Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έργα - γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ η παράκαμψη Τρία Γεφύρια - Βρυώνη και Βρυώνη – Μωραΐτικα

ΕΣΠΑ
14 Ιουνίου 2023 / 15:22
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Σημαντικά αυξημένοι οι πόροι του νέου ΕΠ Ιόνια Νησιά, με τον συνολικό πρόγραμμα να ανέρχεται στα 287 εκατ. ευρώ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έργα – γέφυρα στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027 θα αποτελέσει η περίφημη παράκαμψη Τρία Γεφύρια – Βρυώνη, όπως και το οδικό έργο Βρυώνη - Μωραΐτικα με την χρηματοδότησή τους να είναι ήδη εξασφαλισμένη, και την δημοπράτησή τους να αναμένεται μέχρι τη λήξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιόνια Νησιά 2014-2020, δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου του 2023.

Όπως τόνισε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα με αφορμή την ολοκλήρωση του ΕΠ Ιόνια Νησιά 2014-2020 και την έναρξη του αντίστοιχου προγράμματος 2021-2027 για τα δυο αυτά έργα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προπαρασκευαστικές εργασίες (επικαιροποιήσεις μελετών, γεωτεχνικές μελέτες) που απαιτούνταν μετά το χτύπημα του «Μπάλλου», καθώς θα έπρεπε να αποκατασταθούν πρώτα οι υποδομές που καταστράφηκαν για να μπορέσουν να δημοπρατηθούν.

Η κ. Κράτσα τόνισε ότι το ΕΠ Ιόνια Νησιά 2014-2020, συνολικού π/υ 201 εκατ. ευρώ, θα «κλείσει» με απόλυτη επιτυχία χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου και με την απορροφητικότητα των πόρων να βρίσκεται ήδη στο 88% - 89%. Το αποτέλεσμα πάντως της αξιολόγησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται την Παρασκευή, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων των Επιτροπών Παρακολούθησης των εν λόγω προγραμμάτων.

Σήμερα μάλιστα πραγματοποιήθηκαν τεχνικές συσκέψεις της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΠ Ιόνια Νησιά με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου εξετάστηκαν οι διάφορες παράμετροι του προγράμματος ,ώστε να διαπιστωθεί το ασφαλές κλείσιμό του στη λήξη του έτους.

«Στόχος μας είναι το ΕΣΠΑ 2014-2020 να κλείσει ομαλά και αποδοτικά και να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από την Περιφέρειά μας. Η πρόβλεψη είναι ευοίωνη, όπως διατυπώθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξής Δημήτρη Σκάλκο ότι θα κλείσει χωρίς απώλεια πόρων», ανέφερε η κ. Κράτσα.

Επισκέψεις σε έργα

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται μάλιστα να επισκεφθούν αύριο έργα που υλοποιήθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ, μεταξύ των οποίων είναι το Αχίλλειον, Κέντρα Κοινότητας, ΚΗΦΗ, ερευνητικά και ψηφιακά έργα του Ιονίου Πανεπιστημίου κ.α. Αυξημένοι οι πόροι του νέου ΕΠ Ιόνια Νησιά Σε ό,τι αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, οι πόροι για το 2021 – 2027 είναι σημαντικά αυξημένοι σε σχέση με το υφιστάμενο, καθώς διαμορφώνονται στα 287 εκατ ευρώ. Το βάρος «πέφτει» κυρίαρχα στον κοινωνικό τομέα με την χρηματοδότηση να ανέρχεται στα 87 εκατ. ευρώ από 46 εκατ . ευρώ.

Όπως τόνισε ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Ιονίων Νήσων Κώστας Ασπιώτης το νέο ΕΣΠΑ κινείται σε τρεις άξονες που αφορούν την μεταφορά: -Κοινωνικών δομών (ΚΗΦΗ, Κέντρα Κοινότητας, Ξενώνας Κατά της Βίας των Γυναικών, δομές του Κοινωνικού Ταμείου) στο ΕΠ Ιόνια Νησιά 2021-2027 για να μην υπάρχει κενό στη χρηματοδότησή τους -Έργα του ΕΠ Ιόνια Νησιά 2014-2020 που είναι σε καθεστώς υπερδέσμευσης (π.χ. έργα υδρεύσεων, πολιτισμού, βιοποικιλότητας) -Εμβληματικά έργα που έχουν ορόσημο το τέλος του 2024, όπως η Δομή Καινοτομίας, το εκκολαπτήριο - θερμοκοιτίδα νέων καινοτόμων επιχειρήσεων που θα λειτουργήσει στην Κέρκυρα και ψηφιακά έργα για χρηματοδότηση ερευνητών πάνω σε καινοτόμες ιδέες για έρευνα.

Όπως διευκρίνισε έμφαση στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ δίνεται τους τομείς της υγείας, της απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης, στην καταπολέμηση της φτώχειας.

Ενεργοποίηση

Κοινή διαπίστωση πάντως τόσο της κ. Κράτσα όσο και του κ. Ασπιώτη είναι ότι για την καλύτερη δυνατή πορεία του νέου ΕΣΠΑ αλλά και την ολοκλήρωση του υφιστάμενου, απαιτείται από τους δήμους να ενεργοποιηθούν και να προετοιμαστούν εγκαίρως. Για το σκοπό αυτό αύριο η κ. Κράτσα θα λάβει μέρος στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ, ώστε να ενημερώσουν τους δημάρχους των Ιονίων Νήσων για την πορεία του υφιστάμενου ΕΣΠΑ που βαίνει στην ολοκλήρωσή του αλλά και τις προκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου.

«Είναι σημαντικό οι δικαιούχοι να είναι ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι. Οι δήμοι θα πρέπει να κάνουν ιδιαίτερες προσπάθειες επιτάχυνσης και απορρόφησης των πόρων για τον κοινό μας στόχο να κλείσει το πρόγραμμα αποτελεσματικά τον Δεκέμβριο του 2023 και να μην χαθούν πόροι», ανέφερε η κ. Κράτσα.

Εκδήλωση

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου η κ. Κράτσα αναφέρθηκε και στην εκδήλωση την οποία διοργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων την Παρασκευή 16 Ιουνίου με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Η εκδήλωση με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» θα πραγματοποιηθεί στις 5.30 μ.μ. στη συνεδριακή αίθουσα του ΟΛΚΕ, παρουσία και του ευρωβουλευτή Νίκου Παπανδρέου. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στους στόχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και στην αναπτυξιακή στρατηγική των Ιονίων Νήσων και τις προσδοκίες από την Ε.Ε.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.