Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υδραίου: Να εμπνευστούμε από την Ιστορία μας, για να οραματιστούμε το Αύριο

25 Μαρτίου
24 Μαρτίου 2021 / 12:02

Το μήνυμα της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Συνδημότισσες Συνδημότες,
Συμπληρώνονται φέτος  δυο αιώνες απ' την 25η Μαρτίου του 1821, την ημέρα που αποτέλεσε αφετηρία για την Εθνική μας Παλιγγενεσία.
Πρόκειται για μια ημερομηνία - ορόσημο, όχι μόνο για την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή ιστορία.

Η επανάσταση  του 1821 για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση του λαού μας, υπήρξε ένα πραγματικό φωτεινό σύμβολο ελπίδας μέσα στο απόλυτο σκοτάδι της εποχής. Σε μια περίοδο που όλα φάνταζαν ως μονόδρομος και ο αντίπαλος ισχυρότατος, ένας επαναστατημένος λαός κατόρθωσε να στείλει,  το μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι οι άνθρωποι όταν έχουν το δίκιο με το μέρος τους και τη δίψα για ελευθερία και δικαιοσύνη, μπορούν να τα καταφέρνουν.

Κάθε επέτειος, φέρει ισχυρούς συμβολισμούς, η συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, περιμένει από εμάς να της δώσουμε νόημα.  Στην Ελλάδα των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, η επέτειος μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για να στρέψουμε το βλέμμα μας στο Μέλλον. Να εμπνευστούμε από την Ιστορία και την πορεία μας, για να οραματιστούμε το Αύριο και να προετοιμαστούμε για τη νέα εποχή που έρχεται. Οι Έλληνες ενωμένοι να βρούμε τον τρόπο για να συνομιλήσει το παρελθόν με τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο.

Ο εορτασμός της εθνικής επετείου, υπερβαίνοντας τη μηχανική επανάληψη μιας εθιμοτυπικής εορτής, στοχεύει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης ως πηγή έμπνευσης και άντλησης δυνάμεων και συναισθημάτων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων.

Αυτή η υγιής, δυναμική, συνεχώς επαναπροσδιοριζόμενη και ανατροφοδοτική σχέση παρελθόντος – παρόντος, μπορεί να αποτελέσει την αισιόδοξη προοπτική μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται από σύγχρονους εχθρούς και δεν σταματά να αγωνίζεται για διαχρονικές αξίες.

Τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση βρίσκουν τη χώρα μας να έχει διανύσει  μια δύσκολή διαδρομή.  Μέσα από αυτή την πορεία κατάφερε όμως, να γίνει ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος, μέλος  της ευρωπαϊκής οικογένειας.  Την σημερινή επέτειο,  πρέπει να την χαράξουμε  στη συλλογική μνήμη ως κάτι ξεχωριστό.

Η συμβολή της Κέρκυρας  και των Επτανήσων  που  δε γνώρισαν τουρκικό ζυγό,  στην Επανάσταση του 1821 υπήρξε  σημαντική. Η επιθυμία για πατρίδα στα Επτάνησα υπήρξε έντονη  και οι επτανήσιοι πολέμησαν όπως όλοι οι ξένοι, για μια Ελλάδα που βρισκόταν στο μυαλό τους και την καρδιά  τους.  Αλλά και μετά την Ένωση  του νεοσύστατου ελληνικού κράτους   με την οργανωμένη Επτανησιακή Πολιτεία,  οι Επτανησιώτες, με αμεσότερες τις επιρροές του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, ενίσχυσαν το δημοκρατικό προβληματισμό και την πολιτική σκέψη.

Η  Κέρκυρα θυμάται. Η Κέρκυρα τιμά. Η Κέρκυρα  διδάσκεται και μετατρέπει την ιστορική  μνήμη και τα βιώματα  του παρελθόντος, σε δυναμική  και προοπτική για το παρόν  και το μέλλον. Για να έχουμε τη θέση  που μας αξίζει  σε ένα  ανταγωνιστικό και πλουραλιστικό  ευρωπαϊκό και  διεθνές περιβάλλον ως έθνος.

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Οι μέρες που διανύουμε είναι κρίσιμες. Έν μέσω μιας πανδημίας που απειλεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη, καλούμαστε, να προτάξουμε το ΕΜΕΙΣ για να πετύχουμε μια νέα Απελευθέρωση από έναν εχθρό αόρατο και επικίνδυνο.

Η ελευθερία και η υγεία είναι τα υπέρτατα αγαθά της ζωής μας και για αυτά πρέπει να αγωνιζόμαστε με αυτοθυσία και αυταπάρνηση.

Ο Δήμος  Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων  τιμά την επέτειο της 25ης Μαρτίου και εκφράζει με αισιοδοξία την πεποίθησή του για ένα καλύτερο αύριο, αντάξιο του ιστορικού παρελθόντος του έθνους μας.

Με αλληλεγγύη, υπομονή και ψυχραιμία, θα κατορθώσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή τη μεγάλη δυσκολία.