Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Βαριές» καμπάνες από το «σαφάρι» για τα τραπεζοκαθίσματα

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ
29 Μαρτίου 2024 / 09:38
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Οι πρώτοι έλεγχοι έγιναν σε επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν άδειες κατάληψης κοινόχρηστου χώρου. Τον όρο της υποχρεωτικής απομάκρυνσης τραπεζοκαθισμάτων σε συγκεκριμένες ημέρες εξετάζει ο Δήμος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε τσουχτερά πρόστιμα κατέληξαν οι πρώτοι εξονυχιστικοί έλεγχοι του ελεγκτικού κλιμακίου του Δήμου Κ. Κέρκυρας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα, ενώ δεν διαθέτουν άδειες κατάληψης κοινόχρηστου χώρου. Την ίδια στιγμή, μετά τις γνώριμες εικόνες που επαναλήφθηκαν και στη Λιτανεία της Κυριακής και στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, με τα άναρχα τραπεζοκαθίσματα που εμπόδιζαν την απρόσκοπτη διέλευση των Μουσικών Τμημάτων των Φιλαρμονικών, ο Δήμος προχωράει σε πιο δραστικά μέτρα.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παλαιάς Πόλης και Εμπορίου, Κώστας Βουσολίνος στις άδειες αυτές θα συμπεριλαμβάνεται πλέον ο όρος της υποχρεωτικής απομάκρυνσης των τραπεζοκαθισμάτων και των εμπορευμάτων σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Σημείωσε ότι η δυνατότητα αυτή παρέχεται βάσει σχετικού νόμου, που ο Δήμος προτίθεται να τον εφαρμόσει. «Σε όλες τις άδειες θα υπάρχει ο όρος της υποχρεωτικής απομάκρυνσης των τραπεζοκαθισμάτων και των εμπορευμάτων απ’ όπου περνούν οι παρελάσεις, οι Λιτανείες και οι Επιτάφιοι τις ημέρες εκείνες. Μετά τα γεγονότα της Κυριακής και της Δευτέρας γίνεται καταγραφή και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα εφαρμοστεί. Ακόμη και στις άδειες που δόθηκαν θα σταλούν συμπληρωματικά στοιχεία, όπου θα προσδιορίζεται το πότε δε θα αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα.  Προβλέπεται από το νόμο. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει φιλότιμο θα πρέπει να το επιβάλλουμε», διευκρίνισε ο ίδιος.

 Στο στόχαστρο

Στο μεταξύ, στο στόχαστρο του ελεγκτικού κλιμακίου του Δήμου έχουν μπει σε πρώτη φάση καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που παρότι αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα, ωστόσο δεν διαθέτουν τη σχετική άδεια για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 30 τέτοιες επιχειρήσεις. Εξ αυτών, μόνο 4 - 5, για την ώρα τουλάχιστον, έχουν προβεί στη ρύθμιση των οφειλών τους, έλαβαν δημοτική ενημερότητα και τη σχετική άδεια, όπως τόνισε ο κ. Βουσολίνος.

Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε 10 περίπου επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν άδεια για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, με αποτέλεσμα να κοπούν «τσουχτερά» πρόστιμα, που κυμάνθηκαν από 400 – 10.000 ευρώ. Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο, οι παραβάτες χρεώνονται διπλό, το κόστος της χρέωσης της άδειας που αντιστοιχεί στο κατάστημά τους. «Υπήρχε κατάληψη χώρου αξίας 5.000 ευρώ. Το πρόστιμο όμως που επιβάλλεται είναι το διπλάσιο του προβλεπόμενου τέλους, με αποτέλεσμα το πρόστιμο να διαμορφωθεί στις 10.000 ευρώ», σχολίασε ο κ. Βουσολίνος.

 Που έγιναν οι έλεγχοι

 Οι εξονυχιστικοί έλεγχοι, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την διευκόλυνση της κίνησης των πεζών και την απελευθέρωση κοινόχρηστου χώρου που καταλαμβάνεται παράνομα, πραγματοποιήθηκαν στη Γεωργίου Θεοτόκη, στη Μητροπολίτου Μεθοδίου και στον πεζόδρομο της Πολυλά. Οι καταστηματάρχες καλούνται από την ώρα που θα παραλάβουν το πρόστιμο να προβούν εντός 7 ημερών στην απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων και του λοιπού εξοπλισμού (παρτέρια, χωρίσματα, γλάστρες κ.α.).

 Συνεχίζεται το «σαφάρι»

 Το σαφάρι πάντως του ελεγκτικού κλιμακίου για την αυθαίρετη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων συνεχίζεται. Όπως επισήμανε ο κ. Βουσολίνος οι τρεις δρόμοι που έχουν τη μεγαλύτερη όχληση για τους κατοίκους της παλιάς πόλης είναι η Ευγενίου Βουλγάρεως, η Καποδιστρίου και η Μ. Θεοτόκη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι παντού υπάρχει παραπάνω ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Σύμφωνα πάντως με τον Πρόεδρο της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας Βασίλη Βασιλάκη, η προειδοποίηση του Δήμου πριν λίγο καιρό προς τους επαγγελματίες, προκειμένου να συμμορφωθούν τηρώντας τα όρια και απομακρύνοντας τον εξοπλισμό που δεν προβλέπεται στις σχετικές άδειες, έπιασε τόπο. Ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει ότι υπάρχουν και κάποιοι επαγγελματίες που αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα, χωρίς να έχουν λάβει την άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για διάφορους λόγους (οικονομικούς, φορολογικούς). «Το δυστύχημα είναι ότι όχι μόνο δεν έχουν άδεια αλλά δεν έχουν κάνει καν την κίνηση να καταθέσουν τη σχετική αίτηση για να τη λάβουν. Αυτό είναι ατόπημα μεγάλο», σχολίασε ο κ. Βασιλάκης.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση του Δήμου να περιλαμβάνεται στις άδειες αυτές ο όρος της υποχρεωτικής απομάκρυνσης των τραπεζοκαθισμάτων σε συγκεκριμένες ημέρες, τόνισε ότι από τη στιγμή που θα αναγράφεται στην άδεια, θα πρέπει και το οικονομικό αντιστάθμισμα που δίνουν οι επαγγελματίες για να τη λάβουν, να είναι προσαρμοσμένο στο διάστημα που θα κάνουν τη χρήση αυτών.

 Ξεκινούν και στα τουριστικά

 Την ερχόμενη εβδομάδα πάντως αναμένεται να ξεκινήσουν οι έλεγχοι και στα τουριστικά καταστήματα που δραστηριοποιούνται κυρίως στην παλιά πόλη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι χώροι που καταλαμβάνουν τα εμπορεύματα και οι πραμάτειες προβλέπονται στις άδειες. Για το θέμα μάλιστα της ανάπτυξης των πραματειών υπήρξε συνάντηση της Δημοτικής Αρχής με τον φορέα των καταστηματαρχών την προηγούμενη εβδομάδα.

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.