Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Στο κόκκινο» η Νεφρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κέρκυρας

Νεφρολογική Κλινική
05 Ιουλίου 2023 / 10:13
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Δύο από τους τρεις υπηρετούντες γιατρούς της Νεφρολογικής Κλινικής απουσιάζουν για σοβαρούς λόγους, με αποτέλεσμα ο ένας που έχει απομείνει να έχει ξεπεράσει τα ψυχικά και σωματικά του όρια

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στα όριά της βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες η πολύπαθη Νεφρολογική κλινική του Νοσοκομείου Κέρκυρας, με τους νεφροπαθείς να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας. Οπως μαρτυρούν οι ίδιοι στην "Ε", η καθημερινή τους μάχη με την ασθένεια επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από την έλλειψη γιατρών στο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Δύο από τους τρεις υπηρετούντες γιατρούς της Νεφρολογικής Κλινικής απουσιάζουν για σοβαρούς λόγους εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα ο ένας που έχει απομείνει να έχει ξεπεράσει τα ψυχικά και σωματικά του όρια. Εφημερίες, εξωτερικά ιατρεία, επείγοντα περιστατικά, συνταγογραγραφήσεις, πέφτουν στις πλάτες ενός και μόνου ανθρώπου, δοκιμάζοντας τις αντοχές του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ε", ο γιατρός έχει εδώ από καιρό στείλει επιστολή στη Διοίκηση του Νοσοκομείου ζητώντας τη άμεση επίλυση του προβλήματος και την νόμιμη άδειά του που φθάνει τις 170 ημέρες, ώστε να μην φτάσει ο ίδιος στο σημείο να παραιτηθεί. 

Απόγνωση με την έλλειψη στέγης

"Αγκάθι" στη έλευση γιατρού που θα δώσει μια μικρή ανάσα στη λειτουργία της κλινικής - έστω και προσωρινά - είναι η έλλειψη στέγης. Το μισθολογικό κίνητρο που δόθηκε με νέο νόμο του Υπουργείου Υγείας δεν είναι αρκετό, όταν γίνεται λόγος για την καρδιά της σεζόν στην Κέρκυρα... Η τουριστική εκμετάλλευση οδηγεί σε αδιέξοδο, όσους επιθυμούν να μείνουν στο νησί για επαγγελματικούς λόγους.  

Μετακινήσεις από άλλα Νοσοκομεία

Δεδομένου ότι ο μοναδικός γιατρός θα πάρει την άδειά του, όπως έχει δικαίωμα από τον νόμο, η Διοίκηση αναζητά λύσεις για να καλύψει το κενό έστω και με 24ωρες μετακινήσεις από αλλά Νοσοκομεία της Υγειονομικής Περιφέρειας, μέχρι τις 17 Ιουλίου που η θέση γιατρού και η φιλοξενία του έχει διευθετηθεί για ένα διάστημα τριών εβδομάδων. Στο ίδιο μοτίβο θα συνεχιστούν οι "εμβαλωματικές" κινήσεις μέχρις ότου στελεχωθεί η μονάδα.

Πηγές της "Ε" αναφέρουν ότι εκτός από την μία θέση που είναι ήδη εγκεκριμένη, έχει ζητηθεί μία επιπλέον θέση συντονιστή διευθυντή, με την ελπίδα ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον και θα αποκατασταθεί η σταθερότητα της μονάδας, για την εξυπηρέτηση των υγειονομικών αναγκών του νησιού.

Πάντως η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Κέρκυρας Μαντώ Εγγλεζοπούλου απαντά στην "Ε" ότι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε οφείλεται σε ένα έκτακτο γεγονός, δηλαδή την άδεια του γιατρού από τις 5 Ιουλίου. Ωστόσο το κενό θα καλυφθεί σε συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και οι ασθενείς έχουν ήδη ενημερωθεί.  

 

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.