Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΟΓΕ Κεντρ. Κέρκυρας: «Φωτογραφίες βιτρίνας» το έργο του ΣΥΚΟΙΠΑ σε παιδικούς - βρεφονηπιακούς σταθμούς

ΟΓΕ
02 Οκτωβρίου 2023 / 12:38

«Ο εξωραϊσμός της προσχολικής μέριμνας, απέχει παρασάγγας από τις πραγματικές ανάγκες του λαού της Κέρκυρας»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μπροστά στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, η απερχόμενη δημοτική αρχή προσπαθεί να πείσει για το έργο της, επιστρατεύοντας όποιον μπορεί να βοηθήσει. Έτσι λοιπόν και η εντεταλμένη Παιδείας Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και πρόεδρος του διαδημοτικού ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ, διαφημίζει φύκια για μεταξωτές κορδέλες! Σε πρόσφατο άρθρο της αναφέρεται στο «μεγαλειώδες έργο» που τάχα επιτελείται στους παιδικούς - βρεφονηπιακούς σταθμούς στο νομό μας. Ο εξωραϊσμός της προσχολικής μέριμνας, απέχει παρασάγγας από τις πραγματικές ανάγκες του λαού της Κέρκυρας.

Οι φωτογραφίες βιτρίνας επιχειρούν να εμφανίσουν κοσμογονικό έργο, αλλά η πραγματικότητα τις διαψεύδει:

  • Στους 18 δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς δεν υπάρχουν επαρκείς θέσεις, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο πολλά νήπια και βρέφη να μένουν εκτός. Διαχρονικά όλες οι δημοτικές αρχές της Κέρκυρας αντί να διεκδικήσουν κρατική χρηματοδότηση για ένα σύγχρονο ολοκληρωμένο δίκτυο δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών με μόνιμο προσωπικό, αρκούνται στα ψίχουλα του ΕΣΠΑ και στα voucher, των οποίων μεγάλο μέρος τους κατευθύνεται στους επιχειρηματίες της ιδιωτικής προσχολικής αγωγής. Έτσι και η απερχόμενη δημοτική αρχή, δεν έχει προχωρήσει σε καμία ουσιαστική παρέμβαση για την επέκταση των υπαρχόντων δημοτικών σταθμών, πόσο μάλλον σε έργα για τη δημιουργία νέων!
  • Μόλις το 1/4 των εργαζομένων είναι μόνιμοι και αορίστου χρόνου. Το κύριο τμήμα των εργαζομένων τα 3/4 είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, οι οποίοι μέσα σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας παλεύουν με φιλότιμο και αίσθημα ευθύνης να φροντίσουν τα παιδάκια της ευαίσθητης ηλικίας, ενώ βιώνουν διαρκές άγχος αν θα ανανεωθεί η 11άμηνη σύμβασή τους, αν θα μείνουν άνεργοι όταν αυτή λήξει ή αν θα εξοριστούν με τη μορφή της μετάθεσης. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ένα τόσο ζωτικό τμήμα της μέριμνας χωρίς μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό. Λες και την επόμενη χρονιά δε θα υπάρχουν οι ίδιες και μεγαλύτερες ανάγκες!
  • Οι μετακινήσεις των συμβασιούχων εργαζομένων γίνονται αυταρχικά και χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, καθώς και οι ίδιοι είναι εντελώς απροστάτευτοι με βάση το καθεστώς εργασίας τους. Εργαζόμενοι, κυρίως γυναίκες, ξεσπιτώνονται κι αναγκάζονται να σπαταλούν χρόνο και χρήμα για μετακίνηση στην άλλη άκρη του νομού. Ειδικά στο νησί μας, και μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο είχαμε τη μετακίνηση μιας συμβασιούχου βρεφονηπιοκόμου ΑΜΕΑ(!!!) από Παιδικό σταθμό της πόλης της Κέρκυρας, στη Λευκίμμη και από εκεί στον Αη Μαθιά, καθώς και την τοποθέτηση μιας συμβασιούχου βρεφονηπιοκόμου, μητέρα βρέφους, στον Αη Μαθιά (κάτοικος πόλης), αλλά και την τοποθέτηση μιας συμβασιούχου σχολικής καθαρίστριας, μητέρας 3 παιδιών, μονογονεϊκής οικογένειας που κατοικεί στη Λευκίμμη, σε σχολείο στους Αργυράδες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.

Οι γυναίκες που συσπειρώνονται στην Ο.Γ.Ε. καταγγέλλουμε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές από τις Δημοτικές αρχές και την εντεταλμένη πρόεδρο του ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ. που αντιμετωπίζουν με αυταρχισμό και αναλγησία τις εργαζόμενες γυναίκες στις υπηρεσίες των Δήμων, με αδιαφορία τις ανάγκες των οικογενειών μας για την μέριμνα και την φροντίδα των βρεφών και των νηπίων και επιπλέον προσβάλουν την νοημοσύνη μας, διαφημίζοντας μια εικονική πραγματικότητα ενόψει τοπικών εκλογών.

Υψώνουμε τείχος αντίστασης και προστασίας των εργαζομένων γυναικών που βιώνουν πολλαπλά την εκμετάλλευση και τις εργοδοτικές διακρίσεις στους χώρους δουλειάς.

Καλούμε τα σωματεία της Κέρκυρας, τους εργαζόμενους, τους νέους γονείς, τα νέα ζευγάρια να διεκδικήσουν μαζί μας

  • Αποκλειστικά δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, με μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του 21ου αιώνα.
  • Δημόσια ΚΔΑΠ, πλήρως στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό, για την απασχόληση των παιδιών όλο το χρόνο.
  • Την επαναλειτουργία των δημοτικών παιδικών κατασκηνώσεων για όλο το καλοκαίρι, ώστε να φιλοξενούνται τα παιδιά των εργαζομένων δωρεάν αντί να ψάχνουν οι γονείς λύσεις και να βάζουν για άλλη μια φορά το χέρι βαθιά στην τσέπη
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις προνοιακές δομές όλων των ειδικοτήτων με βάση τις ανάγκες, για να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ποιοτικές συνθήκες στήριξης και φροντίδας των παιδιών. Καμία απόλυση, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών.

Ομάδα Γυναικών Κεντρικής Κέρκυρας της ΟΓΕ