Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: Νέο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της περιοχής μας η παραχώρηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας

Λιμάνι Ηγουμενίτσας
20 Οκτωβρίου 2023 / 15:24

Παρουσία του Πρωθυπουργού, η τελετή υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης πλειοψηφικού ποσοστού στον όμιλο Γκριμάλντι

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΣΤ. ΓΚΙΚΑΣ). Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ηγουμενίτσα παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η τελετή υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης πλειοψηφικού ποσοστού του Λιμένος της Ηγουμενίτσας στον όμιλο Γκριμάλντι. Στην τελετή παρέστη και ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας.Η επένδυση αυτή στο 3ο μεγαλύτερο λιμάνι της Χώρας συνιστά προστιθέμενη αξία για τον τόπο και θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης, όχι μόνο για την Ηγουμενίτσα, αλλά για την ευρύτερη περιοχή μας.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής ο Στέφανος Γκίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παραβρέθηκα σήμερα μαζί με αγαπητούς συναδέλφους στην τελετή υπογραφής της Σύμβασης Παραχώρησης του λιμένος Ηγουμενίτσας στην εταιρεία Γκριμάλντι.

Η παραχώρηση του Λιμένος Ηγουμενίτσας στον γνωστό αυτό επενδυτικό όμιλο - στον οποίο μετέχει και η Κερκυραϊκή Ναυτιλιακή Εταιρεία «Κερκυραϊκές Γραμμές» - για 40 χρόνια, αποτελεί σίγουρα μια θετικότατη εξέλιξη που θα έχει σημαντικά οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή μας.

Το τίμημα είναι εξαιρετικά συμφέρον και ανέρχεται στα 84,17 εκ. ευρώ για το 67% των μετοχών (το 33% παραμένει στο Δημόσιο).

Επιπλέον, το Ελληνικό Δημόσιο θα επωφεληθεί από τη Σύμβαση Παραχώρησης, αφού ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας θα καταβάλλει στο Δημόσιο, ποσοστό 3,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων κάθε χρόνο και για τα 40 έτη που θα διαρκέσει η συμφωνία.

Προβλέπεται επίσης η κατασκευή μαρίνων τόσο στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όσο και στα μικρότερα λιμάνια που ανήκουν στον Οργανισμό, δηλ. στα Σύβοτα, στην Πλαταριά και στη Σαγιάδα, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των θέσεων από 200 που είναι σήμερα σε 720, με 40 θέσεις για mega yachts.

Η συγκεκριμένη επένδυση σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που δρομολογήσαμε και θα υλοποιήσουμε στην Κέρκυρα με την κατασκευή των 6 μαρίνων - και πιο συγκεκριμένα των: «mega yachts», «Καφέ Γυαλί», Λευκίμμης, Ημερολιάς, Γαΐου Παξών, Λάκκας Παξών μαζί με την επέκταση των Γουβιών και την μαρίνα των Μπενιτσών, θα προσδώσουν τεράστια προστιθέμενη αξία στη λεκάνη των Αν. ακτών Κέρκυρας - Θεσπρωτίας και θα απογειώσουν την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και όχι μόνον.

 Οι επενδύσεις αυτές θα ανακόψουν την ολοένα αυξανόμενη ροή τουριστών θαλάσσιου τουρισμού προς την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και την Κροατία που είναι ανταγωνιστικές χώρες.

Σημαντικό στοιχείο επίσης ότι οι επενδυτές δεσμεύτηκαν  ενώπιον του Πρωθυπουργού, ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας - το τρίτο μεγαλύτερο της Ελλάδας - θα μετατραπεί σε ένα «πράσινο» λιμάνι πρότυπο για όλη την ευρύτερη περιοχή».

Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο Βουλευτής Πρέβεζας Σπύρος Κυριάκης, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και πλήθος κυβερνητικών αξιωματούχων και φυσικά οι τοπικές Αυτοδιοικητικές Αρχές, με επικεφαλής τον επανεκλεγέντα Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη. Επίσης παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Grimaldi Euromed S.p.A. Emanuele Grimaldi και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης.

ΦΩΤΟ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΙΚΑΣ