Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο «ρυπαίνων πληρώνει» στο λιμάνι της Κέρκυρας

ΟΛΚΕ
24 Ιανουαρίου 2024 / 09:57
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Σε γενναία αναπροσαρμογή των τελών παραλαβής και διαχείρισης των στερεών αποβλήτων των πλοίων προχώρησε ο ΟΛΚΕ

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Σε γενναία αναπροσαρμογή των τελών  και των τιμολογίων παραλαβής και διαχείρισης στερεών αποβλήτων από τα πλοία  που καταπλέουν στο λιμάνι της Κέρκυρας προχώρησε ο ΟΛΚΕ κάνοντας δεκτό, με ομόφωνη απόφασή του, το σχετικό αίτημα που υπέβαλε η ανάδοχος εταιρεία, που έχει την ευθύνη της συγκεκριμένης λιμενικής υπηρεσίας.

Η αναπροσαρμογή αυτή έγινε μετά από αίτημα της αναδόχου εταιρείας , καθώς από το 2005 έως σήμερα οι τιμές αυτές παρέμεναν οι ίδιες, με αποτέλεσμα τα υπέρογκα κόστη (επενδύσεις σε εξοπλισμό, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό) που δημιουργούνταν από την υπηρεσία αυτή να τα επιβαρύνεται ο ανάδοχος και όχι οι χρήστες, σύμφωνα και με την αρχή ο «ρυπαίνων πληρώνει».

Ειδικότερα το κόστος της τελικής διαχείρισης των αποβλήτων κατά την υπογραφή της σύμβασης το έτος 2005, ανερχόταν σε 15 ευρώ/τόνο, ενώ το 2023 ανέρχεται σε 160 ευρώ/τόνο. Σημειώνεται ότι ο ΟΛΚΕ παρακρατεί το 12% από τα τέλη που καταβάλλουν τα πλοία και ο ανάδοχος της αποδίδει το 12% επί των τιμολογίων που αυτός εκδίδει για την εξυπηρέτηση των πλοίων.

395% αύξηση

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του ΟΛΚΕ,  η έναρξη εφαρμογής του αναπροσαρμοσμένου τιμολογίου παροχής υπηρεσιών  αναδόχου θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου 2024.

Οι αυξήσεις πάντως που προβλέπονται είναι μεγάλες, ωστόσο αυτό είναι εύλογο καθότι τα κόστη από το 2005 έχουν διαφοροποιηθεί μέσα στα 19 χρόνια που μεσολάβησαν. Έτσι με βάση τον μαθηματικό τύπο της αναπροσαρμογής, που προβλέπεται στην από 19/01/2005 σύμβαση, προκύπτει ετήσια προσαύξηση τελών και τιμολογίων παραλαβής στερεών καταλοίπων σε ποσοστό 395%! Για τον καθορισμό της αναπροσαρμογής λήφθηκαν υπόψιν η μέση τιμή αύξησης των καυσίμων, του προηγούμενου έτους, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας προσωπικού (ναυτικοί και υπάλληλοι), ο δείκτης τιμών καταναλωτή προηγούμενου έτους, κ.α.

Ενδεικτικά για τα πλοία που εκτελούν προγραμματισμένα δρομολόγια με συχνούς και τακτικούς ελλιμενισμούς, τα τέλη ευκολίας υποδοχής στερεών αποβλήτων  έχουν ως εξής:

Πλοία ανοιχτού τύπου: 10 ευρώ/ημέρα την χειμερινή περίοδο και 20 ευρώ/ημέρα την θερινή περίοδο

Πορθμειακά πλοία κλειστού τύπου: 20 ευρώ/ημέρα τη χειμερινή περίοδο και 30 ευρώ/ημέρα την θερινή

Πλοία ημερήσιων εκδρομών: 3 ευρώ/ημέρα

Κρουαζιερόπλοια: 224 ευρώ ανά άφιξη

Σκάφη αναψυχής: Ελλιμενιζόμενα 30 ευρώ/μήνα, διερχόμενα 30 ευρώ/άφιξη

Ρυμουλκά: 56 ευρώ/μήνα

Για τα πλοία που εκτελούν έκτακτες πλόες τα τέλη ανάλογα με το μέγεθος διαμορφώνονται ως εξής:

Φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια: Από 150-1.500 ευρώ

Πλοία επισκευαζόμενα: Από 200-2.000 ευρώ

Επιβατηγά και κρουαζιερόπλοια: Από 250-3.000 ευρώ

Επιπλέον διαφορετικό τιμολόγιο υπάρχει για την υπηρεσία παραλαβής στερεών αποβλήτων, για την ενοικίαση κάδων /containers και για την χρήση φορτηγίδων για παραλαβή στερεών καταλοίπων.

Σε ό,τι αφορά πάντως την παράδοση επικίνδυνων αποβλήτων, η χρέωση θα εξαρτάται από το είδος, την επικινδυνότητα και τον τρόπο επεξεργασίας και διάθεσης των αποβλήτων αυτών και θα τιμολογείται απευθείας από τον ανάδοχο, κατόπιν συμφωνίας με το πλοίο. Το ίδιο ισχύει και για τα ζωικά υποπροϊόντα.

Κοινοποιήθηκε στους ενδιαφερόμενους

Το αναπροσαρμοσμένο τιμολόγιο για την παροχή υπηρεσιών παραλαβής και διαχείρισης στερεών αποβλήτων κοινοποιήθηκε στις ναυτιλιακές εταιρείες, τους ναυτιλιακούς πράκτορες και το Σωματείο Ημερόπλοιων στις 11 Ιανουαρίου, προκειμένου να ενημερωθούν για τις αλλαγές που έχουν γίνει.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΑΡΧΕΙΟ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.