Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαθητές του ΕΠΑΛ. Κ. Κορακιάνας έφτιαξαν το δικό τους θερμοκήπιο

ΕΠΑΛ
11 Φεβρουαρίου 2022 / 13:38

Συνδυάζουν γνώσεις και δεξιότητες με "όχημα" το ΕΣΠΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μεράκι και διάθεση για δημιουργία επιδεικνύουν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Κ. Κορακιάνας , οι οποίοι κατάφεραν να φτιάξουν το δικό τους θερμοκήπιο αλλά και ένα φυτώριο, με τα λουλούδια του οποίου θα διαμορφώσουν τον κήπο του νηπιαγωγείου του Αγίου Μάρκου.

Το διδακτήριο των 60 μαθητών με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και του διευθυντή Γιώργου Πισσάνου εφαρμόζει εδώ και καιρό καλές πρακτικές,  με στόχο αυτές να διαχυθούν στην τοπική κοινωνία. Όραμα του κ.Πισσάνου είναι να μπορέσουν οι απόφοιτοι του σχολείου με το πτυχίο τους, να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας, έχοντας αποκτήσει ήδη εμπειρία από την φοίτησή τους στο ΕΠΑΛ συνδυάζοντας γνώσεις και δεξιότητες  απ’ όλες τις επιστήμες.



Σήμερα στο διδακτήριο, που στεγάζεται στις παλιές κατασκηνώσεις της Κέρκυρας χρονολογίας του 1962,  λειτουργούν δυο τομείς. Της Γεωπονίας που οδηγεί στην ειδικότητα του Τεχνικού Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, με άλλα λόγια ενός «σύγχρονου κηπουρού» και της Οικονομίας και της Διοίκησης,  από την οποία προκύπτουν οι υπάλληλοι τουριστικών επιχειρήσεων.

Η ιδέα
Η ιδέα του θερμοκηπίου για τον τομέα Γεωπονίας ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια με την ανάληψη καθηκόντων του κ.Πισσάνου ως διευθυντή. Αρχικά φτιάχτηκε ένα θερμοκήπιο από σωλήνες και συρματοπλέγματα, όμως επειδή οι ανάγκες του σχολείου μεγάλωσαν στο μεταξύ, προχώρησαν σε πιο καινοτόμες και σύγχρονες δράσεις. Πρόσφατα οι μαθητές με την επίβλεψη των καθηγητών τους ολοκλήρωσαν το νέο σύγχρονο θερμοκήπιο συνδυάζοντας γνώσεις και δεξιότητες.



Με όχημα το ΕΣΠΑ

Στο θερμοκήπιο θα γίνει καλλιέργεια λαχανικών και βοτάνων. Παράλληλα τα λουλούδια από το φυτώριο θα αξιοποιηθούν για την διαμόρφωση κήπων σε διάφορα σημεία, όπως σχολεία, πάρκα κ.α., στο πλαίσιο της διασύνδεσης του σχολείου με την κοινωνία. «Σκοπός μας είναι να συμμετέχουν οι μαθητές και μέσα από τα λάθη και τις παραλείψεις που είναι κι αυτά μέσα στο πρόγραμμα να μάθουν. Θέλουμε οι απόφοιτοί μας να καταστούν γνώστες για την τοπική κοινωνία», επισήμανε ο κ.Πισσάνος.

Το σχολείο αξιοποιεί όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ που έχει στην διάθεσή του. Πρόσφατα μάλιστα το σχέδιο δράσης του Τομέα Γεωπονίας για τη χρήση νέων τεχνολογιών σε συστήματα άρδευσης, έλαβε την έγκριση για την υλοποίησή του, από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ».

Σκοπός του προγράμματος είναι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της υπερκατανάλωσης του νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με προγραμματισμένο πότισμα κατά την διάρκεια της νύχτας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ