Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποιες οι επιπλέον παρατηρήσεις του Μπαλτά στον Κανονισμό της παλιάς πόλης

Παλιά πόλη
30 Αυγούστου 2016 / 22:16

Αν και το «πέρασμα» από το ΚΑΣ είχε γίνει εδώ και καιρό, η υπουργική απόφαση Μπαλτά και η δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης έγιναν μόλις πριν από μερικές μέρες και ανοίγουν τον δρόμο τόσο για την εφαρμογή του Κανονισμού της παλιάς πόλης όσο και για την αποπεράτωση του έργου, του κόμβου της περίφραξης και της ανατολικής πύλης του λιμανιού.

ΑΘΗΝΑ. Τον τύπο της υπουργικής απόφασης περιβλήθηκε η από τις 5 Απριλίου ομόφωνη έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας της παλιά πόλης, που αφορά στους κοινόχρηστους χώρους τη λειτουργικότητα και την αισθητική τους. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τ.Υ., Ν. Αναστασόπουλο, η εφαρμογή του νέου Κανονισμού θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις καθ' όσον υπάρχουν παρεμβάσεις κοστοβόρες και άλλες ...καλής θέλησης. Σημειωτέον ότι η περίπτωση της Κέρκυρας είναι διαφορετική από άλλες πόλεις με ιστορικά, και γι' αυτό προστατευόμενα, κέντρα, ως προς το ιδιοκτησιακό. Για παράδειγμα, η σχέση της ιδιοκτησίας Δήμου και ιδιωτών στην πόλη της Ρόδου είναι 40 (δημόσιο) με 60 (ιδιωτικό) ενώ αντιθέτως στην Κέρκυρα είναι 10 (δημόσιο) και 90 (ιδιωτικό). Αυτή η κατάσταση έχει γεννήσει σκέψεις για την επιδότηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων, διευκολύνοντας τα νοικοκυριά να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης ώστε να προσαρμοσθούν στις απαιτήσεις του Κανονισμού.
Ο Ν. Αναστασόπουλος μας υπενθύμισε ότι κατά την παρουσίαση της εισήγησης του Δήμου στο ΚΑΣ, συγκέντρωσε ευνοϊκά σχόλια για την αρτιότητα της εκπόνησής του, γεγονός άλλωστε που προκάλεσε την ομόφωνη γνωμοδότηση του οργάνου. Πάντως, εκκρεμεί η Κανονισμός επί του κυκλοφοριακού, με την εφαρμογή του οποίου προσδοκάται να αποσυμφορηθεί η πόλη, ιδιαιτέρως τους καλοκαιρινούς μήνες.
 
Οι παρατηρήσεις
 
Σύμφωνα με την απόφαση, εγκρίνεται το Σχέδιο Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας, Δήμου Κέρκυρας, Π.Ε. Κέρκυρας, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με τις εξής παρατηρήσεις: 
1. Σε όλο το μήκος της ζώνης όδευσης πεζών επιβάλλεται πραγματικό ελεύθερο ύψος όδευσης ίσο με 2,5μ., το οποίο διατηρείται απολύτως ελεύθερο από οποιοδήποτε εμπόδιο (μαρκίζες, επιγραφές, σημάνσεις, πινακίδες, κλαδιά δέντρων, τέντες κλπ.)
2. Στους δρόμους η ελεύθερη κεντρική ζώνη να έχει ελάχιστο πλάτος 4μ. για την προσπέλαση και εξυπηρέτηση οχημάτων έκτακτης ανάγκης, όπως πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, οχήματα μεταφοράς ατόμων με αναπηρία κλπ., η οποία παραμένει ελεύθερη εμποδίων και ακάλυπτη καθ' όλο το μήκος και πλάτος της.
3. H μέγιστη επιτρεπόμενη διάσταση των ομπρελών να είναι 2,5μ x 2,5μ. 
4. Τα περίπτερα να έχουν χρώμα ώχρας. Η ακριβής απόχρωση να καθοριστεί σε συνεργασία με την ΕΦΑ Κέρκυρας.
5. Απαγορεύεται η τοποθέτηση επιγραφών στα υποστυλώματα και τα τόξα των στοών.
6. Να μην τοποθετούνται ατομικές κινητές τέντες σε ισόγεια καταστήματα εντός των ορίων της Παλιάς πόλης της Κέρκυρας, καθώς αποκρύπτουν μορφολογικά στοιχεία των κτιρίων. Κατ΄ εξαίρεση και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η ΕΦΑ Κέρκυρας δύναται να εγκρίνει την τοποθέτησή τους.
7. Να παραμείνουν μόνο τα αρχικά μεταλλικά στέγαστρα εκατέρωθεν της οδού Γεωργίου Θεοτόκη από τη διασταύρωσή της με την οδό Σταματίου Δεσύλλα έως τη συμβολή με την οδό Βελισαρίου, για λόγους διατήρησης της φυσιογνωμίας του δρόμου.
8. Η τοποθέτηση μονάδων κλιματιστικών εσωτερικά των ανοιγμάτων του κτηρίου να γίνεται με τρόπο ώστε να μην αλλοιώνεται ο παραδοσιακός χαρακτήρας των παραθύρων (τζαμιλίκια- καΐτια).
9. Δεν επιτρέπεται η ενσωμάτωση σωληνώσεων αποχέτευσης στο σώμα της φέρουσας τοιχοποιίας των παλιών κτιρίων.
10. Να προβλεφθεί από τις αρμόδιες ΔΕΚΟ ( ΔΕΗ και ΟΤΕ) η υπογειοποίηση των δικτύων τους και σε συνεργασία με την ΕΦΑ Κέρκυρας σε όλη την έκταση της παλιάς πόλης.
 
Ο κόμβος στον ΟΛΚΕ
 
Αναλόγως αναρτήθηκε και η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτά, που αφορά στην διαμόρφωση του κόμβου, την περίφραξη και τη διάνοιξη της ανατολικής πύλης του νέου λιμανιού. Το θέμα είχε συζητηθεί ενώπιον του ΚΑΣ στις 2 Αυγούστου κατόπιν περιπετειώδους πήγαινελα. Σύμφωνα με την απόφαση, Εγκρίνεται το έργο «Νέος Κόμβος Λιμένα Κέρκυρας: αναδιαμόρφωση οδικού κόμβου στην ανατολική είσοδο του λιμένα και διαμόρφωση νέας πύλης εισόδου - εξόδου» στην πόλη της Κέρκυρας, Π.Ε. Ιονίων Νήσων, σύμφωνα με τους ακόλουθους όρους:
1. Όλοι οι διακριτικοί χρωματισμοί των κατασκευών συμπεριλαμβανομένων και των στεγάστρων να γίνουν σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.
2. Η μελέτη φωτισμού να ελεγχθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. 
3. Να μειωθεί το υποστύλωμα των 10μ. κατά 1μ. και να μην ξεπερνάει τα 9μ.
Τώρα θα πρέπει να συνεχίσει το έργο από 'κει που έμεινε ο εργολάβος...