠΑΝΟΣ