Κυριακή 19.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το «ιστορικό» της προμήθειας εξοπλισμού για το νοσοκομείο Κέρκυρας

Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών
17 Nov 2016 / 13:28

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με σκοπό να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και να διαλευκανθεί η σύγχυση σχετικά με την ιστορία της προμήθειας ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών εξέδωσε ανακοίνωση:

«Με μεγάλη έκπληξη το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε δηλώσεις πολιτικών και διοικητικών παραγόντων για το θέμα της προμήθειας αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο.
Μένουμε με την εντύπωση ότι δεν γνωρίζουν το θέμα και αυτοσχεδιάζουν. Μέχρι σήμερα, αξονικός τομογράφος ζητήθηκε, από το υπουργό (!), από τον διοικητή της 6ης Υ.Πε (!!) και πρόσφατα η βουλευτής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, το… πήρε πάνω της και υποσχέθηκε να ενεργήσει τα δέοντα.
 
Για μας είναι απολύτως σαφές ότι υπάρχει άγνοια και απόλυτη σύγχυση. Για να μην γίνονται άσκοπες κινήσεις που θα οδηγήσουν σε νέα απώλεια χρόνου και εν τέλει θα είναι εις βάρος των ασθενών και χρηστών υγείας του νομού, δημοσιοποιούμε το ιστορικό, τα γεγονότα και την (μοναδική) πρόταση:  

Στο ΕΣΠΑ 2007-2013 ήταν ενταγμένα τα έργα που αφορούν στην αγορά:
 
1ον. αξονικού τομογράφου,
2ον. καρδιολογικού υπερηχοτομογράφου και
3ον. μαστογράφου.

 
 
Σχετικά με την εξέλιξη του αξονικού τομογράφου:
 
Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός τον Μάιο του 2015.
Συμμετείχαν τρεις εταιρείες: Siemens, GE και Phillips .
Οι προδιαγραφές του αξονικού, 64 τομών, ήταν εγκεκριμένες από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ).
Έγινε προδικαστική προσφυγή από τη Siemens για θέματα των προδιαγραφών. Η επιτροπή ενστάσεων του νοσοκομείου δεν απάντησε και ακολούθησαν ασφαλιστικά μέτρα. Η εταιρεία Siemens δικαιώθηκε. Μετά από αυτή την εξέλιξη σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβρη του 2015, αποφασίστηκε η ματαίωση του διαγωνισμού.
 
Τον Ιούλιο του 2016, συντάχθηκε τεχνικό δελτίο για εκ νέου διαγωνισμό του αξονικού με τις ίδιες προδιαγραφές, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του δικαστηρίου.
 
Σχετικά με τον καρδιολογικό υπερηχοτομογράφο:
 
Έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και έχει κατακυρωθεί σε προμηθευτή, αλλά δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση. Με λίγα λόγια, είναι ήδη έτοιμος στο “κουτί” και αναμένει το άνοιγμα του προγράμματος εκ μέρους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση και το μηχάνημα να παραληφθεί.
  
Σχετικά με τον μαστογράφο:
 
Έχει διεξαχθεί η διαγωνιστική διαδικασία. Η εξέλιξή της συζητήθηκε την 26/10/2016 στο δικαστήριο. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, θα πρέπει να αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου αν θα συνεχίσει με την μία ή τις τρείς εταιρείες . 
 
Η διαδικασία είναι γνωστή. Και για τα τρία θέματα πρέπει να γίνουν:
 
 -  Υποβολή νέας πρότασης μέσω Περιφέρειας στο ΕΣΠΑ 2014-2020.
 
 -  Μετά την νέα έγκριση (γέφυρα) θα πρέπει να υποβληθούν οι προτάσεις για ένταξη.
 
-  Αμεση προκήρυξη διαγωνισμού (αφορά μόνο στον αξονικό τομογράφο).
 
-  Ο Διαγωνισμός για το μαστογράφο συνεχίζεται (σύμφωνα με απόφαση που πρέπει να ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου)
 
-  Υπογράφεται η σύμβαση με την προμηθεύτρια εταιρεία (κ. Παπαποστόλου) και παραλαμβάνεται ο καρδιολογικός υπερηχοτομογράφος.
 
 
Το είπαμε από την πρώτη στιγμή, δημόσια στη συνέντευξη τύπου που δώσαμε στις 22/9/2016  ότι είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε.
Ήρθαν απέναντί μας, Περιφερειάρχης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μόνο αυτοί μπορούν να εξηγήσουν τους λόγους και τις αιτίες στον κερκυραϊκό λαό. Εμείς, ειλικρινά αδυνατούμε.
 
Αυτά και άλλα πολλά είχαμε την πρόθεση να συζητήσουμε, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την προμήθεια των εξαιρετικών μηχανημάτων στο νοσοκομείο μας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών του νομού.
 
Οι διαδικασίες αυτές δεν είναι πρωτόγνωρες για άλλες περιφέρειες της πατρίδας μας που “έτρεξαν” το προηγούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 και συνεχίζουν να “τρέχουν” το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 με αποτέλεσμα την προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας των Περιφερειών τους,
 
Είναι πλέον καιρός να εγκαταλείψουμε τη μιζέρια, τον ερασιτεχνισμό, τα μεγάλα λόγια και να επιταχύνουμε το βηματισμό μας για να πετύχουμε. Το έχει ανάγκη ο τόπος μας».
 
 
                                                                                                           17/11/2016
 
Μπούκας Χρυσόστομος
       Πρόεδρος