Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έγκριση του ΠΕΣΔΑ απ΄την Περιφέρεια, χωροθέτηση απ΄το Δήμο

Περιφερειακό
19 Δεκεμβρίου 2016 / 11:42

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συζητήθηκε την Κυριακή στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στα Ιόνια Νησιά με χρονικό ορίζοντα έως και το 2021 και χωροθέτηση από τους Δήμους.

Τι προβλέπει ο ΠΕΣΔΑ
Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδιασμού θεωρείται η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή. Από το Σχέδιο προβλέπεται κάλυψη της Περιφέρειας με υποδομές δικτύου πράσινων σημείων (Π.Σ.), με τη δημιουργία τεσσάρων στην Κέρκυρα, ενός κινητού Π.Σ. και τριών στα Διαπόντια νησιά.
Για την συλλογή και την μεταφορά των απορριμμάτων προτείνεται η κατασκευή τριών σημείων μεταφόρτωσης στην Κέρκυρα και τριών στα Διαπόντια.
Στην Κέρκυρα προβλέπεται η κατασκευή Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων με μονάδα κομποστοποίησης.

Η μάχη της υλοποίησης
Όπως παραδέχθηκε στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης, το μεγάλο στοίχημα είναι η υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων. Υποστήριξε ότι μεγάλο βάρος θα δοθεί από την Περιφέρεια στην τακτική αποτύπωση και το έλεγχο της προόδου των εργασιών, με μια ενδιάμεση φάση αξιολόγησης.
 
Για το ΧΥΤΑ Λευκίμμης
Προβλέπεται η αποκατάσταση των όποιων ΧΑΔΑ έχουν απομείνει,  η ολοκλήρωση αποκατάστασης των κυττάρων  του ΧΥΤΑ Κεντρικής Κέρκυρας (βιοαέριο, ΕΕΣ) και η κατασκευή και λειτουργία νέου ΧΥΤΥ στην Κέρκυρα. Σχετικά με την χρήση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης ως ΧΥΤΥ, ο Περιφερειάρχης επανέλαβε ότι αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις, βάσει των ελέγχων που γίνονται.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης, έγιναν τοποθετήσεις τόσο από τον Αντώνη Κάντα εκπρόσωπο της Επιτροπής Πολιτών κατά του ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας, όσο και από την πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Τεμπλονίου Μάγδα Παπανικολοπούλου.
Μετά την έγκριση του ΠΕΣΔΑ από το Περιφερειακό ο Εξωραϊστικός εξέδωσε δελτίο τύπου: «Προτάθηκε αποκατάσταση του χώρου του Τεμπλονίου, αναμονή για την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, δημιουργία νέου ΧΥΤΥ στην Κέρκυρα, σε χώρο που θα υποδείξει η Δημοτική αρχή, ενώ για το μεσοδιάστημα προτάθηκε η εγκατάσταση δεματοποιητή στο Τεμπλόνι.
Όσον αφορά το μεσοδιάστημα, ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Τεμπλονίου, έχει επανειλημμένα εκφράσει στο παρελθόν, την αντίθεσή του για την τοποθέτηση και λειτουργία της συστοιχίας των μηχανημάτων του δεματοποιητή στον χώρο της χωματερής Τεμπλονίου, θέσεις που συνεχίζει να υποστηρίζει.
 
Η ενημέρωση απ' το Δήμο αργει βασανιστικά
Όπως αναφέρει το δελτίου τύπου του Εξωραϊστικού Συλλόγου Τεμπλονίου «Όσο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων  και συγκεκριμένα για την οροθέτηση της, είμαστε σε αναμονή της ενημέρωσης από  την Δημοτική  αρχή σχετικά με τις ενέργειες που έχει κάνει  για  να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και η οποία ενημέρωση αργεί βασανιστικά. Γεγονός είναι ότι η κατάσταση  έχει ξεφύγει από τον έλεγχο των υπεύθυνων (ΣΥΔΙΣΑ) και  επιδεινώνεται καθημερινά, όταν άθαφτοι τόνοι σκουπιδιών εναποτίθενται παρανόμως στο υπό αποκατάσταση Γ κύτταρο  και στο Β κύτταρο, από την λήξη της λειτουργιάς του τον Οκτώβρη, ακόμη δεν έχουν σκεπαστεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία.
Με δεδομένη την παρανόμια αλλά και τον υπερκορεσμό του χώρου της χωματερής Τεμπλονίου, ζητήσαμε από την Περιφερειακή αρχή αλλά και από το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων,  να παρέμβουν  στο μετρό που μπορούν και να ασκήσουν πιέσεις στον Δήμο για λήψεις αποφάσεων  και δραστικών μέτρων που αφορούν την εκ νέου οροθέτηση έκτος της ευρύτερης περιοχής Τεμπλονίου, καθώς και την αντιμετώπιση της τραγικής υφιστάμενης κατάστασης που βιώνει η Κέρκυρα εξ αιτίας της κακίστης διαχείρισης των απορριμμάτων.
 
Η επιτροπή ελέγχου ξεχάστηκε…
Ζητήσαμε επίσης,  την σύσταση της επιτροπής έλεγχου των έργων που θα γίνουν στην χωματερή η οποία,  ενώ είχε ξεκινήσει η δημιουργία της  με προσπάθεια και πρωτοβουλία  από την Περιφέρεια, δεν έτυχε του ανάλογου ενδιαφέροντος από τους κληθέντες να λάβουν μέρος.
Επειδή, όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι λύσεις έκτος Τεμπλονίου υπάρχουν, αλλά για διάφορους και διαφορετικούς ίσως λόγους ο καθένας δεν θέλει να τις δει, ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Τεμπλονίου, θα συνεχίσει την προσπάθεια αφύπνισης και ενημέρωσης υπεύθυνων και πολιτών με κάθε νόμιμο και δυναμικό τρόπο».
 
ΤΕΕ Κέρκυρας - Ασάφεια στη χωροθέτηση & το χρονοδιάγραμμα
Χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια ώς προς την χωροθέτηση αλλά και ως προς το χρονοδιάγραμμα, εκτιμά το ΤΕΕ σχετικά την Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Ιονίων Νήσων:
«Η επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ, έστω και καθυστερημένα, είναι σημαντικό γεγονός για τον τόπο. Θα πρέπει να είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων, το οποίο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις για την Κέρκυρα».
 
Επισημάνσεις της Διοικούσας Επιτροπής
1.Το κείμενα του ΠΕΣΔΑ μολονότι είναι σαφές ως προς τις γενικές κατευθύνσεις, είναι ετεροβαρές σε ότι αφορά στην εξειδίκευση μερικών θεμάτων (π.χ. δράσεις που αφορούν το τοπικό σχέδιο), ενώ είναί πολύ γενικό σε άλλα (π.χ. χωροθετήσεις μονάδων).
2.Επειδή ή παράμετρος του χρόνου για τη διαχείριση των αποβλήτων είναι εξαιρετικά κρίσιμη, το πλαίσιο θα πρέπει να περιλαμβάνει σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προβλέψεών του.
3.Η μεγάλη διασπορά των κατοικιών του νησιού αποτελεί μια πραγματικότητα οποία μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στη χωροθέτηση εγκαταστάσεων και χώρων διαχείρισης αποβλήτων. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει έλεγχος για το αν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και αποκλεισμού χώρων διαχείρισης, είναι δυνατό να οδηγήσουν σε κατάλληλες περιοχές. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα παρεκκλίσεων, με αντιστάθμισμα την αυστηροποίηση περιβαλλοντικών ή άλλων κριτηρίων.
 
Εκπαίδευση των πολιτών
4.Η εφαρμογή λύσεων στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων είναι υπόθεση όλων των πολιτών, οπότε η ενημέρωση και η εκπαίδευσή τους για το θέμα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και να περιγράφεται με συστηματικό τρόπο ως διακριτή δράση υποχρεωτικού χαρακτήρα. Πέραν των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στο σχέδιο μπορεί να προβλεφθούν εντοπισμένες (π.χ. σχολεία, πανεπιστήμιο) πιλοτικές δράσεις διαχείρισης, με κίνητρα και στοιχεία ανταποδοτικότητας και να προβληθούν ως εφαρμογές καλής πρακτικής.
5.Βασική πρόβλεψη πρέπει να είναι η ένταξη και εφαρμογή των τοπικών σχεδίων ως εξειδίκευση του γενικού πλαισίου, αλλά και η αντιμετώπιση άλλων κατηγοριών αποβλήτων όπως είναι τα απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, απόβλητα ελαιοτριβείων κ.λ.π.
6.Προϋπόθεση εφαρμογής του ΠΕΣΔΑ είναι η οριστικοποίηση του χωροταξικού σχεδιασμού της περιοχής.
 
Τέλος,
Οι διαδικασίες, μεθοδολογίες και πρακτικές που θα υιοθετηθούν καθώς και οι χωροθέτηση των εγκαταστάσεων και δομών για τη διαχείριση των αποβλήτων θα πρέπει να:
- είναι περιβαλλοντικά αποδεκτές,
- υλοποιούνται σύμφωνα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα
- παρακολουθούνται με βάση μετρητικά στοιχεία σε όλες τις φάσεις εφαρμογής τους,
- δημοσιοποιείται έκθεση των υλοποιούμενων βημάτων από τους φορείς που έχουν την ευθύνη εφαρμογής του ΠΕΣΔΑ.
 
Όποια κι αν είναι η τελική μορφή του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ, για να μην έχει την τύχη του ισχύοντος σχεδίου το οποίο απέτυχε, θα πρέπει να ικανοποιούνται τρεις βασικές συνθήκες:
α) Προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
β) Σαφής στοχοθεσία που θα λύνει το πρόβλημα.
γ) Στενή παρακολούθηση υλοποίησης των στόχων και λογοδοσία στη κοινωνία».
 
Η απάντηση του Περιφερειάρχη
«Η σημερινή απόφαση για τον ΠΕΣΔΑ δεν εμπλέκεται με τη χωροταξία, όσο κι αν κάποιους αυτό τους ξενίζει. Δηλαδή το που θα πάει το εργοστάσιο, που θα πάει ο ΧΥΤΥ, που θα είναι τα πράσινα σημεία, όλα αυτά είναι θέματα για τα οποία αρμόδια είναι οι Δήμοι. Το Περιφερειακό  Συμβούλιο κάνει προσπάθεια να αποστασιοποιείται από αυτό το θέμα για να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφορετική χωροθέτηση ανάλογα με τις υποδείξεις του Δήμου» απάντησε ο Θ. Γαλιατσάτος.