Κυριακή 19.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών: Αυταρχισμοί δεν έχουν θέση στο νοσοκομείο (video)

Νοσοκομείο Κέρκυρας
22 Σεπτεμβρίου 2016 / 12:32
Χριστίνα Γκερέκου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με το χαρακτηρισμό decadence συνόψισε την παρουσίασή του για τις υπηρεσίες υγείας του Νοσοκομείου ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Χ. Μπούκας.

Περιγράφοντας τις διαπιστωμένες ελλείψεις σε υποδομές και χρηματοδότηση, υπογράμμισε ωστόσο την επιδείνωση των συνθηκών λόγω της στάσης του νέου Διοικητή: Συγκεντρωτισμός, αυταρχισμός και πρακτικές εκφοβισμού. «Από την αρχή της θητείας του, δεν δείχνει κανένα σεβασμό στους νομοθετημένους θεσμούς επιστημονικών οργάνων. Στις λίγες μέρες θητείας του, έχει έρθει σε ορατή σύγκρουση με πλειάδα γιατρών που εκπροσωπούν λειτουργία κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Οι μέχρι τώρα ενέργειές του διχάζουν, αντί να συνθέτουν».
 
Λασπολογίες
 
Η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο σωματείο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και τον νέο Διοικητή του Νοσοκομείου, έφερε και την ανακοίνωση της επιτροπής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία κάνει λόγο για «όψιμους σωτήρες που οι ίδιοι αποτελούν μέρος του προβλήματος, οι οποίοι, λασπολογώντας, δυναμιτίζουν με δήθεν καταγγελτικό λόγο την προσπάθεια της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας» υπογραμμίζοντας ότι η νέα διοίκηση δεν ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο παρελθόν οι θέσεις αυτές καλύπτονταν μόνο από κομματικά στελέχη. «Φαίνεται ότι αυτό τους χαλάει τη συνταγή και γι’ αυτό διαμαρτύρονται».
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών επανέλαβε το πάγιο αίτημα του σωματείου για επανασύσταση του ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων, την επάνοδο της έδρας του ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα και την άμεση ανάγκη πρόσληψης τουλάχιστον 20 γιατρών. «Ακούσαμε το νέο διοικητή να αναφέρει δημόσια ότι το τάδε τμήμα ή η τάδε κλινική έχει 70% κάλυψη σε γιατρούς. Θεωρούμε ότι δεν γνωρίζει καθόλου την λειτουργία του νοσοκομείου, δεν μελέτησε και δεν συνεργάστηκε για να μάθει. Υπενθυμίζουμε ότι όταν ο σημερινός διοικητής του νοσοκομείου ήταν συνδικαλιστής, ξιφουλκούσε κατά αποφάσεων παλαιών διοικήσεων, όταν αυτές καλούσαν ειδικευμένους γιατρούς, από το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), να βοηθήσουν στη λειτουργία του νοσοκομείου. Τι τον αναγκάζει όμως σήμερα, λίγους μήνες μετά, ο ίδιος να  διατάσσει τουλάχιστον 5 γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας να έρθουν να πληρώσουν ανάγκες κλινικών που δεν καλύπτονται; »
 
Η άποψη του νέου Διοικητή
 
Μιλώντας στο enimerosi.com, ο Φοίβος Κακαβίτσας απαντά: «Η πλήρωση αναγκών γίνεται με μετακίνηση από τα Κ.Υ. μόνο συγκεκριμένων Ειδικοτήτων που υπάρχει έλλειψη και δεν είναι κάτι που υποστηρίζω για πρώτη φορά. Όπως και παλιά, είμαι ακόμα αντίθετος στην μετακίνηση Γενικών Γιατρών από τα Κέντρα Υγείας. Όχι απλά άσπρες μπλούζες». Ο σημερινός διοικητής δηλώνει ότι τα κίνητρα των δηλώσεων του προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών είναι καθαρά πολιτικά και αποδεικνύεται περίτρανα από το ότι γίνονται από τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας του: «Το νεότευκτο σωματείο που φτιάχτηκε με κομματική στόχευση (και του οποίου ο πρόεδρος ανήκει και στηρίζει το παλιό κομματικό κατεστημένο που διέλυσε τη χώρα) δεν φαινεται να έχει τετοιους ενδοιασμούς» γράφει στο FB.
 
Η μετατροπή εφημεριών
 
Όπως ωστόσο συμπληρώνει, ένας από τους λόγους αντιπαράθεσης με τον διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής είναι και η μετατροπή των εφημεριών ετοιμότητας σε ενεργείς εφημερίες: «Μετέτρεψα τις εφημερίες ετοιμότητας σε ενεργείς, ώστε να υπάρχει εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου, βάσει του δικαιώματος που μου δίνει ο νόμος του 2014 για τη μετατροπή εφημεριών, κόβοντας τις εφημερίες απ΄ το σπίτι».
Όπως αναφέρει ο Διοικητής, οι ενέργειες της νέας Διοίκησης γίνονται προς την κατεύθυνση της βελτιστοποίησης της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, τον εξορθολογισμό του συστήματος προμηθειών και τη διεκδίκηση περισσότερων γιατρών και νοσηλευτών από την Υγειονομική Περιφέρεια.
 
Νοσοκομείο Γ΄ κατηγορίας
 
Αναφερόμενος στις συνθήκες παρακμής, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Χ. Μπούκας, αναφέρει ότι το νοσοκομείο Κέρκυρας, σύμφωνα με το κράτος, είναι προβληματικό.«Το κράτος κατηγοριοποιεί τα νοσοκομεία σε εκείνα με πολλούς γιατρούς, σε άλλα με λιγότερους και εκείνα, τα προβληματικά όπως τα ονοματίζει, όπως εμείς, με ελάχιστους. Εμείς, στην Κέρκυρα, ανήκουμε ασφαλώς στη Γ'  κατηγορία. Αυτό, θεωρούμε ότι είναι απολύτως αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό, εφόσον πιστεύουμε ακόμη ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο αγαθό της δημόσιας υγείας. Ζητάμε από το Δικηγορικό Σύλλογο, να παρέμβει για τα συμφέροντα των Κερκυραίων πολιτών, τα οποία θεωρούμε ότι καταπατώνται βάναυσα.
 
Βασικές ελλείψεις
 
Στο νοσοκομείο Κέρκυρας που εξυπηρετεί σύμπλεγμα νησιών, δεν υπάρχουν βασικές υποδομές, όπως νεογνολογική μονάδα, μονάδα εμφραγμάτων, αιμοδυναμικό τμήμα και φυσικά σαν γιατροί και σαν πολίτες δεν είμαστε καθόλου υπερήφανοι για τη λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού, του τμήματος επειγόντων περιστατικών, της κατάργησης μίας παθολογικής κλινικής, της λειτουργίας ενός και μοναδικού νευρολόγου, της έλλειψης αιματολόγων, ενδοκρινολόγου, γιατί όχι αγγειοχειρουργού και τόσων άλλων. Γίνονται δήθεν συσκέψεις για την διαχείριση της μιζέριας μας. Δεν το αξίζουμε. Για αυτό εμείς θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε. Θεωρούμε, ότι η συνέχιση της αυτιστικής πολιτικής εκ μέρους του διοικητή, θα φέρει την λειτουργία του νοσοκομείου σε μεγάλα αδιέξοδα».
 

Μπαλώματα από το ΕΣΠΑ

Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, όσον αφορά στην υγεία και στα Ιόνια Νησιά την περίοδο 2014-2020 ανέρχεται στο ποσό των 24.014.995 ευρώ. «Αρκετά χρήματα για να μπαλωθούν τρύπες. Εμείς σήμερα απευθύνουμε δύο απλά ερωτήματα:
α) υπάρχουν προτάσεις; σχέδια; εγκρίσεις; απορροφήσεις; Εμείς, στο μέτρο του δυνατού, δηλώνουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με την Περιφέρεια για τις ανάγκες χρηματοδότησης του συστήματος υγείας στο νομό.
β) υπάρχει απολογισμός όσον αφορά στην υγεία από την ευκαιρία χρηματοδότησης από το προηγούμενο ΕΣΠΑ; Γιατί εμείς θεωρούμε ότι εκεί χάθηκε ο υπερσύγχρονος αξονικός τομογράφος για το νοσοκομείο της Κέρκυρας, ο σύγχρονος καρδιολογικός υπερηχοτομογράφος, αλλά και εργαστηριακός εξοπλισμός Κέντρων Υγείας του νομού. Άλλοι πόροι από το προηγούμενο ΕΣΠΑ εκταμιεύτηκαν; Εμείς, σαν Κέρκυρα, τι ακριβώς πήραμε;

Ο αξονικός τομογράφος

Αυτή είναι μόνο η μία διάσταση του προβλήματος. Η άλλη, εξίσου σημαντική, αν όχι μεγαλύτερη, είναι ότι ο αξονικός τομογράφος που λειτουργεί στο νοσοκομείο είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας. Η ημερομηνία λήξης λειτουργίας του έχει παρέλθει προ πολλού. Επειδή δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, η εταιρία που τον προμήθευσε στο νοσοκομείο, δεν αναλαμβάνει τη συντήρηση και επιδιόρθωσή του, εφόσον παραστεί ανάγκη. Έτσι λοιπόν χρησιμοποιούνται ερασιτεχνικές μέθοδοι για επιδιορθώσεις από διάφορους τεχνικούς, μέχρι πλήρους εκπνοής του. Όταν αυτό συμβεί, επειδή η αξονική τομογραφία είναι ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των γιατρών και είναι απαραίτητη εξέταση για αρκετούς από τους νοσηλευόμενους, θα είναι σύνηθες θέαμα ασθενοφόρα να πηγαινοέρχονται με ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα για αξονικές τομογραφίες. Τότε αυτό δεν θα είναι νοσοκομείο, τμήμα τροχαίας θα γίνει. Αυτή την ευθύνη, έναντι των πολιτών, ποιος την αναλαμβάνει; Και πέραν της ευθύνης, πώς πορευόμαστε; Υπάρχουν απαντήσεις; Ή δολίως θα επιχειρηθεί να μετατεθεί η ευθύνη στους γιατρούς;»







Χριστίνα Γκερέκου

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.